Почетна » Бивши Шапићев шеф кабинета тврди да је лагао Кенткарт да ће да им намести тендер

Бивши Шапићев шеф кабинета тврди да је лагао Кенткарт да ће да им намести тендер

од Други Пишу
0 коментар

Ненад Милановић, оптужен да је као шеф кабинета градоначелника Београда Александра Шапића нудио мито представницима турске компаније Кенткарт, на данашњем рочишту негирао је кривицу, наводећи да је у разговорима чије је аудио снимке објавио БИРН, обмањивао Кенткарт да ће им обезбедити нови тендер, како би они пристали на споразумни раскид уговора.

У Палати правде настављен је судски поступак против некадашњег шефа кабинета градоначелника Београда, Ненада Милановића, ког је тужилаштво летос оптужило за давање мита. У питању је један од ретких случајева у којима је тужилаштво реаговало након писања медија – у овом случају БИРН-а – који је објавио аудио снимке на којима се чује како Милановић турској компанији Кенткарт нуди нови посао, уколико пристану на споразумни раскид уговора.

Ненад Милановић негирао је кривицу, наводећи да је у интересу града покушавао на све начине да раскине „штетан уговор“ са Кенткартом, компанијом која је била задужена за наплату карата у јавном превозу Београда од 2011. године.

„Који би био мој лични мотив? Због тога сам изненађен овим оптужним предлогом“, изјавио је он.

Више јавно тужилаштво је против Милановића у јуну поднело оптужни предлог за Давање мита у обављању привредне делатности.

Милановић се терети да је у марту 2023. – као шеф кабинета градоначелника Београда Александра Шапића – нудио „намештање поступка јавне набавке“ представницима турске компаније Кенткарт. Како је тужилаштво тада објавило, за ово дело је запрећена казна затвора од три месеца до три године.

До истраге против Милановића дошло је пошто је БИРН објавио текст „Снимци откривају да је Шапићев шеф кабинета нудио намештање тендера Кенткарту“ и аудио снимке на којима се чује како Милановић нуди представницима Кенткарта да ће им наместити тендер за нови посао – одржавање и унапређење система за наплату карата и управљање возилима у јавном градском превозу – уколико пристану на споразумни раскид десетогодишњег уговора, потписаног 2021. године.

На питање тужитељке да ли је истина да је понудио Кенткарту да им се додели посао на новом тендеру, Милановић је потврдио да јесте, додајући да је морао да их „слаже”, како би раскинули претходни уговор.

„Ја сам морао да их слажем. Мени је есенцијално било важно да раскинем уговор са њима, а јавну набавку коју сам помињао да би била усмерена ка њима – не би била усмерена ка њима”, рекао је Милановић.

Он је потврдио и да је обећавао да ће „интервенисати” ако неко други добије тендер уместо Кенткарта.

„Тачно. Ја сам то стварно обећавао и изговорио. Само је важно из ког мотива сам то говорио”, изјавио је Милановић.

Да ли је Шапић знао за понуду Кенткарту?
Судија Милан Гркинић приметио је да је Милановић говорио у множини када је помињао план да се раскине уговор, користећи израз „нама у градској управи”, а да је о начину вођења разговора са Кенткартом истакао да је он сам дошао на ту идеју.

На питање судије да ли је градоначелник Александар Шапић знао што је Милановић говорио на састанцима са Кенткартом, Милановић је рекао да Шапић није био упознат са детаљима.

„Он (Шапић) је само рекао: ‘Уради све што можеш’. Нисам Шапићу директно рекао шта ћу урадити, нисам улазио у детаље“, истакао је оптужени.

Снимци БИРН-а на којима се чује како Милановић нуди представницима Кенткарта намештање тендера
Тужилаштво се на данашњем рочишту, између осталог, позвало и на аудио снимке БИРН-а, тврдећи да су у питању законити докази објављени у интересу јавности чију аутентичност су потврдили и сведоци.

Адвокатица оптуженог Зора Добричанин Никодиновић поставила је питање законитости аудио снимака, њиховог порекла, као и због чега тужилаштво није затражило да се објави целокупан снимак.

„Тужилаштво није предложио да се издвоји као доказ целокупан запис, већ само ови делови који су под сумњом имајући у виду данашње технологије“, изјавила је адвокатица оптуженог Миловановића.

Иако је рекао да су снимци које је БИРН објавио „монтирани“, односно састављени од бар „пет, шест разговора“, Милановић је потврдио да је на снимку он и да је изговорио све што се чује на снимцима које је БИРН објавио.

„Негде се чује музика на снимку, негде не. Да ли смо разговарали у том правцу? Да, али то није прави контекст“, рекао је шеф кабинета градоначелника Београда.

Милановић је изјавио да представник Кенткарта Сава Терзић има „склоност“ да снима разговоре, додајући да не тврди да их је он и снимао, и рекао да би тражио да се не уносе телефони на састанак да је нешто хтео да сакрије.

Компанија Кенткарт је била задужена за увођење система за наплату карата у јавном превозу Београда од 2011. године, када је градоначелник био Драган Ђилас, а Шапић његов помоћник. Нови десетогодишњи уговор је потписан 2021. године.

Шапић је изјављивао да није задовољан наплатом карата, а Скупштина града изгласала је раскид уговора са компанијом Кенткарт у фебруару 2023. Милановић је у марту снимљен како представницима Кенткарта нуди нови посао, уколико прихвате споразумни раскид уговора.

Ово је прво одржано рочиште у овом поступку, пошто је претходно, заказано за 10. јул, одложено јер се Милановићеве адвокатице нису појавиле.

Следеће рочиште је заказано за 9. октобар, а на њему би требало да сведочи Сава Терзић, представник компаније Кенткарта.

Foto Printskrin

Бирн/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар