Почетна » Фирма у којој удео има Рио Тинто добија на поклон скоро пола милијарде евра: Држава Србија их сада и јавно финансира

Фирма у којој удео има Рио Тинто добија на поклон скоро пола милијарде евра: Држава Србија их сада и јавно финансира

од Други Пишу
0 коментар

За фабрику литијумских ауто-батерија коју ће у Ћуприји отворити словачки ИноБат, држава Србија даће чак 419 милиона евра субвенција. Компанија која се сама похвалила овим „поклоном“, иста је она у коју је инвестирао Рио Тинто чији је пројекат Јадар Србија наводно обуставила. Да се није одустало од ископавања литијума и да је Рио Тинто и даље ту објављено је много доказа, а отварање фабрике литијумских батерија, у којој удео има рио Тинто, само је још један у низу.

“ИноБат Ауто”, према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији је своје представништво отворила у јулу 2021. године. Нешто више од две године касније, њихов пројекат Лав добија пакет субвенција од државе – и то чак 419 милиона евра. Фабрика ће радити на склапању средстава за складиштење електричне енергије или, другим речима, литијумским батеријама за електрична возила.

После Јадра нек се спреми Ћуприја

За своју гигафабрику, како овај пројекат назива компанија, одабрали су Ћуприју, а Меморандум о разумевању потписан је и са Министарством финансија и са градским властима. Према њиховим плановима фабрика би требало да буде отворена 2025. године.

ИноБат је иначе свега неколико месеци пре него што је отворено представништво у Србији, добио новац и од Рио Тинта. Потписали су Меморандум о сарадњи око успостављања заједничког циркуларног ланца производње батерија за електрична возила у Србији, што у пракси значи да је Рио Тинто уложио новац. На тај начин добили су власнички удео у ИноБату.

Рио Тинто има власништво у ИноБату

Што се осталих власника тиче, ту је неколико компанија које су уложиле новац у овај словачки стартап. Један од њих је ЧЕЗ групација, коју чини 96 компанија, претежно чешких, чије су делатности производња и дистрибуција струје и гаса. Ту су још и компаније из Индије, Енглеске, Америке и тако даље. А како су недавно објавили медији удео у власништву имају и кинеске компаније.

„Рио Тинто остаје јер има подршку државе“

Долазак ИноБата у Србију и огромне државне субвенције, према речима адвокатице и посланице странке Заједно Данијеле Несторовић значе само једно – можда је пројекат Јадар званично обустављен, али Рио Тинто апсолунто не одустаје од посла у Србији.

“Рекла сам то и када је премијерка Ана Брнабић први пут ‘отказала’ Јадар – то је била само камуфлажа пред изборе јер је притисак грађана био велики”, каже Несторовић.

Како истиче, Рио Тинто не одлази, јер има подршку државе.

Она каже и да је финансирање страних компанија сулудо јер домаћи привредници тешко послују, али да је још већи проблем што се ИноБату даје скоро пола милијарде евра, што је износ који није добила ниједна фирма која је дошла у Србију.

Несторовић каже да јавност мора да зна због чега се толики новац даје, али ни Министарство финансија, ни Влада, нису одговорили на питања “Нове”.

Пројекат Јадар је званично обустављен након масовних протеста широм Србије. Оно што је чињеница, а за шта постоје бројни докази о којима је писала и Нова, јесте да се на терену ствари одвијају као да је стање редовно. Поред тога што фабрику литијумских батерија отвара стартап у који је Рио Тинто уложио, пре само две недеље у селу Недељице почело је рушење кућа које је купила ова компанија. А десетак дана пре тога, Рио Тинто објавио је оглас за посао у којем тражи рачуноводственог и пореског супервизора.

Страним инвеститорима увек иду милиони

Већ је устаљена пракса да страним инестиорима Србија даје милионске субвенције. Недавно је један такав пројекат, месна индустрија Митрос, која је од државе добила 5,8 милиона евра субвенција, пропао, јер се компанија повукла из Србије.

Foto Printskrin

Дуња Марић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар