Почетна » Комплет књига за основце и до 20.000 динара: Брутална цена бесплатног школства

Комплет књига за основце и до 20.000 динара: Брутална цена бесплатног школства

од Други Пишу
0 коментар

Куповина нових уџбеника увек представља огроман удар на финансије родитеља основаца, а цене књига су разноврсне и зависе од школе до школе, односно од одабраног издавача, али броју тражених уџбеника. Цене књига за поједине старије основце сежу и до 20.000 динара, што је више од половине српске минималне плате. Комплети за ниже разреде су углавном нешто јефитнији од оних за старије основце, па у просеку треба издвојити око 10.000 динара.

И поред тога што родитељи када наручују књиге за наредну школску годину имају опцију да плаћају у четири до шест месечних рата, за већину родитеља ово је захтеван финансијски подухват, посебно имајући у виду да у Србији, према неким подацима, минималац од 35.000 динара прима скоро 400.000 људи, а сведоци и смо свакодневног поскупљења свега могућег.

У зависности од школе до школе у Крагујевцу, цена једног комплета кошта од петог до осмог разреда основне школе од 15.000 до 20.000 динара, док је за ученике од првог до четвртог разреда комплет јефитинији и у просеку се креће од 9.000 до 12.000 динара.

На разлику у цени утиче избор издавача, које бирају школе, па тако на пример иста генерација учи из различитих уџбеника, а и њихови родитељи издвајају различите износе за куповину.

Увидом у сајтове издавачких кућа Клет и Завода за уџбенике за први разред основне школе комплети од 10 књига креће се од 7.714 до 8.440 динара.

Када се ради о другацима, комплет од 13 књига у Клету је 9.700 динара, док је у Заводу за 10 уџбеника потребно издвојити 9.343 динара.

У једној смедеревској основној школи за комплет од десет уџбеника за трећи разред потребно је издвојити 8.520 динара, а књиге су у издању куће Логос и Фреска. Књиге у овој основној школи у Смедереву родитељи могу да плате на четири рате.

Родитељи четвртака у једној београдској основној школи за комплет од 12 уџбеника морају да издвоје 9.570 динара, а износ могу да плате на четири рате.

Увидом у каталоге издавачких кућа Клет и Завода за уџбенике комплети од 14 књига за пети разред за главне предмете које смо одабрали коштају од 11.376 у Заводу до 12.050 динара у Клету.

У једној београдској основној школи комплет уџбеника за шести разред основне школе кошта 16.283 и то за 18 књига. Ово се може платити у шест месечних рата.

Иначе, појединачне поруџбине у овој школи нису могуће, већ се наручује цео комплет, док родитељи имају опцију да за 920 динара више добију комплет лектире, односно још 4 књиге, па би цена уџбеника са лектиром била 17.203 динара.

У једној крагујевачкој школи, комплет уџбеника са лектиром за шести разред кошта 18.059 динара, а на списку који су родитељи добили, налази се укупно седам издавача.

Иако у ту рачуницу улази целокупна лектира за шести разред, то није много утицало на коначну цену, јер је комплет лектире 660 динара, што је уједно и најнижа ставка на списку. Појединачни уџбеници крећу се од 800 динара па навише, а најскупљи су техника и технологија (1.390) и билогија (1.290). Родитељима је понуђена могућност да уџбенике исплате у шест месечних рада.

BEOGRAD 25.06.2021 Udzbenici za Osnovnu skolu, polovni, ulica Kosovska, prodaja na ulici foto:Vesna Lalic/Nova.rs

У каталогу Клета и Завода за уџбенике одабиром 18 књига за најважније предмете родитељи седмака морају да издвоје 13.244 динара у Заводу, а у Клету 15.050. У овим кућама родитељи осмака морају да плате 12.709 динара за 19 књига у Заводу, док је цена 18 књига за осмаке за основне предмете у Клету 15.980 динара.

Крагујевчанка Јелена П. мајка ученика шестог разреда, за „Нову“ каже да јој „не пада на памет да купује нове књиге‘‘. Додаје да има и старије дете, те да би је два комплета нових уџбеника коштала скоро 40.000 динара.

„Уџбеници су прецењени и то је стварно много новца. У мом окружењу, ми мајке, међусобно размењујемо књиге наше деце, јуримо који издавачи нам се поклапају, сви се ангажујемо, комшилук, колеге, познаници из других делова града. То је ‘посао’ који се развуче и на месец дана, а оно што на крају не нађемо, купимо на улици од продаваца половних уџбеника. Рецимо, моје дете не може да наследи књиге од мог сестрића који иде у другу школу, јер нам се ништа не поклапа“, негодује ова мајка.

Да су цене књига скупе, потврђује нам и мајка ученице трећег разреда Данијела Н. која наводи да јој ипак значи плаћање на ратама.

„Цене уџбеника свакако представљају удар на кућни буџет, али ипак нам значи плаћање на ратама јер опет се мање осети него да се све плати одједном. Мада не заборавимо, данас је све поскупело, па и ово плаћање уџбеника је све већи финансијски изазов“, додаје нам ова мајка.

Александар Настевски / Александра Петровић       Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар