Почетна » Порезници шаљу опомене са дугом за претходних пет година

Порезници шаљу опомене са дугом за претходних пет година

од admin
0 коментар

 „Право на утврђивање и наплату пореске обавезе застарева за пет година, тако да се пореским обвезницима, (којима из одређених разлога није утврђена обавеза), може утврдити обавеза по основу пореза на имовину за пет година уназад“, суштина је одговора који је портал Н1 добио у Секретаријату за јавне приходе Града Београда.

А, повод за тражење одговора од локалне пореске администрације у главном граду био је случај читаоца портала Н1 који је за 5,5 хектара добио опомену са износом да плати готово 152.000 динара – одједном и и у веома кратком року.

„Уредно смо плаћали порез на земљиште од 5,5 хектара на подручју Рипња у београдској општини Вождовац, до пре пет година када су пореска решења престала да стижу. Сада нам је стигла опомена, на износ од готово 152.000 динара. Пише да треба да цео износ платимо у року од пет дана иначе следи принудна наплата. Одакле? Колико кошта тај хектар? Зашто нас до сада ниједном нису опоменули, него шаљу тек када је порасла и камата и све“, обратио се порталу Н1 читалац из Рипња, који припада београдској општини Вождовац.

У Секретаријату за јавне приходе Београда прво наводе којим прописима је уређено опорезивање имовине у Србији: Законом о порезима на имовину, Правилником о обрасцима пореских пријава за утврђивање пореза на имовину и актима која су јединице локалне самоуправе донеле и објавиле у законом прописаном року.

„Пореска решења о утврђивању годишњег пореза на имовину надлежна локална пореска администрација доноси на основу података из пореских пријава, података и документације издате од стране надлежних органа и јавних бележника, у току пореске године, свим пореским обвезницима евидентираним у бази података. Право на утврђивање и наплату пореске обавезе застарева за пет година, тако да се пореским обвезницима може утврдити обавеза по основу пореза на имовину за пет година уназад“, истичу у Секретаријату.

На питање зашто обвезник у протеклих пет година није добијао решења, али ни опомене, већ сада одједном збирни износ под претњом принудне наплате, у градском секретаријату кажу да се пореска решења достављају на адресу “ коју обвезник наводи у својим подацима или поднетој пореској пријави“.

„С обзиром да је, како наводите, порески обвезник добијао решења и вршио уплате по утврђеним обавезама, и да је сада добио опомену није баш јасно како није примио решења којима је утврђен порез за протеклих пет година. Садржај ‘опомене’ као пореског акта уређен је Законом о пореском поступку и пореској администрацији тако да у опомени нису изнете претње већ даљи поступак наплате“, наводе у Секретаријату за јавне приходе Београда.

Дуг може на рате

У секретаријату истичу да Закон о пореском поступку и пореској администрацији прописује и могућност плаћања доспелог дугованог пореза на рате, под одређеним условима.

„У сваком случају порески обвезник може да се обрати надлежном одељењу Секретаријата уколико сматра да би требало расправити спорна питања што је уосталом и наведено у опомени. Контакт може бити лично, мејлом или писаним поднеском. Мејлови и адресе свих одељења Секретаријата за јавне приходе, за комуникацију са пореским обвезницима налазе се на интернет страници Секретаријата за јавне приходе“, наводи се у писаном одговору Секретаријата за јавне приходе Града Београда достављеном порталу Н1.

Даниела Илић Красић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар