Почетна » Зимске торте и колачи од воћа

Зимске торте и колачи од воћа

од admin
0 коментар

 

Без обзира на то што из земље ништа не рађа, тезге су пуне кестена, јабука и бундева; ораха, лешника и бадема; сувих шљива, истих таквих смокава и грожђа; о воћу из егзотичних земаља које за снег и лед не знају да не говоримо.

Не само лимунови, поморанџе, мандарине, грејпови и банане (ваљда најраспрострањенија торта на овим нашим просторима деценијама јесте торта од банана са куповним корама, шлагом и жутим кремом); слатке урме наравно; ту су манго и авокадо; киви је још прошлог века постао домаћа биљка.

Шта с плодовима из стакленика одакле и у време кад му време није, стижу лубенице и диње; јагоде и шљиве велике попут јабука…

Зимским посластицама могу да се радују и они што нису кували слатко или сушили воће. Ови дуги, пак, имају већи избор и неретко лепши угођај. Постоји решење и за ленштине што нити имају сушаре, нити, пак, вољу да сате проводе уз шпорет с варјачом.

Зове се просто: пијаца, у новије време самопослуга.

Егзалтирани примећују да је не само цео свет постао глобално село већ нам је и клима таква: рекло би се свуда подједнака.

Али, ни у глобалном селу није све глобално.

Егзотично воће није примерено нити свачијем џепу, нити свачијем укусу. Ко нема пара, гледа га са чежњом.

Ко пара има, гледа га са разочарањем: све му некако има исти, тачније, никакав укус.

Зато, традиционални колачи од зимског воћа су оно што ће помирити свачије укусе и свачије џепове.

Куглице од сувих шљива

Суве шљиве 200 г; орах 100 г; прах шећер 100 г

Од шљива се не прави само ракија како су склони да мисле они што су заборавили на детињство и пекмез.

Оне се и суше што је, узгред, један од највећих изво зних послова наше нам државе, што нису успеле да омету ни све промене имена, граница, транзиције, револуције, догађања народа, шта ли…

Двеста грама очишћених и на машини за месо са млевених сувих шљива, 100 грама млевених ораха и 100 грама прах шећера добро се измесе и обликују у куглице.

То је све.

Ко ме је до лепоте, куглице послужи у капислама.

Куглице од кикирикја

Кикирики 200 г; суво грожђе 200г; прах шећер 50г

Један једноставан колач.

Двеста грама кикирикија треба само испећи па самлети на машини за млевење ораха. Још само ову масу по мешати с 200 грама такође, али на машини за млевење меса, са млевеног сувог грожђа и 50 грама прах шећера, па направити куглице.

Ко ме је до лепоте, наравно, куглице послужи у капислама.

Старинска торта од урми

Урме 500г ; шећер 500 г; бадем 125 г; млевени кекс 2 кашике; јаја 6 ком; ванилин шећер 1 кесица

Ово је торта што се не филује. Али, то никако не значи да није сочна. Пре свега, на пијаци или у самопослузи јер код нас не расте, набави се пола килограма урми.

Припреми се још то ли ко ше ће ра, јед на кеси ца ва ни лин шећера, 125 грама ољуштеног бадема (потопи се у врелу воду, па кожица после готово да сама спада), две кашике млевеног кекса и шест белана ца (жуманца се упо требе за неки други колач).

Бадем се исецка, урме очисте, па се само по цепају уздуж на полутке, беланца умуте у шне, па све сједини.

Пече се у стандардно замашћеној модли, на темпе ра ту ри не ве ћој од 200 сте пе ни.

Бомба од кестена

Кестен пире 1 кг; шећер 210 г; суво грожђе 150 г; мараскино ликер (или рум) 1 дл; бадем 100г; слатка павлака 1 л, путер, кандирано воће

Шећер се с водом ушпину је да буде густо као за слатко, па му се придружи кестен пире и суво грожђе што је претходно ситно исецкано проборавило у мараскину или руму неколико сати.

Док се није добро напило.

Када је завршена ова алкохолна фаза, ољу ште ни и са млевени бадеми још им се придруже, па све пажљиво умеша с улупаном слатком павлаком, али је дан део (пети на) остави за касније украшавање.

Онамо се припреми куглоф тако што се са свих страна (наравно не и оне спољ не!) намаже путером; улије се бомба од кестена и остави у фрижидеру да се добро стегне.

Ову посластицу (тачније, то још није постала) најбоље је на правити дан раније. Сутрадан, дакле, обавити је убрусом натопљеним у врелој води, оставити да од стоји неколико минута, па тек та да изручити на тањир за сервирање и украсити је шлагом и посути ситно сецканим кандираним воћем.

Воћ­ни­ пи­шин­гер

Ше­ћер ­– ­300­г;­ по­мо­ран­џа­ – ­2­ ком;­ ли­мун­ – ­1 ком;­ су­ве­ смо­кве­ –­ 300­ г;­ су­ве­ шљи­ве­ –­ 150­ г; су­во­ гро­жђе­ –­ 150­ г;­ сец­ка­ни­ ора­си­ –­250­ г; мед­ –­ 2­ ка­ши­ке;­ слат­ко­ –­ 2­ ка­ши­ке;­ рум; облан­де;­ зеј­тин;­ прах ше­ћер ­–­ 250­г

Најважнији реквизит за овај колач није воће већ – замрзивач.

У њему, наиме, једна поморанџа ваља да проборави бар 24 сата. Да буде спремна за даље.

Даље се ушпину је триста грама шећера с пола чаше воде, па додају она замрзнута, ситно изрендана, поморанџа све с кором, сок од једног лимуна, триста грама ситно исецканих сувих смо кава, сто педесет грама сувих шљива, толико и сувог грожђа што се претходно раскравило у врелој во­ди,­ че­тврт­ ки­ле­ сец­ка­них­ ора­ха,­ две­ ка­ши­ке­ ме­да­ и­ две ­ка­ши­ке слат­ка­ ко­је­ се­ за­те­кло­ у­ ку­ћи.­

Све­ се­ ово­ до­бро­ из­ме­ша,­ па­ ра­застре­ из­ме­ђу­ две­ облан­де­ што­ се­ пре­ли­је­ гла­зу­ром:­ сок­ од­ јед­не по­мо­ран­џе­ ушпи­ну­је­ се­ с­ че­тврт­ ки­ле­ ше­ће­ра­ у­ пра­ху,­ две­ ка­ши­ке­ зеј­ти­на­ и­ по­ла­ шо­љи­це­ вре­ле­ во­де.­

Ша­ре­не­ коц­ке

Ше­ћер­ –­1­ кг ;­ орах­ –­ 500­ г;­ чо­ко­ла­да­ за­ ме­ше­ње­ –­ 2­ штан­гле

Сва­ко­ ко уме­ да ­на­пра­ви­ слат­ко,­ уме­ да­ спре­ми­ овај­ ко­лач: ки­ло­грам ­ше­ће­ра ­се­ ушпи­ну­је,­ да­кле ­као ­за­ слат­ко,­ па ­по­де­ли ­на три­ јед­на­ка ­де­ла­ и­ ма­ло ­про­хла­ди.

Она­мо ­се ­са­ме­ље ­по­ла ­ки­ло­гра­ма ­ора­ха.

У­ пр­ви­ део­ се­ до­да­ по­ло­ви­на­ мле­ве­них­ ора­ха­ да­ се­ за­ме­си гу­ста­ ма­са,­ ко­ја­ се­ по­том­ из­ли­је­ у­ прет­ход­но­ овла­жен­ плех.

У­ дру­ги­ део­ се­ уму­ти­ оста­ли­ орах,­ а при­де­ се­ до­да­ју­ и­ две­ штан­гле­ ис­то­пље­не­ чо­ко­ла­де,­ да­ све­ до­би­је­ браон­ бо­ју.­

Ово­ се­ из­ли­је­ пре­ко­ оног­ пр­вог­ сло­ја.­

Тре­ћем­ де­лу­ шпи­но­ва­ног­ ше­ће­ра­ се­ не­ до­да­је­ ни­шта,­ али­ се му­ти­ док­ не­ по­бе­ли,­ па­ и­ то­ пре­ли­је ­пре­ко­ она­ два ­сло­ја.

Све ­се ­су­ши ­дан-два,­ па­ оштрим ­но­жем ­се­че­ на ­коц­ке.­

Смо­квин­ ро­лат

Кри­стал ше­ћер­ –­ 250­ г;­ су­ве­ смо­кве­ –­ 250­ г;­ орах­ –­ 250­ г;­ облан­де

По­треб­но­ је­ са­мо:­ че­тврт­ ки­ла­ кри­стал-ше­ће­ра,­ то­ли­ко­ су­вих смо­ка­ва,­ још­ то­ли­ко­ очи­шће­них­ ора­ха­ и­ јед­на­ ве­ћа­ облан­да.­

У­ шер­пи­ се­ у­ вин­ској­ ча­ши­ во­де­ ушпи­ну­је­ ше­ћер,­ па­ до­да­ју на­ ма­ши­ни­ за ­ме­со ­са­мле­ве­не ­смо­кве,­ а ­на­ ма­ши­ни­ за­ ора­хе­ са­мле­ве­ни ­ора­си.­ Све ­се­ до­бро­ из­ме­ша,­ па ­скло­ни ­с­ ва­тре.

На ­чи­сту, ­вла­жну­ ку­хињ­ску­ кр­пу ­по­ло­жи­ се ­облан­да,­ пре­ко­ рав­но­ мер­но­ рас­по­ре­ди ­фил,­ па ­све­ уви­је ­у­ ро­лат­ и­ оста­ви дан-два­ све­ с­ кр­пом­ да­ се­ за­јед­но­ су­ше.

Рас­па­ку­је ­се, ­се­че ­на ­шни­те­ истог­ да­на ­ка­да ­ће ­се и­ је­сти.

Мар­ци­пан­ с­ ко­ко­со­вим­ бра­шном

Ше­ћер­ у­ пра­ху ­–­ 250­ г;­ кром­пир ­– ­1­ ком;­ ко­ко­со­во­ бра­шно ­– ­150­ г;­ ва­ни­лин­ ше­ћер ­–­ 2 ке­си­це;­ ше­ћер­ –­ 4­ ка­ши­ке;­ чо­ко­ла­да­ –­ 100­ г;­ уље

Ко­ би­ да­ екс­пе­ри­мен­ти­ше­ с­ ме­ша­њем­ во­ћа­ и­ по­вр­ћа,­ ево­ му­ јед­ног­ ре­цеп­та­ из­ збир­ке­ мо­на­хи­ње­ Ата­на­си­је,­ ко­ја­ се ­ба­ви­ла ­по­сним,­ слат­ким­ али­ и­ сла­ним,­ ку­ва­ри­ма: Од­ 250­ гра­ма­ ше­ће­ра­ у­ пра­ху,­ 150­гра­ма­ ко­ко­со­вог­ бра­шна,­ јед­ног­ сред­ње­ ве­ли­ког­ кром­пи­ра,­ две­ ке­си­це­ ва­ни­лин­ ше­ће­ра и­ јед­не­ ка­ши­чи­це­ уља­ на­пра­ви­ се­ те­сто.

Ова­ко:­ оба­ре­ни­ кром­пир­ се­ из­гње­чи,­ па још­ док­ је­ врео­ пре­ли­је­ уљем.­ Вре­лој­ ма­си се­ до­да­ ше­ћер­ у­ пра­ху,­ ва­ни­лин­ ше­ћер,­ а­ на кра­ју­ и­ ко­ко­со­во­ бра­шно.­ Све­ се­ до­бро сје­ди­ни,­ па­ на­ да­сци­ на­пра­ви­ ко­ра­ же­љене­ ве­ли­чи­не.

Охла­ди­ се,­па­ пре­ли­је­ гла­зу­ром: Че­ти­ри­ ка­ши­ке­ ше­ће­ра­ и­ че­ти­ри­ ка­ши­ке­ во­де се­ ушпи­ну­ју,­ па­ он­да­ до­да­ још­ 100­ гра­ма­ чо­ко­ла­де­ што­ се­ још­ ма­ло­ ку­ва­ док­ ма­са­ не­ по­ста­не­ ком­пакт­на. Ски­не­ се­ с­ плот­не, уме­ша­ уље,­ па­ му­ти­ све­ док­ гла­зу­ра­ не­ поч­не­ да­ се­ сте­же.

Гла­зу­ром ­се ­пре­ли­је ­ко­ра ­што­ се­ се­че­ тек ­су­тра­дан.­ Ка­да ­се, да­кле,­ до­бро ­охла­ди­ло.

Мар­ци­пан ку­гли­це

Ле­шник­ –­100­ г;­ ке­стен пи­ре­ –­ 70­ г;­ ше­ћер­–­100­ г;­ ва­ни­лин ше­ћер­ –­ 1­ ке­си­ца;­ чо­ко­ла­да

Да­ би­ се­ ољу­ште­ни­ ле­шник­ осло­бо­дио­ оне­ тан­ке­ко­жи­це­ што­ се­ ис­пре­чи­ла­ пред­ уку­сним­ пло­дом,­ ва­ља­ га­ на­ крат­ко­ про­пр­жи­ти­ на­ су­во,­ све­ уз­ ме­ша­ње.­ По­сле­ то­га­ је­ до­вољ­но­ са­мо­ га­ про­тр­ља­ти­ изме­ђу­ шака.­ Сто­ гра­ма­ ова­ко­ при­пре­мље­ног­ ле­шни­ка­ ва­ља­ са­м ле­ти­ на­ ма­ши­ни­ за­ ора­хе.­ При­пре­ми­ се­ још­ 70­ гра­ма­ ке­стен-пи­реа, до­ма­ћег­ или­ ку­пов­ног,­ све­јед­но.

У ­шер­пи ­на­ шпо­ре­ту­ гу­сто ­тре­ба­ ушпи­но­ва­ти ­100 ­гра­ма ­шеће­ра­ с­ че­ти­ри­ ка­ши­ке­ во­де.­ Ка­да­ је­ си­руп­ го­тов,­ до­да­ју­ му­ се­ мле­ве­ни­ ле­шни­ци,­ ке­стен пи­ре­ и­ ка­ши­чи­ца­ ва­ни­лин ше­ће­ра.­ Све­ се­ до­бро­ из­ме­си,­ па­ остави­ да­ се­ охла­ди.

Од­ма ­се ­пра­ве ­ку­гли­це­ што­ се ­ва­ља­ју­ у ­стру­га­ну­ чо­кола­ду,­ па­ку­ју­ у­ ка­пи­сле­ од­ хар­ти­је­ и­ оста­вља­ју­ на­ про­ма­ји­ да се­ су­ше­ два-три­ да­на.

Бом­бо­не­ од­ ја­бу­ка

Ја­бу­ке­ –­ 1­ кг;­ ше­ћер­ –­ 500­ г;­ по­мо­ран­џе­ 2­ ком;­ ба­дем­ –­ 50­г

Оно ­што ­је ­за ­пра­вог ­срп­ског ­до­ма­ћи­на ­шљи­ва, ­то­ је­ за­ дома­ћи­цу­ ја­бу­ка. Пр­ви ­шљи­ву­ пе­че,­ дру­га­ обра­ду­је­ де­чи­цу. За­то­ оне­ на­бе­ру­ ки­ло­ на­ки­се­лих­ ја­бу­ка,­ ољу­ште,­ на­рен­да­ју­ их­ па­ ста­ве­ у­ шер­пу,­ до­да­ју­ по­ла­ ки­ле­ ше­ће­ра­ и­ ку­ва­ју док­ сва­ во­да­ не­ ис­па­ри.­ У­ то­ до­да­ју­ стру­га­ну­ ко­ру­ и­ сок­ од две­ по­мо­ран­џе.­ Све­ ме­ша­ју­ док­ се­ ма­са­ не­ згу­сне­ та­ко­ да­ се­ мо­же­ ме­си­ти.

Он­да­ шер­пу­ ски­ну­ са­ шпо­ре­та­ и­ до­да­ју­ 50­ гра­ма­ оба­ре­них,­ очи­шће­них­ и­ пре­по­ло­вље­них­ ба­де­ма.

Од­ ове­ ма­се­ ла­ко­ је­ на­пра­ви­ти­ ку­гли­це­ што­ се­ још­ са­мо­ ува­ља­ју­ у­ кри­стал ше­ћер.

Лоп­ти­це­ с­ ур­ма­ма

Ур­ме­ – 250­г; ­ше­ћер­ у ­пра­ху ­–­ 150 г; ­ора­си­ – ­100­ г;­ кри­стал ше­ћер­ –­ 100­ г;­чо­ко­ла­да­ за ме­ше­ње­ –­ 75­г;­ мар­га­рин­ или­ уље;­ рум

Че­тврт­ ки­ле­ ур­ми­ ва­ља,­ пре­ све­га,­ очи­сти­ти од­ ко­шти­ца­ па­ са­мле­ти­ на­ ма­ши­ни­ за­ мле­ве­ње­ ме­са.­ На­ нај­круп­ни­ју­ ре­шет­ку. Од­ са­мле­ве­них­ ур­ми­ и­ 150­ гра­ма­ ше­ће­ра­ у­ пра­ху­ на­пра­ви­ се­ те­сто­ ко­је­ се­ рас­та­њи окла­ги­јом­ на ­де­бљи­ну ­по­ла ­пр­ста.­ Од­о­зго­ се по­спе­ још­ прах ше­ће­ром,­ па­ исе­че­ на­ ква­дра­ти­ће.

Она­мо ­се ­при­пре­ми ­на­дев:­ 100­гра­ма ­мле­ве­них ­ора­ха ­за ­шеће­ри­ се­ по­ уку­су,­ ово­ме ­до­да ­ма­ло­ ру­ма,­ па ­за­ме­си­ гу­ста­ ма­са.

На­ сва­ки­ ква­дра­тић­ те­ста­ од­ ур­ми­ ста­ви­ се­ по­ по­ла­ ка­ши­чи­це на­де­ва,­ па­ ле­по­ упа­ку­је.­ У­ лоп­ти­це.­ Ове­ лоп­ти­це,­ на­ кра­ју,­ на­ба­да­ју­ се­ на­ чач­ка­ли­це­ и­ ума­чу­ у­ гла­зу­ру­ од­ чо­ко­ла­де:­ 75­гра­ма чо­ко­ла­де­ и­ исто то­ли­ко­ кри­стал-ше­ће­ра­ на­ли­је­ се­ шо­љи­цом­ во­де,­ па ку­ва­ на­ ла­га­ној­ ва­три­ све­ ме­ша­ју­ћи­ док­ ма­са­ не­до­би­је­ по­треб­ну­ гу­сти­ну.­ На­ са­мом­ кра­ју­ до­да­ се­ ка­ши­чи­ца­ мар­га­ри­на­ или­ уља да­ гла­зу­ра­ не­би­ пу­ца­ла.

Ро­лат ­с­ ба­де­мом

Ке­стен­ –­250­ г;­ ба­дем­ –­ 100­ г;­ ше­ћер­ у­ пра­ху­ –­ 100­ г;­ мар­га­рин­ –­ 50­ г;­ рум ;­ облан­да ;­ чо­ко­ла­да­ за­ ме­шање –­ 100­ г;­ кри­стал ше­ћер­ –­100­ г;­ пу­тер

Ке­стен ­не­ мо­ра ­да­ се­ спре­ма­ са­мо ­као ­ке­стен-пи­ре. ­Од­ ње­га­ се­ да­ју­ на­пра­ви­ти­ и­ вр­ло­ уку­сни,­ по­сни­ ко­ла­чи. Че­тврт­ ки­ле­ ке­сте­на­ ску­ва­ се­ ка­ко­ тре­ба,­ очи­сти,­ па­са­ме­ље. Сто­ гра­ма­ ба­де­ма­ се­ са­ме­ље на­ ма­ши­ни­ за­ мле­ве­ње­ ора­ха.

У ­ду­бо­кој ­чи­ни­ји­ ру­ка­ма ­се­ до­бро ­про­ме­ша­ју­ ке­стен пи­ре, мле­ве­ни­ ба­де­ми,­­ пе­де­сет­ гра­ма ­мар­га­ри­на,­ сто­ гра­ма­ ше­ће­ра у­ пра­ху­ и­ две­ ка­ши­ке­ ру­ма.­

Све­ се­ или­ об­ли­ку­је­ као­ ва­љак,­ или­ ко­ме­ је­ лак­ше­ увије­ у­ облан­ду­ (што ­је ­прет­ход­но­ по­ста­вље­на­ на­ мо­кру ­кр­пу­ да­ омек­ша),­ па­ по­ста­ви­ на ­по­слу­жав­ник­ и­ пре­ли­је­ гла­зу­ром­ од­ чо­ко­ла­де: Сто­ гра­ма­ чо­ко­ла­де­ и­ исто­ то­ли­ко­ кри­стал ше­ће­ра­ на­ли­је­ се­ шо­љи­цом во­де,­ па­ ку­ва­ на­ ла­га­ној­ ва­три­ све­ ме­ша­ју­ћи­ док­ ма­са не­до­би­је­ по­треб­ну­ гу­сти­ну.­ На­ са­мом­ кра­ју­ до­да­ се­ још­ ка­ши­чи­ца­ пу­те­ра­ да­ гла­зу­ра­ не­ би­ пу­ца­ла.

Ег­зо­тич­ни­ ко­лач

Ба­дем ­–­ 150­г;­ смо­кве ­–­ 200­г;­ ур­ме­ –­ 200­ г;­ орах­ –­ 1­ шо­ља;­ ше­ћер­ –­ 460­ г;­ ва­ни­лин ше­ћер ­– ­1 ­ке­си­ца; ­чо­ко­ла­да –­ 2­ штан­гле

Иа­ко­ смо­кве­ и­ ба­де­ми­ ни­су­ баш­ не­ко­ ег­зо­тич­но­ во­ће,­ ур­ме сва­ка­ ко­ је­су.­ Да­кле,­ ко­ла­чи­ од­ур­ми­ и­ смо­ка­ва,­ ба­де­ма­ и­ ора­ха.

Сто­ пе­де­сет­ гра­ма­ ше­ће­ра­ ва­ља­ си­па­ти­ у­ шер­пу,­ до­да­ти­ ма­ло во­де­ и­ на­пра­ви­ти­ си­руп­ као­ за­ слат­ко.­ Ов­де­ пр­во­ усу­ти­ 150­ гра­ма­ по­па­ре­ног,­ ољу­ште­ног ­и­ са­мле­ве­ног ­ба­де­ма,­ он­да ­још­ и ке­си­цу­ ва­ни­лин шеће­ра­ па­ све­ про­ме­ша­ти.

Да­ску­ за­ ме­ше­ње­ за­пра­ши­ти­ кри­стал ше­ће­ром,­ па­ из­ру­чи­ти­ те­сто­ од­ ба­де­ма­ што­ се­ окла­ги­јом­ рас­та­њи­ на­ де­бљи­ну­ ма­лог­ пр­ста.

По­но­во­ се­ на­пра­ви­ си­руп­ од­ 150­ гра­ма­ ше­ће­ра,­ па­ у ње­му­ у ку­ва­ 200­ гра­ма­ са­мле­ве­них­ ора­ха­ и­ исто­ то­ли­ко­ са­мле­ве­них­ ур­ми.­ Све­ се­ у­ си­ру­пу­ до­бро­ из­ме­ша,­ па­ пре­ли­је­ пре­ко оне­ ко­ре­ од­ ба­де­ма.

Са­да­ се­ ко­лач­ још­ са­мо­ за­ли­је­ гла­зу­ром­ што­ се­ пра­ви­ ова­ко: 160­гра­ма ­ше­ће­ра­ се ­рас­то­пи­ с ма­ло­ во­де­ па­ до­да­ју­ две штан­гле­ чо­ко­ла­де.­ Кад­ се­ чо­ко­ла­да­ ис­то­пи,­ скло­ни­ се­ с­ ва­тре­ и­ ме­ша­ док­ не­ поч­не­ да се­ сте­же,­ ка­да­ се­ пре­ли­је­ пре­ко­ ко­ла­ча.

Као­ и­ у­ мно­гим­ дру­гим слу­ча­је­ви­ма­ и­ ег­зо­тич­ни­ кола­чи­ би­ ва­ља­ло­ да­ од­сто­је­ дан-два,­ а­ он­да­ се­ку­ на­ коц­ки­це,­ пра­во­у­га­о­ни­ке,­ тро­у­гло­ве,­ ром­бо­ве…

Ба­ба­ Љу­бин­ шнит

Пи­шко­те­ –­400 ­г;­ ја­ја­ –­ 5 ­ком; ­ше­ћер ­– ­150 ­г;­ мле­ко ­–­ 1 ­шо­љи­ца;­ пу­тер­ –­ 150 ­г; ­су­во­ гро­жђе;­ рум;­ слат­ко ­од­ лу­бе­ни­ца;­ слат­ко­ од­по­мо­ран­џи­них ­ко­ра;­ по­мо­ран­џа;­ слат­ка­ па­вла­ка­ –­500­мл

Ба­ба­ Љу­ба­ је­ ва­зда­ у­ ку­ћи­ има­ла­ слат­ко­ од­ лу­бе­ни­ца,­ он­да и слат­ко­ од­ по­мо­ран­џи­них­ ко­ра,­ а­ у­ пр­вој­ ба­кал­ни­ци­ пи­шко­те, па­ је­ мо­гла­ овај­ шнит­ да­ пра­ви­ у­ сва­ че­ти­ри­ го­ди­шња­ до­ба.

Да­кле, ­пр­во­ је­ мо­ра­ла­ да­ па­за­ри­ ве­ли­ко­ па­ко­ва­ње­ пи­шко­та, па­ по­ло­ви­ну­ по­ре­ђа­ у­ ду­га­чак,­ а­ узан­ по­слу­жав­ник­ на­ка­па­ ли­му­но­вим­ со­ком,­ да­та­ ко­че­ ка­ју­ да­ље.

Да­ље­ је­ фил:­ пет­ жу­ма­на­ца­ се­ уму­ти­ са­ 150 ­гра­ма­ ше­ће­ра ­и по­ла­ шо­ље­ мле­ка,­ па­ на­ ла­га­ној­ва­три­ (нај­бо­ље­ на­ па­ри)­ све­ уз­ ме­ша­ње­ ку­ва ­док­ се­ не­ ску­ва ­(а ­то ­је­ кад­ се ­вар­ја­чом ­да­ напра­ви­ти­ бра­зда кроз­ ко­ју­ ће­ се­ ви­де­ти­ дно­ шер­пе).­ Охла­ди­ се­ па­ пе­на­сто­ уме­ша­с ­још ­150 ­гра­ма­ пу­те­ра.

Он­да­ се­ још­ при­пре­ми­ кан­ди­ра­но­ во­ће:­ ша­ка­ су­вога­ гро­жђа по­то­пи­ се­ у­ рум,­ па­ оста­ви­ око­ по­ла­ са­та­ да­ се­ бо­би­це­ на­пи­ју.­ Он­да­ се­ ис­це­де­ од­ ви­шка­ ру­ма.­ У­ дру­гој­ чи­ни­ји­ци­ оста­ви­ се­ сец­ка­но слат­ко­ од­ лубе­ни­це,­ у­ тре­ћој­ та­ко­ђе­ исец­ка­но­ слат­ко­ од­ по­моран­џи­них­ ко­ра.

Од­ по­ла­ ли­тра­ слат­ке­ па­вла­ке­ уму­ти­ се­ шлаг­ што­ се­ за­ше­ће­ри­ по уку­су.

Пр­ви­ ред­ пи­шко­та­ се­ на­ка­па­ со­ком­ од­ по­мо­ран­џе,­ па­ према­же­ по­ло­ви­ном­ жу­тог­ фи­ла.­ Рас­про­стре­ се­ по­ло­ви­на­ гро­ждји­ца, сец­ка­не­ лу­бе­ни­це­ и­ по­мо­ран­џе.­ Све­ се­ обил­но­ пре­ма­же­ шла­гом.­ Он­да­ дру­ги ред:­ све­ из­ по­чет­ка,­ али­ та­ко­ да­ на­ кра­ју­ оста­не­ шла­га­ до­вол­јно­ да­ се­ цео­ шнит­ уви­је­ у­ бе­ло.

Оста­ви­ се­ у­ фри­жи­де­ру­ бар­ 24­ са­та­ да­ се­ уку­си­ из­ме­ша­ју­ и­ сједи­не,­ па­ се­че­ по­ ве­ли­чи­ни­ пи­шко­те.­

Мика Дајмак   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар