Почетна » Информер објавио интервју са серијским силоватељем, нижу се реакције: Ствара се атмосфера паралишућег страха

Информер објавио интервју са серијским силоватељем, нижу се реакције: Ствара се атмосфера паралишућег страха

од Други Пишу
0 коментар

Пуштање серијског силоватеља на слободу и давање истима простора у медијима још је једна у низу дехуманизујућих и мизогиних пракси којима сведочимо у јавном простору, наводе из феминистичког колектива „Женска солидарност“ реагујући на интервју који је Информер синоћ објавио са серијским силоватељем Игором Милошевићем.

„Током претходних дана, у медијима, чије је извештавање кулминирало Информеровим интервјуом са Игором Милошевићем, не само да се ствара атмосфера паралишућег страха, већ се и одговорност за одбрану од потенцијалног насиља пребацује на жене које се међусобно обавештавају где могу да купе бибер спреј, нож или како да науче да се физички одбране“, наводи се у саопштењу.

Како напомињу, посебно је неетички да о свему томе пишу медији који су у другим случајевима сексуалног насиља доводили у питање исповести жена жртава истог.

„Искуство рада са женама које су преживеле неки облик мушког насиља, а посебно сексуално насиље, показује да оне у континуитету доживљавају издају од стране система. Њихово искуство се ниподаштава и доводи у питање, а преживеле најчешће пролазе кроз секундарну виктимизацију и поновно насиље од стране институција. Уместо да их заштите и донесу правду, институције жене третирају као подједнако криве за преживљено насиље“, кажу из „Женске солидарности“.

Уместо што шире паралишући страх, медији имају дужност да поставе питање безбедности жена и зашто институтције свесно пуштају на слободу серијског силоватеља, истакнуто је у саопштењу.

„Уместо што дају простор насилницима, медији треба да, у складу са моћи и одговорности коју имају, врше притисак на институције да спрече ново и адекватно процесуирају раније случајеве насиља. Медији су, међутим, опет изабрали да о насиљу извештавају сензационалистички и тиме се индиректно стављају на страну насилника, а против свих жена. Позивамо све јавне сервисе и надлежне службе да истраже како је дошло до промоције силоватеља и продукције видеа у коме је допуштено да Милошевић описује силовања и експлицитно ставља до знања да је и даље опасност по жене. Он свакако није једини мушкарац који је претња по женску безбедност, али је барем један од којег можемо јавно и колективно да се заштитимо. Поред тога, захтевамо да се интервју сместа уклони са свих портала, а убудуће прате смернице Новинарки против насиља. Захтевамо да се женама обезбеди основна потреба за физичком сигурношћу у приватном и јавном простору и да се ниједан таблоид никада више не усуди да експлоатише женски страх од мушког насиља“, закључено је у саопштењу.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар