Почетна » ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВЕО АУШВИЦ ПРОСЛАВИО 113. РОЂЕНДАН: Он је најстарији мушкарац планете и има сјајну поруку за све људе

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВЕО АУШВИЦ ПРОСЛАВИО 113. РОЂЕНДАН: Он је најстарији мушкарац планете и има сјајну поруку за све људе

од admin
0 коментар

Он је 1944. године депортован у Аушвиц, коју су нацисти саградили као своју личну фабрику за убијање у близини Кракова

Најстарији човек на свету, који је преживео Аушвиц и за кога Гинисова књига рекорда потврђује да има 112 година, коначно ће добити прославу коју је требао да има још пре 100 година.

Исраел Кристал, који живи у Хаифи у Израелу, напунио је у четвртак 113 година, коначно ће прославити бар мицву – која представља обелажавање тренутка када дечак постаје мушкарац.

Он је 1916. године пропустио свој 13 рођендан током Првог светског рата када је морао да побегне из родне Пољске.

– Када је мој отац имао 13 година тада је у току био Први светски рат. Његов отац је био руски војник, а мајка му је умрла три године раније. Никоме тада није било до славља – каже његова ћерка.

Foto: Profimedia, AFP

Када је одрастао Пољска је претворена у праву кланицу од стране нациста.

Он је 1944. године депортован у Аушвиц, коју су нацисти саградили као своју личну фабрику за убијање у близини Кракова.

Његова жена и двоје деце су настрадали тамо. Када је ослобођен одатле од стране руске војске био је изузетно слаб.

Сада када му је коначно признато да је најстарији човек на свету, он се припрема за најрадоснији дан када ће прославити своју бар мицву у Хаифи, у Израелу где живи.

– Прослави ће присуствовати наша бројна породица која броји негде око 100 чланова. Даћемо му наше благослове, плесаћемо са њим, бити радосни због њега, али не можете имати осећај да имате 13 година, када уствари имате 113 – додаје његова ћерка.

Исраел је проглашен за најстаријег човека на свету у Марту ове године.

– Не знам тајну дугог живота. Верујем да се све унапред одлучује тамо горе и да ми не треба да знамо разлоге. Многи паметнији, снажнији и лепши мушкарци нису живели дуго као ја. Нама једино преостаје да се максимално трудимо и да покушамо да обновимо оно што смо изгубили – искрен је Исраел.

Телеграф.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар