Почетна » У трци за националне емитере и они који вређају и проклињу уредника портала Жиг инфо

У трци за националне емитере и они који вређају и проклињу уредника портала Жиг инфо

На конкурс Регулаторног тела за електронске медије, који је закључен 20. јуна, за четири националне фреквенције пријавило се 14 телевизија, док се за исти број радијских националних фреквенција пријавило седам радио-станица

од Други Пишу
0 коментар

Савет Регулаторног тела за електронске медије усвојио је на јучерашњој седници Листу подносилаца пријаве на Јавни конкурс за издавање дозвола за пружање медијске услуге телевизијског емитовања и медијске услуге радија путем терестричког дигиталног, односно аналогног преноса за подручје целе Републике Србије, објављеног у „Сл. гласник РС“, број 49/2022 и допуне „Сл. гласник РС“, број 67/2022, чије су пријаве потпуне и поднете у предвиђеном року, објављено је на сајту РЕМ-а.

Већ је раније било објављено да су се за националне фреквенције пријавили досадашњи имаоци таквих дозвола: Пинк Медиа Гроуп д.о.о. (ТВ Пинк), Хаппy ТВ д.о.о. (Национална Хаппy ТВ), Прва телевизија д.о.о. (Прва) РДП Б92 д.о.о. (ТВ Б92).

Фирма Жељка Митровића конкурисала је са још једном телевизијом, садашњим кабловским каналом Вести, док је у трци за „националну класу“ и брат Срђана Миловановића, власника Прве и Б92, Звездан, доскорашњи повереник нишког одбора СНС-а и власник фирме Коперникус Цабле Нетwорк д.о.о., са КЦН Национална.

Међу кандидатима су и две кабловске телевизије из групације Јунајтед медија, њуз канал Н1 (Н1 телевизија д.о.о.) и Нова С (Нова С телевизија д.о.о.), као и огранак крајем прошле године покренуте регионалне телевизија Уна (Уна Wорлд д.о.о.), али је ту и васкрсла БК ТВ (РТВ БК Телецом д.о.о.).

Нови на телевизијском небу Србије, тренутно кабловски канали Курир ТВ (Адриа Медиа Гроуп д.о.о.), Тањуг ТВ (Тачно д.о.о.) и К1 (Минацорд Медиа), такође желе да буду национални емитери. Тањуг и К1, иначе власнички тесно повезани, поднели су пријаву за заједничко коришћење фреквенције.

Изненађење је учешће на овом конкурсу мађарске комерцијалне телевизије ТВ2, чијег власника медији доводе у блиску везу с премијером те земље Виктором Орбаном, а који је услов за учешће испунио преко овде регистроване фирме ТВ2 РС Броадцастинг.

За упражњену пету националну телевизијску фреквенцију Савет РЕМ-а у овој тури није расписао конкурс.

За четири националне радијске фреквенције на конкурс РЕМ-а пријавио се пак упола мањи број кандидата.

Досадашњи корисници тих фреквенција, Плаy радио д.о.о. (Радио Плаy), Индеx д.о.о. (Радио С2), Радио С д.о.о. (Радио С) и Радио Хит ФМ д.о.о. (Хит Мусиц ФМ) поново су се пријавили.

Радио С и Радио С2 су преко разних фирми у крајњем власништву деце Зорана Бакија Анђелковића, Предрага и Ирене, док је Радио Хит ФМ, преко истоимене фирме и Лите ФМ, у власништву Маxим Медиа Плус. Већинско власништво у тој фирми има Саша Благојевић (власник таблоида Ало и РТВ Студио Б), док су мањински власници Милош и Ружица Крџић, иначе брачни пар.

Маxим Медиа Плус постала је ове године власник фирме Колортон принт, исте оне која је прошле године добила дозволу за пету националну радијску фреквенцију. Пројекат с којим су конкурисали, Радио Цхеррy, никад није заживео, већ је на тој националној фреквенцији у априлу почео да се емитује Радио Каролина (у крајњем власништву управо Маxим Медиа Плус), док је на три дотадашње локалне фреквенције тог радија (Нови Сад, Београд и Ниш) кренуло емитовање Радија Лола.

Осим у Радију Хит ФМ, Радију Каролина и Радију Лола, преко сувласништва у фирми Маxим Медиа Плус, а онда и преко бројних „ћерки фирми“, Благојевић и Крџићи власници су и радио-станица ТДИ радио 91,8, Радио ТДИ Севен, ТДИ радио 107,5, Радио Јат, Радио ТДИ Централ и ТДИ Радио Исток.

Радио Плаy (некадашњи Радио Б92) у власништву је Срђана Миловановића, чији је брат Звездан, са фирмом Коперникус Цабле Нетwорк конкурисао и за добијање дозволе за будући Радио Балкан. Са пројектом под истим називом Плаy радио д.о.о. конкурисао је, иначе, 2019. за пету радијску фреквенцију.

Као и на конкурсу пре три године, у актуелној трци за једну од четири националне фреквенције поново је Медијски центар Радио Пулс Гроцка д.о.о. са пројектом Национални Радио Пулс. Иза те фирме стоји удружење Центар за едукацију и унапређење друштва „Пулс“, чији је заступник Стефан Радић, који је, опет, преко фирми Радио Оскар и Цонтеxт власник Радија Пулс, локалног радија у Гроцкој. Прошле године Савет РЕМ-а изрекао је том радију меру привремене забране објављивања програмског садржаја на 15 дана, због, испоставило се, вређања и проклињања у живом програму Жељка Маторчевића, уредника портала Жиг инфо из Гроцке.

За изненађење у радијској конкуренцији побринуо се Образовни центар Смартацус д.о.о. из Београда који се на конкурс пријавио с идејом о покретању Радија Невен. На свом сајту наводе да су „прва школа СуанПан менталне аритметике у Београду, пионир у едукацији и популаризацији ове вештине на територији нашег главног града“. Власник директор Смартацуса је Ђорђе Јанковић.

Савет РЕМ-а је данас такође саопштио да ће пре одлучивања о издавању дозвола за пружање услуге телевизијског емитовања и медијске услуге радија за подручје целе Републике Србије „обавити јавне разговоре са наведеним подносиоцима пријава“, који су „дужни да се одазову позиву на јавни разговор“. Медији пишу да ће ти разговори бити обављени до половине јула.

Денис Колунџија, Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар