Почетна » КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ ЖЕНЕ ЗА ЧИШЋЕЊЕ СТАНА У БЕОГРАДУ: Ово су цене, наплаћује се по сату

КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ ЖЕНЕ ЗА ЧИШЋЕЊЕ СТАНА У БЕОГРАДУ: Ово су цене, наплаћује се по сату

од Други Пишу
0 коментар

Жене које се баве спремањем станова у престоници зарађују по сату од 600 до 1.000 динара, док је раније сатница за ове услуге износила између 300 и 400 динара.

Услуге чишћења станова све су траженије без обзира на то што су цене у последње време скочиле. Посла има, па се на спремачице чека чак и по неколико недеља. Жене које се баве спремањем станова у престоници зарађују по сату од 600 до 1.000 динара, док је раније сатница за ове услуге износила између 300 и 400 динара.

Све је теже пронаћи чистачицу која ради без посредника, јер је много њих ангажовано у разним агенцијама за чишћење станова. Чак и када се пронађе одговарајућа жена за одржавање, на њену услугу се дуже чека.

– Имам сталне муштерије код којих чистим станове једном недељно или у зависности од тога када је њима то потребно. Посла има доста, некад ме чекају. Цена по сату је између 600 и 700 динара, али ако доносим своје хемикалије и све потребне ствари за чишћење, онда цена иде и до 800 динара. Зими има за нијансу мање посла, обично је навала око празника и слава, док је лети чишћење чешће – каже за „Новости“ Анђела која се годинама бави овим послом.

Захтеви које чистачице имају на терену су различити, од чишћења стана после кречења, прања прозора и одеће, до пеглања веша. Жене које се баве овим послом у просеку раде пет сати дневно, али то зависи и од објекта и услуге коју послодавци траже.

Како су за наш лист рекли у једној од агенција, пре свега им је важна сигурност запослених:

– Због безбедности наших спремачица, код нас је услов да на терен иду две жене, које ће да раде најмање четири сата. Цена за та четири сата за обе запослене је 4.600 динара. Ми све радимо, дубинско прање намештаја, тепиха, дезинфекцију станова, чишћење после кречења, као и сређивање објекта пре усељења. Такође, послодавци нам траже „ситније“ ствари – прање судова, усисавање, прање одеће и веша. Одзив је велики и стално имамо нове клијенте код којих идемо – кажу у овој агенцији.

Цене се разликују у зависности од тога да ли стан чисти спремачица која је ангажована самостално или преко агенције.

– За четири сата које ја проведем док очистим стан, наплатићу између 2.400 и 2.800 динара, у зависности од тога колики је стан, док ће моја колегиница која је ангажована преко агенције зарадити 2.300 динара. То је један од разлога што сам се определила да радим без посредника – објашњава Анђела за „Новости“.

Т. Н.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар