Почетна » Прво тотална обустава рада, а онда серија штрајкова по градовима: Просветари најављују радикалне мере, све креће од 1. новембра

Прво тотална обустава рада, а онда серија штрајкова по градовима: Просветари најављују радикалне мере, све креће од 1. новембра

од Други Пишу
0 коментар

Просветни радници у Србији су се, дословно речено, наоштрили и устремили ка једном једином циљу – испуњењу захтева које су изнели пред Владу прошле године и које је Влада, на челу са тадашњом премијерком Аном Брнабић, потписала и „оверила“ печатом. Нажалост, како и сами кажу, изиграни су и остављени на цедилу, због чега су од почетка нове школске године кренули с протестима и обуставом рада. Данас су репрезентативни синдикати потврдили други штрајк за редом – у петак 1. новембра, док ће од 4. новембра започети радикалније мере.

Чланови четири репрезентативних синдиката – Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Синдикат „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије данас су потврдили да ће у петак 1. новембра ступити у штрајк са почетком у 12 часова.

Након штрајка, они ће од понедељка 4. новембра започети примену „радикалнијих мера“, које подразумевају скраћене часове на 30 минута у свим школама у којима постоје чланови синдиката. Истовремено ће и предшколске установе које су у чланству репрезентативних синдиката, организовати вид борбе тако што ће пријем деце вршити до 9.00 часова.

Портпарол Уније синдиката просветних радника Србије Мирјана Гашић говори за Нова.рс о детаљима овог протеста.

„Након што смо приметили да Министарство просвете, финансија и Влада немају намеру да воде преговоре са просветним радницима у смеру испуњавања циљева постављених Протоколом, али такође и неких нових наставака преговора око колективног уговора и цене рада за наредну годину, сва четири репрезентативна синдиката донела су заједничку одлуку. Ми заправо ступамо у серију штрајкова“, објашњава Гашић.

Изненађење за Владу и министарство
Како додаје, просветни синдикати имају детаљан план о наредним корацима синдикалне борбе, али их неће у потпуности откривати, како би Владу и Министарство просвете држали у неизвесности.

„Верујем да ће они након наше борбе утврдити колико смо озбиљни. Најпре, у петак 1. новембра ступамо у тоталну обуставу рада. Ниједна школа у којој постоји репрезентативни синдикат односно чланови, неће радити тога дана и уместо да улазимо у учионице, ми ћемо се поново окупити и организовано састати испред Скупштине, а потом испред зграде Владе или Министарства просвете, још увек нисмо прецизирали. Скуп је у 12 часова“.

Идеја је, објашњава портпарол Уније, да јавности, Влади и држави скрену пажњу на то да и они (просветни радници) имају децу.

„Поред тога што ћемо позвати сва стручна Друштва, факултете, студенте, Друштво директора, предшколске установе да нам се придруже, ми ћемо позвати и наше чланове породице да се види да нешто и за нашу децу може да се уради. Након тога, у недељи која буде следила, најпре ће у штрајк ступити све школе на територији Београда, али и околних градова. Те школе ступиће у законски штрајк од 30 минута. У тој недељи која иде у сусрет обележавању Дана просветних радника, организоваћемо још једну конференцију за медије и још један протест. Ако и дотле Влада не буде поступала онако како би требало да учини, одмах након тога наставићемо штрајк и проширити га на друге школске управе“, наводи наша саговорница.

Просветни радници новим протестом желе да скрену пажњу Влади и државни на њихов материјални положај, али и да објасне јавности да они нису нерадници, како поједини мисле.

„У наредном периоду на разне начине ћемо да ширимо примере о раду наших колега и најбољих ученика, и не само о успеху, него и о васпитно – образовној улози школе без које се не може. Да и родитељи схвате да је сваки наш корак усмерен на будућност и образовање њихове деце. Ми нисмо нерадници, врло смо честити и вредни људи“, каже Гашић.

Подсетимо, разочарани што Влада Србије односно премијер Милош Вучевић није испунио захтеве запослених у школама и прешколским установама, репрезентативни синдикати образовања спровели су једнодневни штрајк 2. октобра.

Тог дана у школама у којима постоје синдикати, није било наставе, док предшколске установе нису примале децу.

Они траже да од 1. јануара 2025. почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, буде једнака просеку Републике.

Осим пара, на списку захтева синдиката је усвајање измена и допуна Кривичног законика по хитном поступку, као и да се запосленима у образовању исплати новогодишња награда у складу са Посебним колективним уговором.

Protest prosvetnih radnika Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Сања Радовановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар