Почетна » Бивши радник Леонија: Мере им време у WЦ, ко се буни – отказ или скидање бонуса

Бивши радник Леонија: Мере им време у WЦ, ко се буни – отказ или скидање бонуса

од Други Пишу
0 коментар

Некадашњи радник фабрике Леони у Краљеву Дарко Босић испричао је за Нова С своја искуства и искуства својих колега у овој фабрици. Каже да му је највише сметала психичка тортура и што, како каже, нису смели да се огласе ако им нешто смета, јер ко се буни – добија отказ или опомену и скидање бонуса од 5.000 динара. Наводи да последњих недеља његове колеге раде по 10, а неке и по 12 сати. „Људи падају, пре неки дан сам око 20х увече видео Хитну помоћ“, додаје. И преноси да му колеге пишу да једна шефица мери време проведено у тоалету и пише опомене „за прекорачење“ пет минута.

Подсетимо, радница Леони фабрике у Краљеву Данка Ранковић преминула је четири дана након задобијене повреде на раду. Док радници фабрике за портал Н1 наводе да трпе велики притисак током рада и да смене често трају и по 10 сати, у компанији Леони то негирају. Кажу да је Данка Ранковић задобила повреде на раду 21. фебруара „приликом случајног спотицања и пада“. Негирају да је радила 10 сати тог дана и целе недеље пре тога. Запосленој је, додају, на лицу места пружена адекватна помоћ, након чега је упућена на даље прегледе и истог дана пуштена на кућно лечење. Данка Ранковић је преминула 25. фебруара.

Босић је, каже, радио девет месеци на позицији оператера у производњи и на „специјалним процесима“. „Шетали су нас“ у зависности од потребе посла, да ли смо потребни ту или на неком другом радном месту, испричао је.

„Највише ми је сметала та психичка тортура. Буквално си у сваком тренутку под неком тензијом. Мораш да ћутиш јер долази овај, онај, купци… Ћути – иначе ћеш добити отказ или писану опомену. Буквално је гушена слобода говора, да ниси смео да се огласиш ако ти је нешто сметало. Свака побуна, било шта – да се неко бунио за своја права, било је само да ће добити отказ, да ће бити писана опомена, да ће му скинути бонус од 5.000 динара што је људуима, гледајући комплетну ситуацију у Србији, много. Они су тако схватили – да могу да раде с људима шта хоће“, навео је Босић.

Прича да када су његове бивше колеге сазнале да ће дати изјаву за Нова С – да су му послали на десетине порука. „У последње три недеље раде од 6:30 до 16:30, и од 16:30 до 2:30 ујутро, с тим што „специјални процеси“ раде и по 12 сати. Људи падају, пре неки дан сам око 20х увече видео Хитну помоћ, колеге су ми причале да није ретка појава – сваки други, трећи дан се појави Хитна помоћ“, преноси.

Наводи да је његова супруга у истој фабрици добила отказ, односно да јој нису продужили уговор јер им је рекла да не може да ради 10 сати јер имају двоје мале деце код куће.

Радници, како преноси репортер Нова С, кажу да кад дођу пословође из Немачке – онда је сасвим друга прича. „Био сам присутан кад су долазили људи из Немачке – нама је таргет на линији био 50, а кад су дошли био је 25“, каже и додаје да су такви таргети остали док су менаџери из Немачке били ту, а чим су отишли – повећали су им поново.

„Јуче сам добио поруку да једна шефица на „модулима“ својим радницима мери време колико се задржавају у тоалету, ако се задрже више од пет минута – пише опомену и скида бонусе“, каже Босић који истиче да је потребно најмање три, четири минута само да се оде од тог места (модула) до тоалета. Исто то потврдила је и радница Леонија која се јавила порталу Н1, а желела је да остане анонимна (име познато редакцији).

Људи морају да ћуте, јер хране децу од те плате, а како каже – често супружници раде ту.

Наводи и да радници, који раде прву, другу, трећу смену, приме највише 49.000 динара.

Председник синдиката „Слога“, највећег у тој фабрици, Жељко Веселиновић каже за Н1 да ситуација у Леонију и неким другим фирмама није сјајна, да су генерално фабрички радници у Србији израбљивани, мобинговани и шиканирани „и то највише у кинеским и турским компанијама“, а да инспекција рада „не може ништа“. Постаје све горе и горе и не видим како се то може решити осим да се промени Закон о раду, додаје Веселиновић. Као велики проблем истиче и прерасподелу радног времена. То је, како каже, оно што је проблематично и у фабрици Леони. Додаје да се та компанија придржава закона, али проблем је, како истиче, што ти закони нису добри.

„То је слика како држава третира раднике“

У Србији радници раде јако много, у јако лошим условима, за јако, јако лоше плате, и то је слика како држава третира раднике, рекао је за Н1 Владимир Симовић, координатор програма за радна права Центра за политике еманципације.

Говорећи о наводима радника да раде и по десет сати, каже: „Ако је реч о прерасподели радног времена, чудно је како радници нису упознати да је послодавац то испреговарао са синдикатима.“

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар