Почетна Друштво „Колико треба да вам платим, колика је цена?“: Професор Зоран трпи тортуру родитеља због закључене четворке из физичког

„Колико треба да вам платим, колика је цена?“: Професор Зоран трпи тортуру родитеља због закључене четворке из физичког

од Други Пишу
0 коментар

Професор физичког васпитања Зоран Крстић ради у београдској Школи за дизајн на Дедињу пуних 23 године, а пре два дана је по први пут на свом послу доживео непријатну ситуацију и то од родитеља једне ученице, који му је претио и вређао га јер је његовој ћерки закључио четворку. Професор за Нова.рс истиче да просветни радници доживљавају свакодневне притиске, како од стране ученика тако и од стране родитеља, те да је ситуација измакла контроли након трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“. Зато је одлучио да проговори о овој немилој сцени која му се догодила и због које стрепи да оде на посао.

Професор Зоран недавно је доживео, до сада незапамћени инцидент, када му је родитељ једне ученице претио, вређао га и окарактерисао га као подмитљивог, након што му је отворено понудио новац да његовој ћерки да петицу из физичког васпитања.

„Родитељ је мало неуравнотежено поступио, у изливу гнева и страсти, притом није бирао речи, него је покушао да ми, да тако назовем, на џиберски начин, стави нешто што нема везе ни са просветним радом, ни са мојим квалификацијама. Много ме је увредио, а све због оцене коју има његова ћерка. Он прави поређење са другом децом, па пита: Како ова може, како она може, а моја ћерка не? Па знате, ви сте корумпирани, колико треба да вам платим, која је ваша цена? Замислите, молим Вас, тај ниво безборазлука“, препричава професор немили догађај.

Како даље објашњава, родитељ се није ту зауставио, него је наставио даље да га вређа.

„Онда је ишао до те мере: Аха, можда се вама свиђају девојчице, алудирајући на то да ја можда неке девојчице другачије гледам, па због тога имају другачију оцену, што уствари нема везе са везом. Онда сам из разговора са разредним старешином сазнао да је родитељ наводно рекао како ја њену ћерку терам да долази у школу депилирана. То је био врхунац свега што ниједан просветни радник нема никакво право, бар у том смислу да коментарише. А нарочито када имате могућност да дођете или у тренерци или у хеланкама или у шортсу, можете да бирате. Можете да имате длакаве ноге, не интересује ме то. Али он је толико ниско ишао, да је покушао све да ми натовари и наравно, разредни старешина, пошто је она имала задњу реч, није му дозволила и није инсистирала да се оцена поправи са четворке на петицу“.

Наш саговорник који дуго ради у просвети истиче да је за све просветне раднике најтежи тренутак завршетак школске године, што због неодговорних ђака који не желе да поправе оцену, иако им професори дају шансу, што због незаинтересованих родитеља да своју децу посаветују да искористе прилику која им се даје.

„До јуче смо имали ситуацију да детету треба да се поправи оцена на двојку, да би прошла одељење, а дете је, иако смо све договорили код професора да дође на час и да одговара, остала код куће да спава, и то заједно са својом мајком. Можете ли да верујете? Онда ја будим мајку и убеђујем је да разговара са дететом. На крају су се обе наканиле да оду у школу, професорка их је чекала, ученица је нешто знала и добила је двојку“.

Просветни радници проводе пуно времена са децом, међусобно разговарају о проблемима, ако их има, а онда се, према речима професора Зорана, појаве родитељи који својим понашањем учине да читав њихов труд падне у воду.

„Ми покушавамо на све начине да пронађемо решење. А онда се појаве родитељи који су бахати до те мере да су склони да сав педагошки рад упропасте. Како мислите да се неки педагог опходи према детету коректно, када се оно не понаша коректно, када је родитељ некоректан?“, пита се наш саговорник.

Нажалост, инцидент са којим се овај професор сусрео, није једини. Како наводи за наш портал, догодила му се још једна ситуација са учеником који је био непослушан јер није желео да понесе опрему за физичко.

„Пошто му је отац Италијан који живи на Врачару и ситуиран је, мали даје себи за право да одређује како може да дође на час физичког и да он одређује правила како може да ради и да ли може да ради у фармеркама или без опреме, што је наравно резултирало тиме да сам припретио да ћу да напустим час и да ће сви који су уредно дошли на час, сносити последице и неће моћи да одраде оно због чега су дошли“.

Тако је поменути дечак дошао на час физичког васпитања „скоцкан“ од главе до пете – без опреме за физичко.

„Радио је по штоперици,одрадио је за петицу и ја сам морао да му дам пет јер је то педагошка варијанта, урадио је шта треба, а то што је недисциплинован и безобразан, то је дисциплинска прича. Просветари изузетно тешке притиске доживљавају, ту су родитељи који не бирају речи, прете полицијом, као и овај отац по ком сам ја корумпиран. Дакле, без икаквих доказа ми говори такве ствари. У таквим ситуацијама морате да будете као стена и да се одупрете јер је ово стравичан психички терор, ако не можете то да поднесете, ви сте пропали“, сматра професор Зоран.

Родитељ који је вербално напао професора Зорана због мање оцене, испрва се није жалио директорки школе. Ипак, она је сазнала за овај непријатан догађај.

Професор Зоран додаје да се дешава да родитељ понекад пренагли, па да се после извињава. Али овде извињења није било.

„Једноставно, дете не можете да избаците из школе, самим тим све се срозава јер немате педагошку меру. Дете је дало себи квалификацију да оно одређује да ли је професорка педагог или није. ‘То није педагошки да она мени тако, овако…’ Па како хоћеш већу оцену, када уопште ниси била на часу? Имам њене рубрике, све у црвено, она једну половину није била у школи и ви том детету омогућите даљи пролаз. Она ће сутра равноправно да стане са неким да се упише на фкаултет, да буде успешан грађанин. Она се провукла. А шта ћемо са овим одликашима који гризу и раде? Испада да су сви исти, али нису“.

Највише критикује тренутни систем рада у просвети који је, како сматра, ученицима дао много слободе.

„Овај систем је ученицима дао онлајн да могу и преко телефона и мејлом и на свакојаке начине да вас узурпирају и дању и ноћу. Ја сам нон стоп на телефону сређујући оцене, излазећи у сусрет, ја сам исто разредни старешина, договарам се са предметним професорима, терам децу да уче, а моја ученица спава. Људи, промените Закон.

Поводом непријатног искуства професора Зорана, контактирали смо школу, односно директорку Весну Прцовић, али нам се до објављивања овог текста није јавила на телефон, нити је одговорила на наше поруке.

Питали смо и психолога ове школе Тамару Долги, а она нам је потврдила наводе професора Зорана.

„Родитељ се обратио директору школе, сви смо упознати са том ситуацијом јер тимски радимо, тако да су ту и директорка и психолог и разредни старешина. Родитељу су предочене ствари, може да сазове и комисију ако хоће. Дете се није појавило у заказаном термину 12. јуна са другим ученицима који су желели да поправе оцену. Колега је и мимо наставе дао термин да дете покаже шта зна“, истиче наша саговорница.

Foto:Shutterstock/Privatna arhiva

Сања Радовановић     Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар