Почетна » СЕОС: Отворено писмо представницима Европске комисије, ЕИБ и ЕБРД

СЕОС: Отворено писмо представницима Европске комисије, ЕИБ и ЕБРД

од Жиг Инфо
0 коментар

Савез еколошких организација Србије послала је отворено писмо Урсули фон дер Лајен, председници Европске комисије, Марошу Шефчовичу, извршном потпредседнику Европске комисије, Надији Калвино, председници Европске инвестиционе банке и Одил Рено-Басо, председници Европске банке за обнову и развој.

Писмо преносимо у целости:

Ово отворено писмо иза којег стоје стотине хиљада грађана Србије и њихови представници, покренуто је изненадном журбом извршног потпредседника, господина Шефчовича, да на самом крају мандата Комисије спроведе веома контроверзан споразум о промету ретких сировина између ЕУ и Србије.

Упркос томе што делује уопштено, овај документ очигледно има за циљ да помогне политичким и пословним лобијима који покушавају да оживе литијумски пројекат Јадар који су стотине хиљада грађана Србије одлучно одбациле петицијама и уличним демонстрацијама, а затим га је Влада Србије невољно напустила у јануару 2022. године.

Ово поставља многа легитимна питања:
Да ли је овај изненадни притисак на грађане Србије одлазећег потпредседника Шефчовича на било који начин повезан са плановима у Србији словачке компаније литијумских батерија Инобат? Ова компанија је званично затражила од Владе Србије укупно 419 милиона евра субвенција у 2023. години.

Може ли потпредседник Шефчович да увери све да никада није имао нити ће имати пословне односе са Инобатом и било којим другим заинтересованим лицима за отказани пројекат Јадар који се толико труди да васкрсне на крају свог мандата?

Може ли госпођа Фон дер Лајен да нам потврди да европска будућност Србије неће бити условљена веома штетним рударским пројектом који су грађани Србије демократски одбацили? Европска унија је виђена као демократски и еколошки прихватљив пројекат, свакако не пројекат у којем земље кандидаткиње морају да униште своје окружење и да иду против воље свог народа да би се квалификовале за чланство.

Могу ли госпођа Калвино Сантамариа из Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и госпођа Рено-Басо из Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) да увере грађане Србије да те европске финансијске институције никада неће учествовати у финансирању рударског пројекта који је веома штетан по животну средину густо насељеног, пољопривредног дела Србије? ЕИБ и ЕБРД имају и надлежности за демократизацију и за заштиту животне средине. Стога би било несхватљиво да те две финансијске институције иду против својих надлежности и против наших грађана.

Госпођо Фон дер Лајен, господине Шефчович, госпођо Калвино Сантамариа, госпођо Рено-Басо, радујемо се вашим одговорима.

Будите уверени да остајемо потпуно посвећени спречавању да се литијумски пројекат Јадар икада имплементира. Ако буде потребно, а као што смо урадили 2022. године, биће организоване масовне демонстрације и грађанска непослушност.

ЕУ, ЕИБ и ЕБРД треба одмах да прекину сваку подршку пројекту Јадар. Србија је тај пројекат одбила.

Ово је наша држава и ово је наше демократско право. И то је наша дужност према будућим генерацијама.

Можда ти се свиди

Оставите коментар