Почетна » СЕД: Јавни увид у Локални акциони план управљања отпадом могућ до 15. априла, коначну одлуку доноси Скупштина

СЕД: Јавни увид у Локални акциони план управљања отпадом могућ до 15. априла, коначну одлуку доноси Скупштина

од Други Пишу
0 коментар

Сокобањско еколошко друштво (СЕД) иницирало је израду Локалног акционог плана управљања отпадом за наредних десет година, који је прошле недеље и представљен јавности. Јавни увид у план је могућ до 15. априла, а након тога ће се о њему изјаснити Скупштина ове општине.

Како би решили проблем управљања отпадом Сокобањско еколошко друштво покренуло је иницијативу “За чистију Сокобању”. Анализа података које су прикупили током трајања пројекта указује да је лоша ситуација у овој области последица стихијског решавања проблема од стране надлежних, наводе из ове организације.

СЕД је зато иницирао израду Локалног акционог плана који је радила радна група састављена од чланова Општинске управе, чланова Сокобањског еколошког друштва, заинтересованих страна, грађана, али и фирми и других организација из Сокобање. За писање плана ангажовали су и стручњака, који им је дао предлоге и могућа решења.

“План садржи уоквирене предлоге, проблеме и оквире решења управљања отпадом. Сви они биће везани за регионалну депонију ‘Келеш’ код Ниша. То је нешто што је дуго планирано, али се тек сада креће са тим. Циљ је да се направи јасан план активности које треба да се спроведу да би се унапредио систем управљања отпадом, а регионална депонија, када почне са радом, ће умногоме олакшати посао. Ту је и финансијски план, који је такође битан”, каже Владан Димитријевић из Сокобањског еколошког друштва.

Јавни увид у план доступан је до 15. априла, а после тога се, каже, прослеђује Скупштини уз извештај са јавног увида и презентације на одлучивање. Скупштина има 30 дана да усвоји или одбије план. Важење плана је 10 година, и он, како додаје Вучић, предвиђа све мере и начине управљања отпадом у наредних 10 година, од 2022. до 2032. године.

“Наша очекивања од плана јесу да добијемо решења и начин управљања отпадом на територији Сокобање у наредном периоду како би решили овај проблем. Такође, оћекујемо да нам дају финансијску анализу реализације од њихових решења у периоду за који важи овај план”, додаје члан Сокобањског еколошког друштва Петар Вучић.

СЕД мапирао 103 дивље депоније на територији општине Сокобања

Пре пар година Сокобањско еколошко друштво мапирало је 103 дивље депоније на територији ове општине. Један од главних проблема представља и санитарна депонија где се одлаже сав отпад са градског подручја која је на обали реке и несанитарног је карактера.

“Ми као чланови Сокобањског еколошког друштва приметили смо да узрок проблема није тај што се мало улаже у ову област, већ у томе да се решавању проблема приступа стихијски, ad hoc, без неког плана и стратешке процене тако да мислимо да је ово први корак у решењу овог проблема”, додаје Вучић.

Пројекат “Твоје место у Србији” им, додају, много значи. Поред финансијске подршке значи и им она институционална, односно подршка развоју Сокобањског еколошког друштва.

Пројекат су искористили за обуку чланова ове организације, а основали су и Друштвени центар за чистију Сокобању, где су запослили једног координатора. Истичу да ће наставити да се баве отпадом у Сокобањи кроз примере добре праксе и имплементацијом и реализацијом на терену. Такође, радиће на јачању своје организације и едукацију младих и посебно деце у заједници.

Фото: А.Ђ/МРЦН

 

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар