Почетна » Град Београд на списку највећих дужника ЕПС-а, за струју дугује чак 7 милиона евра

Град Београд на списку највећих дужника ЕПС-а, за струју дугује чак 7 милиона евра

од Други Пишу
0 коментар

Велики број компанија које се налазе у државном власништву има велике дугове за струју. Међу 10 највећих је и Град Београд, чија дуговања према ЕПС-у износе око 804 милиона динара или 6,9 милиона евра.

Списак од 20 највећих дужника за струју у фебруару је за Нова.рс био пословна тајна. Тако нам је речено у Електропривреди Србије. Међутим, четири месеца касније ти подаци поново су јавни, а на листи имамо и неке нове дужнике.

Можда и највеће изненађење је дуг Градске управе града Београда. Према званичним информацијама, он износи тачно 803.984.308 динара, што је 6,9 милиона евра.

Такво је стање било 10. јуна, када је направљен пресек. Ипак, из документа који је ЕПС објавио на свом сајту види се да је на самом почетку године дуг Града био око милион евра мањи, односно износио је 693,5 милиона динара.

Ове бројке не би требало да чуде с обзиром на то да је, према речима Николе Јовановића, директора Центра за локалну самоуправу и координатора кампање „Београд не може да чека“, Град у „катастрофалном“ финансијском стању.

„Ове године су смањени сви капитални издаци, а ипак ће на крају године бити значајан буџетски дефицит. Буџет града чак добија трансфере из Републике за текућу ликвидност, а многа јавна комунална предузећа морају да траже позајмице од банака да би исплатили зараде запосленима. Само ГСП дугује добављачима 7 милијарди динара“, каже Јовановић.

Он за наш портал додаје да је, према његовим информацијама, незадовољство у Градској управи због актуелног градоначелник Александра Шапића огромно.

„Он се потпуно одјавио и не занима га тешко стање у администрацији, ЈКП, као и међу градским добављачима“, закључује Јовановић.

Ко све дугује новац за струју?
Иначе, на новом списку 20 највећих дужника десиле су се неке интересантне промене – Телеком Србија више није на њему (што не значи да нема дуговања). Та државна компанија је крајем прошле године дуговала око 11 милиона евра.

На овој неславној листи дужника, и даље прво место заузима Железара Смедерево у стечају, чији дуг премашује 4,6 милијарди динара, те износи готово 40 милиона евра. Потом, ту је „Инфраструктура железнице Србије“, „Енергетика“ ДОО из Крагујевца, ЈП ПЕУ „Ресавица“, „Политика“…

На списку су такође и ЈКП „Топлана“ Бор, „Београдски водовод и канализација“, „Београдске електране“, Ватерполо клуб Партизан, панчевачка „Азотара“…

ЕПС покушао да сакрије дужнике
Након што је портал Нова.рс крајем 2023. објавио списак највећих дужника, ЕПС је одлучио да ове податке прогласи тајном и убудуће их не објављује. Разлог је очито био податак да се на том списку налази Телеком, због чега је реаговала Комисија за контролу државне помоћи, којој је поднета иницијатива да се неплаћење рачуна за струју преиспита.

Наиме, наш портал је 29. јануара затражио од ЕПС-а да нам достави списак 20 највећих дужника у привреди и висину њихових дуговања. Десетак дана касније, уместо конкретног одгвора, добили смо решење којим се наш захтев одбија. Како су из ЕПС-а навели, њихово законско право је да одбију да дају информацију уколико би тиме „чинио доступним информацију или документ за који је прописима или службеним актом заснованим на закону одређено да се чува као тајни податак или представља пословну или професионалну тајну”.

Међутим, изгледа да више нема разлога да се подаци крију, с обзиром на то да је нови списак објављен на званичном сајту Електропривреде Србије. А на њему више нема Телекома.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар