Почетна » Поплављени делови Бездана, водостај Дунава наставља да расте

Поплављени делови Бездана, водостај Дунава наставља да расте

од Други Пишу
0 коментар

Водостај Дунава порастао је код до Новог Сада, а постоји тенденција за још већи раст током наредних дана. У Србији је, код једне мерне станице, водостај прешао границу редовне одбране. Како је објавио Н1, делови Бездана су поплављени.

На графикама које је објавио Републички хидрометеоролошки завод, данас је прелазак границе редовне одбране забележен код Бездана, а сада се високи водостај очекује у Апатину.

На сајту РХМЗ упозоравају:

Водостај Дунава је у већем порасту са тенденцијом пораста наредна четири дана

Водостај Тисе је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег пораста наредна четири дана
Водостај Саве је у умереном порасту са тенденцијом пораста наредног дана, затим опадања
Водостај Велике Мораве је у стагнацији са тенденцијом стагнације и мањег колебања наредна два дана
Водостаји на Дунаву су у домену високих и средње високих, на Сави у домену средње високих, на Тиси у домену средњих, а на Великој Морави у домену ниских вредности за ово доба године.

Температуре воде на рекама у Србији крећу се:

На Дунаву око 13.9 °С,
На Сави око 17.8 °С,
На Великој Морави око 18.2 °С,
На Тиси око 19.8 °С и на банатским водотоцима око 16.4 °С, што је око просечних вредности температура воде за ово доба године

Подсећамо, редовна одбрана од поплава проглашава се када водостај на реци достигне прописану границу (која је одређена за сваки речни сектор) и има тенденцију даљег пораста. Редовну одбрану од поплава проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумева непрекидно осматрање и праћење стања одбрамбених насипа и објеката.

Ванредна одбрана од поплава се проглашава када водостај достигне прописану границу и има тенденцију даљег пораста, или када то захтевају други разлози (дуго трајање водостаја изнад границе редовне одбране, стање насипа и објеката, наступање опасности од нагомилавања леда и др.). Ванредну одбрану проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумева непрекидно праћење стања одбранбених насипа и објеката и отклањање негативних појава на њима. У случају да дође до преливања или неконтролисаног пробоја насипа као и контролосаног просецања насипа, проглашава се ванредно стање. Ванредно стање проглашава надлежна угрожена општина, а подразумева изградњу локализационих насипа, евакуацију становништва и др.

У време трајања одбране од поплава Хидролошка служба РХМЗ уводи ванредна хидролошка осматрања, додатно достављање података, хидролошких и метеоролошких информација и прогноза субјектима одбране од поплава и јавности.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар