Почетна » Николић уручио одликовање породици пилота Мехића

Николић уручио одликовање породици пилота Мехића

од admin
0 коментар

Председник Србије je уручио супрузи настрадалог пилота Омера Мехића, Славици Мехић, Златну медаљу за храброст „Милош Обилић“.

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић уручио је данас супрузи настрадалог пилота Омера Мехића, Славици Мехић, Златну медаљу за храброст „Милош Обилић“.

Образложење о одликовању Мехића прочитао је председник Комисије за доделу одликовања Оливер Антић који је рекао да су за Мехића пријатељи, колеге и познаници имали само речи хвале.

„Ради спасавања других био је увек спреман и на највећи ризик, што је доказао и у својој последњој мисији када је положио и сопствени живот“, истакао је Антић.

Он је подсетио да је на иницијативу председника Србије Златну медаљу за храброст „Милош Обилић“ постхумно одликован Мехић, који је био припадник ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, мајор авијације који је трагично настрадао у несрећи хеликоптера ВС 13. марта на извршењу задатка превоза болесне бебе старе пет дана из Рашке ради хитног даљег лечења у Београду.

Уручењу одликовања присустововао је министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и представници Војске Србије.

Николић је 8. априла донео Указ о одликовању припадника Војске Србије и медицинског особља, који су трагично настрадали у хеликоптерској несрећи 13. марта 2015. године.

На иницијативу председника Србије, за испољену изванредну личну храброст и самопрегор у спасавању људских живота у изузетно опасној ситуацији, Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ постхумно су одликовани: мајор авијације Омер Мехић, капетан авијације Милован Ђукарић, заставник Небојша Драјић, заставник Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и медицински техничар Мирослав Веселиновић.

Војни хеликоптер, који је превозио болесну бебу, пао је на око километар од београдског аеродрома, поред ауто-пута.

Страдало је свих седам особа које су се налазиле у летелици, укљуцујуци и бебу стару пет дана.

Мајор авијације Мехић рођен је 24. јула 1967. године у Добоју. На служби у Војсци Србије био је од 21. јула 1990. године. Завршио је ваздухопловну војну академију у Задру и свe време је био пилот хеликоптера.

У браку са супругом Славицом иза себе је оставио два сина.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар