Свадбарски купус се служи после предјела и супе или чорбе, а пре печења или роштиља. Ма колико предјело било издашно, а супа домаћа жута и колико год ишчекивали младо јагњеће, јареће или прасеће печење, не бисте смели да пропустите или прескочите свадбарски купус.
То је јело код којег ћете променити пиће, па ћете уместо добре домаће шљиве, прећи на вино. Ево како се спрема свадбарски купус на традиционалан начин.
Легенда каже да су неопходне три врсте меса: суво (димљено), масно и посно. И ту ће се сви сагласити да је у питању најбоља комбинација. Начин припреме већ зависи од афинитета оног ко кува, рецепта који је запамтио или записао, али и од личног укуса.
Неки људи не воле свадбарски купус јер га повезују са мирисом киселог купуса у којем не уживају сви подједнако. Ипак, чак и ако сте на тој “тамној страни”, уживаћете у укусу овог старог и за припрему једноставног јела.
Постоје ипак мали трикови и тајне у припреми, па када их савладате бићете квалификовани за учешће на купусијади у Мрчајевцима, где се такмиче професионални кувари у спремању свадбарског купуса.
За почетак, права истина о свадбарском купусу лежи у дужини кувања. Кува се дуго, сатима и на средњој температури. Наше баке би рекле да се чује како шапуће. Само за читаоце Данаса откривамо рецепт.
За свадбарски купус је потребно:
2 веће или 3 мање главице киселог купуса, укупно око пет, шест килограма
1 килограм јунећег бута
1 килограм димљене буткице или коленице
½ килограма димљене меснате сланине
½ килограма црног лука
4-5 ченова белог лука
4-5 листова лорбера
1 кесица бибера у зрну
3-4 супене кашике алеве паприке
1 супена кашика туцане љуте паприке
100 грама свињске масти
Припрема:
Купус исеците на кришке тако да у најширем делу буду до пет центиметара и немојте га цедити од расола. “Срце” киселог купуса, заправо део корена, очистите и одбаците. Одбаците и првих пар листова главице.
На дну великог лонца од 10 литара, најбоље ако имате земљани, али није нужно, отопите на ниској температури половину масти. Преко сложите први ред киселог купуса, трећину црног лука сеченог на ребарца. Ставите трећину од сваког меса, сланину и димљену буткицу сечену на крупније комаде. Ставите бибер у зрну по укусу, алеву и туцану паприку и два листа лорбера.
Све прекријте другим слојем сеченог киселог купуса и поновите поступак још једном, тако да имате укупно два слоја купуса и осталих састојака. На то ставите преосталу маст и све прекријте још једним, трећим слојем купуса.
Овако сложен купус налијте водом до трећине лонца и ставите да прокључа. Онда смањите температуру, и када јако кључање престане, поклопите и кувајте бар пет, шест сати.
Свадбарски купус се не меша за време кувања. Уместо тога благо протресите лонац лево, десно више пута током кувања.
Меснати масни састојци ће пустити масноћу, а посни ће бити меки и распадати се на додир варјачом када је јело готово.
За добар свадбарски купус кажу да не сме да има воде и буде чорбаст када је готов. Ако волите љући свадбарски купус, слободно додајте две сушене папричице.
Уз свадбарски купус се ретко једе хлеб у Шумадији, обично се служи проја од жутог кукурузног брашна. Она једноставна, замешена од пројиног брашна, кашике отопљене масти, кашичице бикарбоне соде и млаке воде.
Више вести из овог града читајте на посебном линку.