Почетна » НОВИ СКРИВАНИ СНИМАК ИЗ 1995: Ратко Младић спасава цивиле из Сребренице и Жепе! (ВИДЕО)

НОВИ СКРИВАНИ СНИМАК ИЗ 1995: Ратко Младић спасава цивиле из Сребренице и Жепе! (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Генерал Младић је затражио и да се све прецизно договори како би се избегли инциденти и жртве.

Командант Војске Републике Српске Ратко Младић најстроже је захтевао од својих војника да сачувају животе цивила током операција у Сребреници и Жепи 1995. године. На снимку који је годинама цензурисан, види се како Младић предузима све мере како би цивили, жене и деца били заштићени.

Након што је Војска Републике Српске ослободила Сребреницу, следећа на реду била је Жепа. После неколико дана борби, Муслимани су 24. јула 1995. године били принуђени на предају, а безбедну евакуацију цивила гарантовао им је управо Ратко Младић.

Младић је тражио ослобађање једног српског заробљеног војника под именом Мрђа, као услов да се испуне преговори и инсистирао на томе да прво треба да се евакуишу рањеници па затим жене и деца, а након тога остали.

Генерал Младић је затражио и да се све прецизно договори како би се избегли инциденти и жртве. Он је тражио да му представници Муслимана тачно наведу локације одакле ће возила ВРС-а превозити становништво према Кладњу и територији под контролом снага Алије Изетбеговића.

– Не сме бити грешке. Ја сам евакуисао, сво које је хтело, цивилно становништво из Поточара. Свако ко је ту дошао прошао је безбедно. Ван оног места где ја кажем нема безбедности, нема живота, само ту се преживљава! – рекао им је Младић.


(курир)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 + 8 =