Почетна » Откривамо да ли АСПИРИН треба узимати СВАКИ ДАН – са овим воћем никако не сме да се меша

Откривамо да ли АСПИРИН треба узимати СВАКИ ДАН – са овим воћем никако не сме да се меша

од Жиг Инфо
0 коментар

Свакодневно узимање аспирина може да буде спасоносна опција и да смањи ризик од срчаног и можданог удара. Ипак, дневна терапија аспирином није за свакога.

Аспирин или ацетилсалицилна киселина се користи у терапији блажих болова, за лечење запаљења, повишене телесне температуре, али и смањује могућност од згрушавања крви и стварања тромба (крвног угрушка), те има широку примену у кардиологији, неурологији, хематологији…

Ипак, управо то својство да разређује крв, аспирин, чак и у малим дозама, чини потенцијално опасним јер може да изазове унутрашње крварење.

Два начина употребе аспирина

Дневна терапија аспирином може да се користи на два начина:

Примарна превенција – Код особа које никада нису имале срчани удар или мождани удар. Никада нису имали операцију бајпаса или коронарну ангиопластику са постављањем стента. Никада нису имали зачепљене артерије на врату, ногама или другим деловима тела. Ипак, свакодневно узимање аспирина да би се спречили такве срчани догађаји је тема вишегодишњих дебата.

Секундарна превенција – Код особа које су имале срчани или мождани удар, болест срца и крвних судова. Свакодневно узимање аспирина да би се спречио срчани или мождани удар код ових пацијената је добро утврђена.

Да ли треба узимати аспирин свакодневно?

Повремена употреба аспирина за главобољу, болове у телу или грозницу је обично безбедна за већину одраслих особа.

– Али, свакодневна употреба аспирина може да има озбиљне нежељене ефекте, укључујући гастроинтестинално крварење. Због тога, никако не треба узимати аспирин свакодневно, без консултације са лекаром – наводе лекари из Клинике „Маyо“ у САД.

Када постоји ризик од крварења због аспирина?

Са старењем се повећава ризик од срчаног и можданог удара. Међутим, ризик од крварења од аспирина се још више повећава.

То, дакле, значи:

Код људи који имају низак ризик од срчаног удара, користи од свакодневног узимања аспирина нису веће од ризика од крварења.

Што је већи ризик од срчаног удара, већа је вероватноћа да су користи од дневне терапије аспирином веће од ризика од крварења.

Коме се препоручује примарна превенција аспирином?

Дневна терапија малим дозама аспирина може да се препоручи за примарну превенцију срчаног или можданог удара ако:

Имате између 40 и 59 година и у наредних 10 година постоји велики ризик да добијете први срчани удар или мождани удар.

Нисте имали срчани удар, али сте имали операцију бајпаса или уградњу стента, или имате бол у грудима – ангину пекторис или било које друго здравствено стање за које је доказано да аспирин спречава срчани удар или мождани удар.

Млађи сте од 60 година и имате дијабетес и најмање један други фактор ризика од срчаних обољења, као што је пушење или висок крвни притисак.

– Ако сте имали срчани удар или мождани удар, или неку другу срчану болест, лекар може да препоручи дневну терапију аспирином како би се спречио срчани удар или мождани удар, осим ако немате озбиљну алергију или склоност ка крварењу – истичу лекари из Клинике „Маyо“.

Како аспирин може да спречи срчани удар?

Аспирин има својство да разређује крв, односно смањује могућност од згрушавања крви и стварања тромба (крвног угрушка).

Понекад се такви угрушци јављају унутар оштећене срчане артерије. Угрушак спречава доток крви у срце и изазива срчани удар. Атеросклероза је обољење крвних судова, које повећава ризик од настанка крвних угрушака.

Пошто аспирин смањује згрушавање крви, сматра се да би свакодневна терапија аспирином могла да спречи срчани удар.

Препоручена доза аспирина

Ниске дозе аспирина – као што су 75 до 100 милиграма (мг), али најчешће 81 мг – могу бити ефикасне у превенцији срчаног или можданог удара.

Здравствени радници обично прописују дневну дозу између 75 мг и 325 мг.

Шта се дешава ако престанете да узимате аспирин сваки дан?

Ако сте имали срчани удар или вам је уграђен стент, важно је да наставите да свакодневно узимате аспирин и све лекове за разређивање крви тачно онако како вам је прописао ваш лекар. Нагли прекид свакодневне терапије аспирином може да изазове крвни угрушак и доведе до срчаног удара.

Аспирин, ипак, није лек за све

Дневна терапија аспирином се не препоручује особама које имају:

Поремећај крварења или згрушавања крви који узрокују лако крварење.

Алергија на аспирин, која може укључивати астму узроковану аспирином.

Чир на желуцу који крвари или гастроинтестинално крварење у анамнези.

Могући нежељени ефекти свакодневне терапије аспирином

Мождани удар изазван пуцањем крвног суда: Док дневни аспирин може помоћи у спречавању можданог удара повезаног са угрушком, може повећати ризик од крварења.

Гастроинтестинално крварење: Свакодневна употреба аспирина повећава ризик од развоја чира на желуцу. Ако већ имате чир који крвари или гастроинтестинално крварење, узимање аспирина може да изазове крварење опасно по живот.

Алергијска реакција: Ако сте алергични на аспирин, узимање било које дозе аспирина може изазвати озбиљну алергијску реакцију.

Аспирин и ибупрофен – никако заједно

Аспирин и лекови као што су ибупрофен и напроксен натријум могу да разреде крв. Редовна употреба ибупрофена и напроксен натријума може да повећа ризик од крварења.

Ови лекови, као и аспирин, такође могу довести до чира на желуцу. Ризик од чирева се значајно повећава ако узимате аспирин и неки од ових других лекова заједно.

Опасно мешање аспирина са алкохолом и боровницама

Конзумирање алкохола током свакодневне терапије аспирином може повећати ризик од крварења у стомаку, наглашавају стручњаци из „Mayo clinic„./

Foto Printskrin

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар