Почетна » Поскупели уџбеници за које само Београђани добијају ваучере, али ни они неће покрити све: Родитељи двоје деце мораће да плате близу 50.000 динара и то само за књиге

Поскупели уџбеници за које само Београђани добијају ваучере, али ни они неће покрити све: Родитељи двоје деце мораће да плате близу 50.000 динара и то само за књиге

од Други Пишу
0 коментар

Школска година само што није почела – остало је мање од месец дана до 1. септембра, а родитељи ђака почели су с првом куповином школског прибора. Најважнији и најскупљи су уџбеници који су ове године, како кажу (али и показују сајтови издавача), поскупели за око 10 одсто у односу на прошлу годину. Цена комплета књига зависи од разреда, па су тако најскупље оне за старије основце – уџбеници за седми разред коштају скоро 24.000 динара. Цена овогодишњих уџбеника, између осталог, премашује суму од 20.000 динара коју Александар Шапић даје ђацима из Београда.

Још пред крај школске године у основне школе широм Србије пристигле су понуде за уџбенике. Шокатна висина понуде од неколико хиљада динара изненадила је многе родитеље, а посебно оне који имају више од једног детета.

Такав шок задесио је Марковиће из Обреновца, који ће од септембра имати два школарца – једног трећака и једног седмака.

Како мајка Оливера каже за Нова.рс, и она и супруг су били изненађени због уџбеника за седми разред који су скоро 24.000 динара.

„Заиста сам згранута, посебно што ниједан уџебник од Марка када је био трећи разред не можемо да искористимо за ћерку, па морамо све нове да јој купимо. Маркове књиге су прескупе, по две-три радне свеске, по два уџбеника… Чему то? Океј, Шапић даје по 20.000 динара које, иначе, још нисмо добили, па док све покупујемо, а и остали школски прибор… Оде 80.000 за њих двоје“, каже ова мајка.

Скоро свака школа је претходних дана објавила на свом сајту списак потребних уџбеника за предстојећу школску годину, а ако упоредимо са ценама појединачних уџбеника који су се користили прошле године, уочавамо да књиге јесу скупље за око 10 одсто.

Изненађење је дефинитивно да цене комплета уџбеника за седми разред иду и до 24.000 динара, а за осми разред и више од тога.

А ако се узме у обзир да је за једног школарца неопходно да има шта да обуче, да обује, да има комплет за физичко који укључује и патике, комплет опреме за ликовно, оловке, фломастере, шестаре, темепре, можемо рећи да родитеље чека не баш пријатна ситуација.

Уколико у породици има два или више школараца, родитељи стварно без 80.000 не могу ни да замисле полазак у школу.

Цене, међутим, зависе и од издавача и од разреда.

Али, кренимо од првог разреда.

Наиме, комплет уџбеника за ђаке прваке кошта између 10.000 и 12.000 динара, у зависности од издавача (постоје бројни издавачи – Нови Логос, Клет, Бигз, Вулкан, Креативни центар, Завод за уџбенике и други), а школа доноси одлуку о томе од ког издавача ће користити уџбенике за школску годину).

Родитељи ученика који крећу у други разред мораће да додају од 3.000 до 4.000 динара више, у зависности од тога који страни језик дете учи и колико књига има из тог предмета.

Ту су и два нова предмета, те укупна сума новца може да буде и 15.000 динара. Слична ситуација је и са уџбеницима за трећи и четврти разред, па тако родитлеји треба да припреме између 14.000 и 16.000 динара само за књиге за своје школарце.

Уџбеници за старије основце су скупље за неколико хиљада динара.

Тако ће петаци платитит између 15.000 и 17.000 динара, а исто толико и ученици шестог разреда, с тим што ће додати до 2.000 динара за уџбеник из физике коју добијају у шестом разреду.

„Најгоре“ ће проћи ученици седмог разреда.

Наиме, према понуди коју су родитељи добили из новобеоградске основне школе „Марко Орешковић“, комплет школских књига за седми разред са немачким као другим страним језиком износи 23.325 динара, док је за оне који уче италијански као други страни језик цена за скоро 400 динара виша и износи 23.705 динара.

„Шокирали смо се када смо видели цене. Веровали смо да ће тих 20.000 бити довољно, јер нам је претпрошле године старије дете било седми разред и тада нас је комплет коштао око 16.000 динара. Прошле године су набављене бесплатно преко школе, а ово сада је баш био шок када је млађе дете донело понуду“, испричао је отац будућег седмака из ове новобеоградске школе.

Само за радне свеске више од 9.000 динара
Сем наруџбине целог комплета, родитељима основаца у школи нуди се могућност да наруче само радне свеске, по цени од 9.315 до 9.515 динара зависно од другог страног језика.

Тако је, бар, у Основној школи „Марко Орешковић“, а претпостављамо и у другим школама.

Већина школа окачиле су на своје интернет презентације које ће књиге користити следеће године, да родитељи сами већ могу да направе оквирну калкулацији или да виде да ли и шта од књига које су користила старија деца могу да искористе.

Тако је на сајту основне школе „Лаза Костић“ из Београда окачен је списак неопходних уџбеника за наредну школску годину по разредима, али без цена.

Подсетимо, сви београдски основци добијају новчану помоћ од 20.000 динара, уместо бесплатних уџбеника који су уведени прошле године.

Половне књиге су, подразумева се, јефтиније и за 50 одсто, па родитлеји могу изабрати и ову опцију, а купити само нове радне свеске.

Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Сања Радовановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар