Почетна » У СРБИЈИ И ТО МОЖЕ Губици се гомилају, а плате само расту!

У СРБИЈИ И ТО МОЖЕ Губици се гомилају, а плате само расту!

од admin
0 коментар

Србија је земља у којој су дешавају невероватне ствари, посебно кад је новац у питању, што најбоље потврђује случај ЈП “Завод за уџбенике”.

Наиме, познато и угледно јавно предузеће, које годинама послује с губицима и уједно не може да наплати огромна потраживања, ипак некако успева да награди своје запослене и повећа им ионако велике плате.
Њима би и чувени Худини позавидео на “магији” коју, изгледа, само они знају, да од губитака вешто праве новац за исплату плата запосленима. Наиме, Завод је само у 2014. забележио пад продаје од 11 одсто, а иначе се већ годинама налазе на листи највећих губиташа Министарства финансија, али су запослени ипак успели да ове године повећају зараде.

Просечна зарада у том предузећу у претходној години износила је 81.500, док је ове године 84.089, и то за слабије плаћена радна места, док су, као и увек, најбоље прошли руководиоци, којима је плата са просечних 175.938, и поред губитака, скочила на вртоглавих 188.879 динара.
Повећање плате можда и не би био толики трн у оку да није тричавих 15 милиона ненаплаћених потраживања и два и по милиона дуга, од чега ће Завод, према плану пословања за ову годину, вратити тек милион. Ту није крај “невољама” тог предузећа. Свему томе треба додати “заробљених” два милиона евра без којих су остали када је пропала Универзал банка.
Ипак, иако дуг неће у потпуности исплатити, Завод ће ове године донирати милион динара за изградњу Храма Светог Саве, а прошле године су издвојили два милиона динара за помоћ поплављенима у Обреновцу. За хуманост свака част, али је немоновно питање – која је њихова рачуница?

Запошљавамо високообразоване

Из “Завода за уџбенике” нисмо добили конкретне одговоре како је дошло до повећања зарада. Речено нам је да су зараде обичних радника “просечне”, а да на руководећим местима седе високообразовани људи, који су често и доктори наука. Такође смо добили одговор да у конкуренцији 80 издавача уџбеника и великој корупцији која влада у тој делатности, “Завод за уџбенике” послује онако како објективне околности налажу! Нагласили су да је завод издавач који у највећој мери производи непрофитне уџбенике за националне мањине, те да их за то нико не пита.

Одрешили кесу!

Да ово јавно предузеће не мари за губитке показало је и то што су у финансијском плану за 2015. наменили средства за уређење пословних канцеларија, проширивање канцеларије услед повећања броја запослених, замене рачунара, рачунарске опреме, реконсрукцију свих књижара Завода за уџбенике.

 

Ј. Јокановић, АЛО

Можда ти се свиди

Оставите коментар