Почетна » СВЕ ВИШЕ ИНДИЈАЦА ДОЛАЗИ У БЕОГРАД Нису овде да би разгледали знаменитости, већ због посебне врсте туризма, ево о чему се ради

СВЕ ВИШЕ ИНДИЈАЦА ДОЛАЗИ У БЕОГРАД Нису овде да би разгледали знаменитости, већ због посебне врсте туризма, ево о чему се ради

од admin
0 коментар

 Све већи број путника из далеке азијске земље „бацио је у ребус“ суграђане, а многи су збуњени постављали фотографије већих група Индијаца у Београду на друштвене мреже питајући се да ли је то туристичка сезона оживела.

 

Понеки су се понадали да је Београд поново добио разнолике боје европске метрополе какве је имао пре короне, али ипак, према свему судећи – класична туристичка сезона није потпуно изашла на зелену грану, али јесте тзв. „карантин туризам“.

Према речима домаћих туристичких радника, за одређене дестинације услов је да је путник боравио најмање две недеље у држави која је на зеленој листи, што Индија свакако није. Индија је држава коју је делта сој корона вируса похарао пре само два месеца и још се опоравља од подмуклог удара ковида-19. С друге стране, Србија је земља која је епидемиолошки тренутно држава на зеленој листи.

Са овом чињеницом на уму, савршено се поклопило и то да је Србија једина земља у Европи која има безвизни режим са Индијом. Односно, грађанима ове азијске државе нису неопходне визе за улазак код нас.

 

Мотив је одлазак на Блиски исток где многи Индијци раде, а за многе блискоисточне земље услов за улазак је ПЦР тест и боравак 15 дана у зеленој зони.

Најчешће долазе у Београд, али и на Златибор

Према информацијама од туристичких радника који имају контакте са гостима из Индије, они углавном долазе индивидуално, у приватне апартмане и станове, преко светских сајтова за резервацију смештаја. Најчешће бораве у Београду, али неретко одлазе и на Златибор. Углавном су то путници ниске платежне моћи који траже што повољнији смештај, те више пута током боравка мењају смештаје објекте.

Како незванично сазнаје „Блиц“ из Министарства туризма, овог месеца се очекује једна група од око 500 Индијаца, који ће у Београдским хотелима боравити две недеље, а повод њиховог доласка је јасан.

О њиховој многобројнисти у Београду сведочи и продавац сувенира у Кнез Михаиловој улици, који их је окарактерисао као јако „тешке“ муштерије које се ценкају до изнемоглости, те са њима не успева да оствари промет. Док Индијци које је екипа „Блица“ затекла на одлазним теминалима аеродрома „Никола Тесла“ нису желели да разговарају о мотивима боравка у Србији.

Крећу чартер летови од Њу Делхија за Београд

Да све више Индијаца долази у Србију, сведочи и податак да ће индијска нискобуџетна авио компанија “Спајсџет” почети са серијом чартер летова између Њу Делхија и Београда, преноси портал “еxyуавиатион”.

Како је најављено, летови ће се организовати “боингом 737-800” током јула месеца и то преко Јеревана (Јерменија) или Тбилисија (Грузија), а све да би се, како тврде, “одрадио карантин пре него што наставе путовање ка жељеним дестинацијама”.

„Карантин аранжман“ у Србији користило већ 1.000 Индијаца?

Индијски туроператори нуде тродневне, 14-дневне и 22-дневне “карантин аранжмане” у Србији, а како се напомиње, већ више од 1.000 Индијаца је на овај начин у последњих месец дана допутовало у Србију.

Такође, превозници који већ саобраћају до Београда, попут “Катар ервејза”, “Луфтханзе”, “Флај Дубаија” и “Туркиш Ерлејнза”, већ су забележили повећање броја путника ка Србији, а на линијама ка Београду чак 60 одсто путника чине људи са индијским пасошима, наводе.

Претпоставља се да ће летове ка Србији највише користити Индијци из УАЕ, земље која је од 24. априла суспендовала долазак путника из Индије, осим ако претходно нису били у зеленој зони.

ПЦР тест обавезан

Уколико се неко уплашио делта соја и неконтролисаног пропуштања вируса у земљу, добра вест јесте да је за улазак у нашу земљу неопходан ПЦР тест. Овакво тестирање је неопходно без обзира одакле путници долазе, док је грађанима земаља из региона омогућен улаз без тестирања.

 

Такође, треба узети у обзир да је на аеродрому „Никола Тесла“ отворена лабораторија за дијагностику корона вируса за све оне путнике који немају ПЦР тест, антигенски налаз или нису вакцинисани.

Маја Поповић , Александра Кресовић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар