Почетна » Случај Левијатан к’о Скадар на Бојани: Уставни суд закочио забрану

Случај Левијатан к’о Скадар на Бојани: Уставни суд закочио забрану

од Други Пишу
0 коментар

Републичко јавно тужилаштво поднело је у јулу прошле године захтев Уставном суду за забрану организације „Левијатан“, али одлука још није донета.

Ипак, случај се недавно коначно померио са мртве тачке када је, према сазнањима Нова.рс, Уставни суд упутио Републичком тужилаштву крајње чудан захтев – да се изјасни по ком основу тражи забрану.

Иако се организација „Левијатан“ формално бави заштитом права животиња, из тужилаштва на њихов рачун стижу озбиљне оптужбе, да крше Уставом зајамчена људска права и да су паравојна организација. Постоји јасна структура која иде у прилог тој тврдњи Републичког јавног тужилаштва, а то је чињеница да је против чланова тог покрета, који се често описује као екстремно десничарски, донето пет правоснажних осуђујућих пресуда због злостављања и мучења људи, најчешће оних који су критиковали њиховог вођу Павла Бихалија.

Судија Уставног суда Наташа Плавишић упутила је, петнаест месеци након сто је упућен предлог Врховног јавног тужилаштва за забрану организације „Левијатан“, допис Републичком јавном тужилаштву.

Како портал Нова.рс незванично сазнаје, у допису се тражи да се предлагач определи да ли тражи забрану „Левијатана“ као паравојне формације или зато што је деловање те организације усмерено на кршење зајемчених људских и мањинских права и изазивање верске, националне мржње и нетрпељивости.

У правничким круговима се овај допис оцењује као, у најмању руку, чудан јер Закон о Уставном суду не искључује могућност да се захтева забрана удружења по више основа.

– Потребно је испунити минимум захтева, али овде испада да је проблем због „вишка“ разлога – објашњава саговорник портала Нова.рс који је добро упућен у случај.

Осим пет осуђујућих пресуда члановима „Левијатана“, у току је било и још неколико поступака због истих или сличних кривичних дела, које често укључују насиље

Сем тога, овај покрет био је под лупом Вишег јавног тужилаштва у Београду у марту прошле године, које је проверавало на који начин је ова организација, која је изашла чак и на изборе, потрошила новац који је тада добила од државе.

Припадници „Левијатана“ су лако препознатљиви, имају свој лого, обучени су у црно, кратко ошишани, набилдовани.

Лого им је цртеж шапе пса у комбинацији са хладним оружје, „боксером“.

Они по иконографији подсећају на сличне екстремно десничарске организације слиног типа, али се јавно декларишу као борци за права животиња.

Ипак, на мети су им се нашли припадници националних мањина, али и мигранти које су често малтретирали по Београду.

Један од случајева типичних за припаднике „Левијатана“ због којих се и тражи забрана овог покрета догодио се у октобру 2020. године у Београду. Тада је ухапшено 6 припадника ове организације осумњичени да су на улици пресрели, малтретирали и физички напали младића који је на друштвеним мрежама писао лоше коментаре о њиховом вођи Павлу Бихалију.

Ухапшени су К.Б, С.Н, П.М, Т.З, Б.М. и Л.У, којима се на терет стављало насилничко понашање када су напали М.Б, Једног од ухапшених, угрожавање сигурности. Они су на углу улица Милутина Ускоковића и Косте Абраћевића пресрели М. Б: и од њега су тражили да се извини Бихалију, док га снимају мобилним телефоном.

Оштећени је то одбио, а онда су припадници „Левијатана“ почели да га шамаррају, а када је пао на адфалт, тукли су га рукама и ногама.

Неколико дана касније један од „Левиајтанаца“ је жртву позвао телефоном и претио му, поново захтевајући од њега да на друштвеним мрежама постави снимак у коме се извињава за своје коментаре о „Левијатану“:

Foto Printskrin Direktno,rs

Нова.рс/Директн.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар