Почетна » Просветари поручили са протеста: Пуцајте, ми и данас држимо час

Просветари поручили са протеста: Пуцајте, ми и данас држимо час

од Други Пишу
0 коментар

Под паролом “Стоп насиљу у школама” данас је у Београду одржан протест просветних радника у организацији Уније синдиката просветних радника Србије, којој су се прикључили чланови Форума београдских гимназија (ФБГ), Форума београдских основних школа и Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ).

Истовремено, чланови Уније, ФБГ и НСПРВ обуставили су данас рад, па у многим школама није било наставе.

Председник ФБГ Александар Марков поручио је на протесту да су се просветни радници окупили у знак подршке колегинци из Трстеника којој су измакли столицу и свим оним колагама и ученицима који свакодневно трпе насиље на које све мање реагујемо или уопште не реагујемо.

– Министар каже да је позвао колегиницу, није довољно да Бане позове Александра, Марију, Перу, Жику.. Министарство просвете и Влада треба заједно да осуде насиље као појаву, приватни разговори нас не занимају, занима нас шта они могу да ураде да насиља више не буде. Министар говори о синергији која треба да се створи како бисмо решили проблем насиља. Која синергија када добијамо информације да је данас градска просветна инспекција добила налог да обиђе све наше школе и затевају да директори покрену дисциоинске поступке против нас, против наставника који се боре против насиља – рекао је Марков, чије изгалање су пратили звиждуци и повици окупљених просветара.

Уз поруку „Срам вас било“, Марков је рекао:

– Дајте да видимо тог министра, дајте да видимо тог директора школе који ће рећи отказ јер се борите против насиља. Нека построји своје стрељачке водове у виду директора и инспектора, нека им каже „пуцај“. Нека пуцају, ми овде и данас држимо час – поручио је Марков.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, упитала је „зашто наши људи ћуте, повлаче се, иду на часове и раде за плату која је далеко од републичког просека“.

– Ово је данас протест као одговор на наше избрисано достојанство. И да нас је десеторо данас дошло, дошли смо да бранимо достојанство просветних радника, и теткица, и домара, и рачуноводствених радника који држе школски систем. Желимо све да их заштитимо, нагласила је Јанковић и нагласила да траже да се закони примењују и да се казне према прекршиоцима спроводе.

Окупљени просветари прошетали су од Трга Николе Пашића до зграде Владе и Министарства просвете, где је протест завршен. У непрегледној колони која се кретала улицом Кнеза Милоша и Немањној, више хиљада београдских просветара послао је јасно поруку надлежнима – да им је прекипело и да им је доста насиља.

Раније данас, професори Девете и Десете гимназије, који су кренули на протесте на Тргу Николе Пашића у Београду, на кратко су блокирали Бранков мост.

Око 30-так нас смо се од почетка моста распоредили у три траке ка граду и тако смо пешке прешли мост, па је саобраћај за то време био заустављен – каже за Данас Ана Димитријевић, потпредседница Форума београдских гимназија, чији чланови учествују у данашњој обустави рада.

Око хиљаду просветних радника изашло на улице у Нишу

Окупљени простветни радници су затражили од државе измену законских регулативе и обезбеђивање просветним радницима статуса службених лица.

Они су, између осталог, казали да се насиљу у школама може и мора стати на пут пре свега озбиљнијим казнама за насилнике и то како за насилне ученике, тако и за неодговорне родитеље.

Председник Градског одбора Уније синдиката просветних радника Владан Ћирић рекао је да су данас, у знак протеста, 24 школе у Нишу обуставиле наставу, а да у 14 школа штрајкују чланови Уније синдиката просветних радника.

Просветари у Крагујевцу: Угрожени су нам животи и здравље

На препуном Ђачком тргу у Крагујевцу просветни радници одржали су данас протест “Стоп насиљу у школама”.

– У образовном систему Србије сада не постоји апсолутно ниједан начин да се насиље спречи и санкционише. Најтежа казна коју ученик у средњој школи може да доживи је да из ње буде искључен. Он ће се само уписати у другу школу, завршиће је и наставиће да врши насиље. У основним школама чак ни избацивање није опција. Ако је држава обезбедила статус службеног лица читачу струје из ЕПС-а, мора и нама, истакла је Љиљана Милетић, председница Уније синдиката просветних радника Крагујевца.

У Новом Саду поручили да је крајње време да се заустави насиље у школама

У организацији Уније синдиката просветних радника, данас је широм Србије у 820 основних и средњих школа у 47 градова, обустављена настава. У Новом Саду се, у 12 сати, стотинак просветара окупило испред Извршног већа Војводине.

Како пише портал Мојновисад.цом председник Градског одбора Уније синдиката просветних радника Србије, Мартин Михаиловић, изјавио је за медије да је крајње време да заустави сваки вид насиља у образовним установама.

– То треба да буде једно безбедно место за сву децу и за нас да бисмо могли радити нормално наш посао. Конкретни предлози су да наставници добију статус службеног лица и надамо се да ћемо то у будућим преговорима успети да добијемо. Такође, тражимо да се скрате поступци самог васпитно-дисциплинског кажњавања ученика, јер досада све што се дешавало и сваки такав поступак који се водио против ученика, био је јако дуготрајан и мукотрпан, и често се завршавао без епилога – рекао је Михаиловић.

Просветари из Ужица затражили хитно заустављање насиља у школама

„Ученик кренуо да бије професора и полицајца“, „Родитељ давио наставника“, „Гумназијалац ударио ногом професорку и сломио јој кук због јединице“, „Професорка трпела увреде, па добила батине“, „Родилтељ напао наставника после поправног испита свог детета“, “Ученик осмог разреда напао директора“…

То су само неки од наслова у медијима о насиљу у школама Србије, протеклих година, на које је, током протеста , подсетио Бранко Николић, председник Градског одбора Уније синдиката просветних радника, оценивши да је та врста насиља „кулминирала последњих година“.

„Насиље у школама је попримило катастрофалне размере, због његовог неефикасног спречавања. Након три претходне и непотпуне школе године, због епидемије короне, насиље је експлодирало“, казао је Николић.

Протест одржан и у Врању

Стоп насиљу у школама и отпочињање преговора о статусу службеног лица за све запослене у образовању – два су захтева изнета на данашњем штрајку просветара у Врању, у организацији Уније синдиката просветних радника овог града.

Како је рекао Душан Младеновић, председник Уније синдиката просветних радника Пчињског округа, „данашњи протест и штрајк тоталном обуставом рада, односно наставе“, под слоганом „Стоп насиљу у школама“, организован је, првенствено, због насиља у школама.

Штрајковали су, рекао је, „само чланови Уније синдиката просветних радника Врања, док су остали синдикати имали блажи облик штрајка“.

Неколико десетина просветних радника на протесту у Зајечару

Као што је и најављено, тачно у подне у средњошколском центру у Зајечару, окупили су се наставници Гимназије, Техничке, Медицинске и Економско-трговинске школе, где су се, како су истакли за медије, окупили да искажу револт и незадовољство због насиља које поједине њихове колеге трпе од ученика.

Према речима наставнице Медицинске школе и председнице синдиката, Марије Радосављевић, они такође осуђују и вршњачко насиље које је готово свакодневно у школама широм Србије.

“Чланови синдиката Медицинске школе у Зајечару најоштрије осуђују насиље које се догодило у Трстенику и пружамо им подршку. Осуђујемо било коју врсту насиља, било вербалног, било другачијег, које се спроводи над професорима. Такође, осуђујемо и вршњачко насиље које се дешава у школама широм наше земље“, поручила је она окупљеним просветарима.

Протести и обустава рада се организују широм Србије у знај подршке наставници из Трстеника и због нарастајућег насиља у школама.

В. Андрић   Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар