Састојци:
6 већих јабука
1 кесица ванилин шећера
цимет по укусу
Састојци за тесто:
125 г маслаца
125 г шећера у праху
1 кесица ванилин шећера
1 кашичица цимета
250 г меког брашна
1/2 кесице прашка за пециво
1 јаје
1 дл млека
За завршницу:
џем по потреби
млевени ораси по потреби
Припрема:
Укључите рерну на 200 степени.
Јабуке ољуштите, исеците на четвртине и очистите од семенки.
Плех оквирних димензија 20*30 обложите папиром за печење, поређајте јабуке, поспите их ванилин шећером и циметом и пеците у загрејаној рерни око 15 минута.
Док се јабуке пеку, припремите тесто – умутите маслац и шећер у праху, па додајте све остале састојке.
Сједините све састојке мешањем или миксером, наставцима за тесто.
Тесто премажите преко печених јабука, смањите рерну на 170 степени и пеците око 30 минута.
Када се колач прохлади, окрените га на тацну, преврните – оно што је било доле, сада је горе. Премажите џемом (у мом случају од кајсија) и поспите млевеним орасима.
Напомене:
За ову количину ће вам бити довољна мања теглица џема и око 100 г млевених ораха.
У тесто сам додала и махлеп зачин који има баш дивну и посебну арому, па уколико имате могучност да га набавите, саветујем да га пробате.
Кристина Гашпар / Домаћица за вас Данас