Почетна » СафеЈоурналистс и МФРР осуђују две деценије некажњивости у случају убиства новинара Душка Јовановића

СафеЈоурналистс и МФРР осуђују две деценије некажњивости у случају убиства новинара Душка Јовановића

од Жиг Инфо
0 коментар

Поводом 20. годишњице убиства црногорског новинара Душка Јовановића, СафеЈоурналистс мрежа и Media Freedom Rapid Response (MFRR) позивају на одлучније деловање власти.

Организације за слободу медија заједнички осуђују две деценије некажњивости у случају убиства новинара Душка Јовановића и позивају црногорске власти, како политичке представнике, тако и надлежне органе, да предузму све неопходне мере за идентификацију и привођење починилаца и налогодаваца правди.

Душко Јовановић је био оснивач, директор и главни уредник дневног листа „Дан“, једног од првих приватних листова у Црној Гори. Убијен је испред канцеларије свог листа 27. маја 2004. За овај најтежи злочин у историји црногорског новинарства осуђен је само један саучесник, који ће ускоро бити на слободи јер је скоро одслужио вишегодишњу затворску казну.

Како наводе релевантне домаће и међународне медијске организације, вишегодишња истрага вођена је лоше и неефикасно, уз бројне евидентиране пропусте за које нико није одговарао. Упркос најавама највиших црногорских званичника последњих година да се може очекивати напредак у истрази, ништа није учињено, или бар јавност није обавештена. Из тог разлога, оправдано страхујемо да би ово могао остати један од кључних нерешених случајева, и послати поражавајућу поруку по медијски и друштвено-политички крајолик у Црној Гори, да злочини над новинарима могу остати некажњени. Стога је неопходно да држава Црна Гора предузме одлучне кораке ка правди јер су породица и колеге покојног Јовановића, као и целокупна јавност, предуго чекали.

Поред Јовановићевог убиства, у Црној Гори је у протекле две деценије забележено више од 100 случајева напада на новинаре и медије, од којих су многи остали неразјашњени, а неки су и застарели. Стога је потребна одлучнија акција црногорских државних органа како би се обезбедила безбедност новинара и ови случајеви разрешили.

Снажно позивамо власти у Црној Гори да предузму хитне и конкретне кораке за решавање овог најтежег случаја у црногорској историји. Сада је време за акцију — брзе и одлучне мере су од суштинског значаја да би се осигурала правда и вратило поверење јавности, и да би се показало да злочини над новинарима нису дозвољени.

Можда ти се свиди

Оставите коментар