Почетна » Новинарка Ана Лалић била ухапшена и оптужена да лаже: Тајни уговор Владе тек сад показао шта је истина

Новинарка Ана Лалић била ухапшена и оптужена да лаже: Тајни уговор Владе тек сад показао шта је истина

од Други Пишу
0 коментар

Објављивањем тајног уговора вредног 64 милиона евра између РФЗО и приватне београдске фирме “Синофарм”, склопљеног два дана по проглашењу ванредног стања, потврђено је писање Нова.рс о недостатку медицинске опреме у болницама које су се недељама пре тога већ драстично пуниле оболелилма од короне.

Тајни уговор који је објавио портал ЦИНС доказао је да је Влада Србије уредбу у забрани којом се уводе рестрикције на медијско извештавање о коронавирусу, а на основу које је наша новинарка Ана Лалић ухапшена и оптужена за узнемиравање јавности, донета управо како би се сакрили милионски уговори између државе и приватних фирми.

Према писању ЦИНС, РФЗО је по избијању пандемије расписао две јавне набавке за набавку маски, рукавица и дезифицијената у вредности од 1, 4 милијарде динара.

Набавке су биле расписане у складу са законом, а на тендер су се могле јавити све фирме које се на територији Србије баве увозом медицинсеке опреме. Пар дана касније, на конференцији за новинаре одржаној 15. марта 2020. године, председник Србије Александар Вучић прогласио је ванредно стање у целој земљи. Већ тад грађани Србије нису могли да нађу маске у свим апотекама, а средства за дезинфекцију су се куповала на литре.

Рукавице и маске су постајале обавезне при сваком изласку из кућа, али их је, упркос апокалиптичним претњама Александра Вучића да ће нам “гробља бити премала” уколико се грађани не буду придржавали мера, све мање било у продаји.

Иста ситуација је била и у болницама које су се по први пут сусреле с непознатим вирусом за који нису имали јасан протокол тријаже и лечења. У Клиничком центру Војводина, како је Нова.рс тада објавила, лекари и сестре су “задуживали” по једну маску и један пар рукавица по смени, што није било ни близу довољно за оно што их очекује. Мале количине витира и заштитних одела су у КЦВ биле намењене само за “привилеговане”, док су медицинске сестре, радници Хитне помоћи и лекари на тријажи, који су заправо били први у контакту с потенцијално зараженима, морали да се сналазе с оним што им је удељено.

КЦВ је тад, како су и сами потврдили, користио опрему која је набављена редовном јавном набавком од јануара месеца. Међутим, јануарска набавка је рађена на основу редовних потреба највеће војвођанске болнице, која свакако није укључивала нити очекивала пандемију “најсмртоноснијег вируса” која је уследила.

И док је земља већ била у паници, а лекари и медицинско особље КЦВ се супростављали корони с влажним масакама на лицу и превеликим или премалим рукавицама, које су морали да носе сатима, РФЗО је без објашњења одлучио да две благовремено расписане јавне набавке маски и рукавица једоставно – обустави. Свега дан након проглашења ванредног стања. Држава је тад одлучила да сву медицинску опрему купује тајно, далеко од очију јавности. Данас, након три године, грађани још увек не знају шта се десило тог 16. марта, како је власт трошила њихов новац, шта је том приликом куповано и од кога”, наводе у ЦИНС, чији су новинари ипак успели да сазнају где је један део новца отишао. Према писању овог портала, претходне јавне набавке РФЗО су обустављене да би сва дана након увођења ванредног стања држава склипила погодбу са приватном фирмом “Синофарм” из Београда.

“Синофарм је, само дан након увођења ванредног стања, са РФЗО склопио уговор вредан 7,6 милијарди динара, односно више од 64 милиона евра (са ПДВ-ом).

За овај новац они су држави продали преко 700.000 маски, скоро милион и по комбинезона, око два милиона мантила и 13 милиона кецеља”, наводи се у уговору до ког је дошао ЦИНС. Синофарм се уговором обавезао да ће робу испоручити клиничким центрима за девет дана од потписивања уговора, као и да све податке до којих дође у вези са овим послом чува као строго поверљиве. Према сазнањима Нова.рс, опрема која је набављена преко Синофарма је 26. марта лагерована у складише надомак Београда, одакле је требало да буде дистрибуриана болницама прво по Београду, а потом по остатку државе. У Нови Сад је стигла одмах након што је наша новинарка ухапшена због “ширења панике и узнемиравања јавности” .

Бојана Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар