Почетна » Шокантно финале, Меси са Аргентином на крову света

Шокантно финале, Меси са Аргентином на крову света

Мундијал 2022

од Други Пишу
0 коментар

Невероватно финале Мундијала у Катару, после шокантних дешавања Аргентина је постала првак света, за то су им били потребни 120 минута игре и једанаестерци против сада већ бившег првака света Француске – 3:3 (2:2), пеналима 4:2.

Аргентина је првак света, Лионел Меси један од најбољих фудбалера данашњице на најбољи могући начин заокружио је фантастичну каријеру. Гаучоси су били бољи од сада већ бившег првака Француске и то после једанаестераца. Од старта меча Аргентинци су наметнули свој ритам, а о њиховој доминацији у првом полувремену најбоље говори чињеница да екипа Дидијеа Дешама није шутнула нити једном ка голу Аргентине.

Знали су од старта јужноамериканци шта желе, знали су кога морају да “затворе”. Знали су и на који начин то да учине и средства нису бирали. Били су далеко агресивнији, са много више жеље, на руку им је ишао и критеријум пољског арбитра Шимона Марчињака, који је први жути картон показао Енцу Ферннадезу тек у шестом минуту надокнаде првог полувремена.

Али, све то није оправдање за очајну игру триколора. Толико су били лоши, да је њихов селектор морао да начини двоструку измену у 41. минуту. На изненађење свих из игре је извукао Дембелеа и Жируа, на терен послао Тирама и Коло Муанија. Аргентина је била конкретнија, на руку им је ишла и чињеница да је Дембеле скривио једанаестерац, на то га је натерао Ди Марија.

Одговорност је у 23. минуту преузео Меси, који је хладнокрвно савладао немоћног Лориса – 1:0. Нису се аргентинци повукли после водећег поготка, и у другом делу првог полувремена били су опаснији ривал. Имали су још неколико добрих акција, шанси, а искористили су једно од њих у 36. минуту, акцију је започео Меси, готово без гледања проиграо је Мекалистера, овај је асистирао Ди Марији, који је рутински савладао голмана Француске – 2:0.

На старту другог полувремена екипа Лионела Скалонија је такође била бољи ривал, мала је и две солидне прилике, али је ипак била далеко од трећег гола. Како се меч ближио крају, Французи су напокон постајали нешто конкретнији. Успели су и да шутну на гол ривала, учинио је то најпре Коло Муани у 68. минуту после корнера, био је то веровали или не први шут ка голу Мартинеза! Који минут касније, нешто боља прилика за триколоре, после соло акције Ембапеа, али је после његовог шута са 16 метара, лопта отишла високо преко гола Аргентине.

И таман кад је изгледало да ће Аргентина мирно привести меч крају – шок! Право ниоткуда Француска се вратила у живот, Коло Муани је умакао Отамендију, који га је закачио са леђа, скривио је једанаестерац. У 80. минуту одговорност је преузео Ембапе, чији је ударац био изузетно снажан, Мартинезу није помогло ни то што је погодио страну – 2:1.

Дало је то триколорима крила, па су већ у 81. минуту изједначили. После асистенције Тирама изузетно прецизним ударцем Ембапе је савладао Мартинеза и из игре – 2:2. До краја меча оба тима су у надокнади имала по једну изузету прилику, најпре Французи преко Рабиоа, али је Мартинез уз помоћ саиграча у последњи час спречио велики преокрет. Потом, на другој страни Меси, чији је изузетно снажан ударац са 17 метара одбранио Лорис.

У првом продужетку ниј било узбуђења до пред крај, а тада је Лаутаро Мартинез имао два велика промашаја. Најпре у 105. минуту, кад је Лорис његов шут одбранио, одмах потом кад је са 17 метара шутирао поред истрчалог голмана Француске замало поред гола.

Преузела је Аргентина иницијативу крајем првог продужетка, наставила у истом ритму на старту другог и дошла је до гола, који се поново приближила титули првака света. После сјајне акције и одбране Лориса, на лопту је натрчао и у мрежу је спровео Меси, Упамекано је интервенисао, испоставило се прекасно – 3:2.

Ни тада није било готово, у 117. минуту меча после шута Ембапеа, резервиста Монтијел је у свом шеснаестерцу играо руком, Марчињак је по трећи пут на овом мечу показао на белу тачку, други ут у корист Француске. И други шут је Ембапе био прецизан, поново је снажно шутирао, овога пута Мартинез није погодио ни страну – 3:3.

Ни тада није био крај, а невероватна драма одиграла се у завршници, у трећем минуту надокнаде другог продужетка. Најпре је Коло Муани изашао сам испред Мартинеза који је његов ударац одбранио. уследила је брза контра Аргентине, коју је још једним великим пронмашајем завршио Лаутаро Мартинез. О титули су ипак одлучивали једанаестерци.

 

Александар Петровић, Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар