Почетна » „ТОНУС“ ПРЕВАРА ВЕКА Произвођач хлеба се лажно оглашавао

„ТОНУС“ ПРЕВАРА ВЕКА Произвођач хлеба се лажно оглашавао

од admin
0 коментар

Произвођачи хлеба „тонус“ биће кажњени због незаконитог истицања на амбалажи да њихов производ помаже у лечењу дијабетеса и канцера, као и да имају лиценцу Руске академије наука.

Ово је утврдила Тржишна инспекција након пријаве коју је поднела Татјана Веховец, уредница блога Моосхема.цом, шокирана чињеницом да је бака њене другарице престала да пије преписан лек за регулисање повишеног шећера и почела да користи овај хлеб као замену за медикаменте.

Схвативши да то значи да постоје људи који слепо верују у оно што произвођачи тврде, решила је да провери да ли је све тако како пише, а Тржишна инспекција потврдила је њене сумње.

– У току контроле није достављен ниједан документ који потврђује наводе да су производи „тонус“ произведени по лиценци Руске академије наука. Сектор тржишне инспекције је донео решење о забрани оглашавања путем амбалаже производа с том поруком, јер је неистинита и биће поднет захтев прекршајном суду због кршења Закона о оглашавању – кажу у Тржишној инспекцији, додајући да ово предузеће има само уговор са фирмом „Академпродукт Москва”.

У компанији „Тривит“ кажу да правно гледано имају уговор о лиценци с фирмом „Академпродукт“ из Русије, али да је креатор „тонус“ хлеба академик Владимир Антонов.

– Он је технологију производње развијао у оквиру Руске академије наука и то је једини клинички испитан хлеб. Сматрам да је закон који прописује да само лекови лече донесен под утицајем фармацеутске индустрије која спречава да се говори о истинитим својствима хране – каже директорка „Тривита“ Милена Јакшић.

Осим позивања на Руску академију наука, на порталу компаније „Тривит” „тонус“ је донедавно описиван као „лековит”, а речено је и да „лечи дијабетес” и „зауставља развој онколошких обољења”, док се сада на амбалажи може прочитати да „блокира канцерогене материје“ и да је „користан за лечење дијабетеса”.

Нутрициониста Бранка Мирковић каже да овај хлеб не може да лечи и да би требало да се уведе ред у рекламирање оваквих производа.

– И даље постоје људи који слепо верују када им кажете да нешто лечи. Овај хлеб, нити било који други, не може да лечи. Лекови лече. И зато су потрошачи доведени у заблуду. Да је то тако како се рекламира, такав производ би био доста скуп. Чак и да има та нека својства која су наведена, ради се о малим количинама које немају никакав ефекат – објашњава докторка Мирковић.

Она каже да је потребно проверити и састав хлеба и утврдити да ли садржи све поменуте састојке који се помињу на амбалажи.

Горица Авалић, Соња Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар