Почетна Друштво Мештанима Паковраћа догорело: Блокираћемо магистрални пут ка Пожеги

Мештанима Паковраћа догорело: Блокираћемо магистрални пут ка Пожеги

од Други Пишу
0 коментар

Мештани села Паковраће код Чачка проширили су блокаду радова на изградњи деонице ауто-пута Прељина – Пожега. Они су зауставили радове који се изводе на свим парцелама које су им одузете, а нису још увек исплаћене. Блокирани су радови у дужини од пет километара.

Радови су заустављени од магистралног пута па до тунела који се гради. Радови тренутно могу да се изводе само на краткој деоници трасе ауто-пута, односно на парцелама којима је одузета земља исплаћена. На осталим парцелама, како поручују мештани, могу наставити радове када им оне буду плаћене.

Мештани Паковраћа су почели 12. јула блокаду фирме „Цемпром“ за производњу бетона који се користи за изградњу аутопута, а 1. августа су протест проширили на блокаду регионланог пута Чачак – Лучани од када заустављају возила извођача радова на изградњи ауто-пута, док остала возила пропуштају.

„Само тражимо да држава и осталима плати, као што су то учинили за пар власника, односно да поступе по пресуди Основног суда у Чачку. Имамо информацију да је Виши суд донео једну пресуду. Усвојена не жалба Путева Србије и предмет је враћен на поновно одлучивање. Прекидамо сваке преговоре са владом и са Путевима Србије. Остаје нам да све радикализујемо, односно блокирамо магистралу“, каже Милош Николић из Паковраће.

Они су рекли да неће одсутати од блокада док им не буде исплаћена одузета земља по пресудама Општинског суда и да очекују да Јавно предузеће „Путеви Србије“ одустане од жалби пред Вишим судом на пресуђену цену за одузету земљу.

Тиме би се судски процеси мештана Паковраћа са државом због одузете земље, који трају више од две године, окончали.

Општински суд је пресудио да се мештанима Паковраћа земља, која им је одузета за изградњу ауто-пута, исплати по цени од 1.200 до 1.400 динара по квадратном метру, на шта су „Путеви Србије“ уложили жалбу Вишем суду.

Уместо тога, власницима је понуђено за квадратни метар од 30 до 200 динара. Сматраку да је то нереална цена за њихову земљу. Због тога су се одлучили на блокаду која траје више од два месеца.

Милан Марковић   Нова

Фото Нова рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар