Почетна » Окршај на часу због мобилног телефона изазвао буру у Смедереву

Окршај на часу због мобилног телефона изазвао буру у Смедереву

од Други Пишу
0 коментар

Радослав Пантић, професор математике у Техничко-технолошкој и пољопривредној школи „Деспот Ђурађ“ у Смедереву суспендована је са наставе, док се дисциплински поступак води против двоје ученика другог разрада због инцидента који се догодио на часу, сазнаје „Блиц“.

Како сазнајемо, цео случај се и даље испитује, односо на терену су сада и представници Школске управе Пожаревац, тела при Министарству просвете. Професор је дао изјаву прошле недеље, а у петак су у школи саслушани и ученици, актери овог догађаја, у присуству родитеља.

Сазнајемо и да се дисциплински поступак води и против два ученика – једног који се сукобио са професором и другог који је све то снимао мобилним телефоном из клупе.

Како смо већ писали, све се догодило у среду, 1. марта, ма часу математике у овој смедеревској средњој школи. На снимку до кога је дошла редакција „Блица“, види се да професор држи час, а онда нешто говори ученику (тај део смимка нема тон) до кога касније долази и узима му мобилни телефон из руке. Ученик жустро устаје за професором, вуче га и цима за руку, не би ли вратио свој телефон назад.

У целом том окрашају, у једном моменту професор обара ученика на катедру, он креће да пада, али успева да остане на ногама, након чега он креће да гура професора. Инцидент се завшрава тако што наставник напушта учионицу. На снимку се види и да се група других ученика смеје на цео догађај. Све ово из клупе снима неко од ученика.

Цео овај случај заинтересовао је домаћу јавност, а, иако је професор у једном тренутку оборио ученика на катедру у целом том отимању о телефон, негативних коментара на рачун професора практично нема.

Како сазнајемо од мештана Смедерева, за наставника Радослава Пантића, кога сви знају као Панту и који већ дуго ради у овој средњој пољопривредној школи, нико никада ништа лоше није рекао нити чуо.

– Он је позитиван лик, воли да се шали. Живи на селу, често је помагао у школској економији, учествовао је увек и у храњењу и бризи око животиња – кажу нам мештани који га познају.

„Тај наставник је чувени Панта“

Тако је за викенд освануо и пост на Фејсбук групи Слободан град Смедерево о поменутом професору. Аутор те објаве је Владимир Аранђеловић, који каже да је и сам својевремено био ученик те школе, а затим је ту и радио. Његов пост преносимо у целости:

„Данас сам сазнао да је наставник математике у једној смедеревској средњој школи суспендован зато што се вербално и физички сукобио са учеником на часу. Тај наставник има надимак. Тај наставник је чувени Панта. И они којима није предавао, Смедеревци, чули су за њега.

Панта је особењак. Дете, у најневинијем смислу, заробљено у телу средовечног човека. Сељак, Скобаљац, са истанчаним уметничким укусом. Не говорим то напамет. Радио сам у тој истој школи пет година, а Панта је био мој чест саговорник на малим и великим одморима.

Како је само лепо говорио о музици и књигама, о ликовним изложбама и наступима фолклорних ансамбала. Како је истински, дубоко, до дна душе, волео. Уметност. Лепоту. Склад. А пре свега, био је врстан математичар.

Не бих сада да улазим у детаље. У начин његовог предавања и комуникације са ђацима, о чему се често говорило и овако и онако. Још и онда када сам био ђак те школе, мада ми Панта није предавао, чуо сам за њега. О њему се причало уз осмех, а понекад и уз неверицу: „Зар је стварно певао ђацима арије на часу математике?“ Да, певао је. И то, кажу, веома лепо.

Не бих сада ни о детаљима данашњег инцидента. Нешто се види на снимку који је објављен у медијима. Међутим, много тога је, лукаво и кукавички, скривено. Али види се оно што је најважније за друштво у коме живимо. Види се како изгледа када живиш у паклу испраних мозгова и испразних духова. У паклу бездушја.

Што се мене тиче, ја видим и ово: Панта је комплексна особа, неразумљива медиокритетима. Панта је добар човек. Идеална жртва злу што заједљиво палаца. Панта, од презимена Пантић, има и крштено име. Радосав. Али Панта има и нешто што, нажалост, многи становници овог пакла више немају. Душу.

Мислим да ми је од прве реченице намера била да нешто од те душе, нешто што ми је Радосав Пантић Панта поклонио у разговорима о уметности и лепоти, саспем, као највишу истину, у лице свима онима који би да је унизе и пониште. Нисте успели. Нека ови редови трајно сведоче о томе.“

Покренута и петиција подршке професору

Ова објава изазвала је велики број коментара и у свима је изражена подршка професору.

Такође, пре два дана покренута је и онлајн петиција „Подршка професору Радосаву Пантићу“, која за сада има нешто мање од 1.000 потписа.

Подсетимо и на то да је цео случај окарактерисан као трећи, највиши, црвени степен насиља.

Шта је трећи ниво насиља

Како се наводи у Правилнику о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемравиње, на трећем нивоу, а што је овде и случај, „активности предузима директор са тимом за заштиту, уз обавезно ангажовање родитеља и надлежних органа, организација и служби (центар за социјални рад, здравствена служба, полиција и друге организације и службе)“.

Трећи ниво насила подразумава нарочито следеће облике физичког насиља и злостављања: туча, дављење, бацање, проузроковање опекотина и других повреда, ускраћивање хране и сна, излагање ниским температурама, напад оружјем.

Такође, у правилнику стоји да „увек када је запослени починилац насиља, злостављања и занемаривања према детету и ученику у установи, директор предузима мере према запосленом, у складу са законом, а према детету и ученику мере за заштиту и подршку (план заштите) на основу Правилника о протоколу“.

У Правилнику се наводи и да запослени не сме својим понашањем да изазове или допринесе насиљу, злостављању и занемаривању.

У школи важи правило нулте толаренције на било какво насиље.

Наталија Живановић Поповић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар