У последњих годину дана храна је свуда у свету, тако и у Србији, поскупела, према проценама и до 30 одсто, како у продавницама, тако и на пијацама, цене поврћа су ретко, само у појединим градовима на нивоу прошлогодишњих, али већина производа је скупља, од кромпира, преко лука, пасуља, до јаја и сира.
Пре два дана писали смо како су цене у продавницама скочиле и када се ради о јунећем и свињском месу, домаћем сиру, орасима, бананама.
А ништа јефтиније није ни на пијацама. На тезгама у Београду цена кромпира је прошле године у марту била 80 динара, дупло више него у Врању, Зајечару, Суботици, показују подаци Републичког завода за статистику.
Најјефтинији кромпир био је на пијацама у Лесковцу – 20 динара килограм, док је други најскупљи град Нови Пазар у ком је кромпир коштао 55 динара.
Годину дана касније, најјефтинији килограм кромпира на пијацама могао је да се нађе у Ужицу и Зајечару за 60 динара, у Лесковцу је поскупео за чак 50 и кошта 70 динара, док је у Београду килограм овог поврћа достигао 100 динара.
Црни лук је само у Ужицу остао на 60 динара, док је у већини градова поскупео за 10 до 20 динара, у Сремској Митровици цена му је дуплирана са 30 на 60 динара, док је Крагујевцу и Београду овог марта уместо 70, односно 80 динара за килограм црног лука требало издвојити 100 динара.
Килограм пасуља је на пијацама прошле године био од 200 динара колико је био у Зајечару до 400 у Београду, да би за годину дана поскупео тако да се најјефитнији пасуљ могао наћи у Зајечару за 250 динара по килограму.
Београдске пијаце су задржале стару цену, док је најскупљи килограм пасуља овог пролећа у Новом Пазару – 600 динара. Годину дана раније пасуљ је у овом граду коштао готово дупло мање – 320 динара. У осталим градовима просек цена на пијацама за килограм пасуља је неких 300 динара, док му је прошле године најчешћа цена била 250 динара за килограм.
Сладак купус је доста поскупео, прошле године продавао се по ценама од 30 до 60 динара, док му је овог марта на пијацама у Србији цена ишла од 60 динара колико је била само у Ваљеву до чак 100 динара у Београду и Краљеву.
Цена за килограм шаргарепе је марта 2021. била од 50 до 80 динара, ове године тај распон је нешто већи – од 50 до чак 120 динара, колико је коштала у Панчеву.
Килограм печурки био је пре годину дана од 200 до 300 динара, ове је цена од 220 до 350 динара. Благи раст цена на пијацама широм Србије бележи и киви који је коштао од 160 до 250 динара прошле године, док му је ове године цена од 150 до 280 динара.
Лимун је марта 2021. на пијацама био од 110 динара у Врању до 190 у Новом Пазару, а ове године цена на врањским пијацама пала му је за чак 30 динара, док је најскупљи био 150 динара и то у неколико градова, између осталих, и Београду. Банане су на пијацама биле од 90 до 150 динара, а овог марта најјефтиније биле су 120 динара у Ужицу, а најскупље 180 динара у Зајечару и Крагујевцу.
Јабуке су на приближно истим ценама као прошле године килограм у просеку кошта од 50 до 90 динара, у неким градовима попут Врања поскупеле су на пијацама за 10 динара, у Сремској Митровици за 20 динара, на 70 динара.
Килограм домаћег сира био је пре годину на пијацама у Краљеву 230 динара до 450 динара у Шапцу, а комад јаја кретао се од 11 до 14 динара.
Ове године, током треће недеље марта коју је РЗС анализирао, цене домаћег сира на пијацама биле су од 250 динара у Ваљеву до 550 динара за килограм у Новом Пазару.
У овом граду је сир поскупео на пијаци за 150 динара за годину дана, исто колико и у Крагујевцу (са 250 на 400 динара). Јаја су крајем марта на тезгама могла дасе купе по цени од 12 до 17 динара за комад.
Кајмак је на пијацама незнатно поскупео – цене су пре годину дана биле од 600 до 1.300 динара, а ове године килограм овог млечног намаза могао је да се купи за 700 до 1.500 динара.
Љ. Буквић Данас/Нова