Почетна » Министарство и просветари постигли договор: Мења се Кривични законик

Министарство и просветари постигли договор: Мења се Кривични законик

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије и репрезентативни синидкати у просвети постигли су договор, а просветни радници су се сагласили са представљеним нацртом текста Закона измена и допуна Кривичног законика, наводи се у заједничком саопштењу.

Представници просветних радника састали су се са министарком просвете Славицом Ђукућ Дејановић, министарком правде Мајом Поповић и шефом кабинета председника Владе Жарком Мићином.

„На састанку је представљен нацрт текста Закона измена и допуна Кривичног законика који се односи на напад на лице запослено у образовној установи, са чиме су се сагласили представници синдиката“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је ово Влада континуитета и да ће све што је договорено претходно усвојим Протоколом бити имплементирано.

Просветни радници су раније овог месеца одржали протесте после два напада на њихове колеге, на којима су тражили да се Кривични законик измени и напад на просветног радника током обављања наставе третира као напад на службени лице. Протести су изнудили састанак с представницима власти, на којем је усмено било обећано да ће се Кривични законик изменити.

У складу са Протоколом Владе Републике Србије и репрезентативних синдиката, договорено је да ће током наредног месеца председник Владе Милош Вучевић одржати састанак са представницима синдиката.

После састанка је најављено и ново запошљавање у просвети, смањење администрације „у смислу коришћења нових функционалности ес Дневника“, као и даљи заједнички рад на изменама и допунама посебних колективних уговора.

Састанку су присустовали председници и представници Синдиката радника у просвети Србије, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.

Шта предвиђа радни текст измене Кривичног законика који је предложило Министарство правде и како ће се третирати напад на лице запослено у образовној установи према члану 344б

Ко нападне лице запослено у образовној установи, а у вези са пословим које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до три године.

Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или прети употребом оружија, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година.

Foto Ministarstvo prosvete

Н1 Београд

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар