Почетна » Нова „строжија“ правила од данас у школама

Нова „строжија“ правила од данас у школама

Шта све чека ђаке, наставнике и родитеље?

од Други Пишу
0 коментар

Правилник о поступању школа у случају насиља усклађен је са изменама Закона о основама система образовања и васпитања у протеклих годину дана, а у примени ће бити од 22. фебруара.

Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању при Министарству просвете изјавила је данас да је правилник свеобухватан и да садржи превентивне мере што до сада није био случај.

„Тим за заштиту од насиља сада има много већа овлашћења. Има могућност удаљавања ученика из непосредно обавезно васпитног рада, што не значи удаљавање из школе, али у времену најмање од пет дана до 20 дана колико траје васпитно- дисциплински поступак“, рекла је Вуковић.

Како је навела, поступање у кризним ситуацијама важан је део новог Правилника.

„Тешко је предвидети кризне ситуације, али можемо предвидети нека поступања школе да умањимо неизвесност и да умањимо стрес са којима се школа носи – директори, наставници, сви запослени, родитељи и ученици. Прописане су интервенције за кризне догађаје, неке су смрт ученика, насилна смрт ученика, смрт услед саобраћајне незгоде, самоубиство ученика или запослених, масовне туче, земљотреси, као и вишеструка убиства која смо имали током мајских трагедија, која су погодиле цео систем и биле окидач за увођење ових процедура“, казала је Вуковић.

Тим за кризне ситуације

Правилником је предвиђено да школе имају Тим за кризне догађаје, који је подтим, односно део Тима за заштиту од насиља, као и програм поступања установе у кризним догађајима, навела је.

„Дефинисане су и кризне ситуације које на директан или индиректан начин могу погодити школску заједницу, као и кораци поступања у време и након кризног догађаја“, истакла је Вуковић.

Додала је да је Правилник објављен 14. фебруара.

„Примена увек почиње осам дана од објављивања у Службеном гласнику и можемо очекивати 22. фебруара да се примењује у школама“, рекла је Вуковић.

 

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар