Почетна » Србија плаћа увоз сперме из Шпаније, а донорима из Србије ни динара

Србија плаћа увоз сперме из Шпаније, а донорима из Србије ни динара

од Други Пишу
0 коментар

Нигде у свету донори сперме и јајних ћелија не поклањају свој репродуктивни материјал већ су за то плаћени. У Србији власти очекују да ова врста донације буде алтруистична, тачније добровољна, па зато имамо ситуацију да из тог разлога српска банка репродуктивних ћелија у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској, већ три године празна. Уместо за то да одвоји новац, мимо сваке логике, власт у Србији плаћа увоз репродуктивног материјала из Шпаније.

Сваки шести пар у Србији лечи се од стерилитета, а према незваничним подацима, око 500 парова годишње одлази у иностране клинике, где минимум 5.000 евра плаћају донацију репродуктивних ћелија, што је за многе једини начин да се остваре као родитељи.

Процењује се такође да је у Србији за око 1.500 парова годишње неопходна донација репродуктивних ћелија, а председник Александар Вучић недавно је најавио да ће у нашу земљу од 10. децембра стизати репродуктивне ћелије из Шпаније. Како је истакнуто, ускоро ћемо постићи договоре и са банком из Шведске, касније и из других држава, а ћелије ће бити на располагању паровима и женама без партнера из Србије, док ће за сваки поступак из буџета бити издвојено 7.000 евра.

Тачније, овај новац намењен је за транспорт материјала, процедуру донирања и поступак вантелесне оплодње (ВТО), али и надокнаду за донора или донорку који су у Шпанији дали свој узорак.

Па зашто онда не бисмо од дела овог новца платили потенцијалне доноре и донорке иу Србији?

Банку репродуктивних ћелија већ имамо, лекари – стручњаци који се баве овим поступком раде у нашим државним и приватним клиникама, а само нам недостају донори.

Новчана надокнада уобичајена је и подразумевана у свим државама света у којима је одобрен поступак ВТО са донираним репродуктивним ћелијама. Свуда, осим у Србији. Међутим, сада када Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) има буџет намењен за вантелесну оплодњу донираним ћелијама, било би далеко исплативије, брже и лакше, да држава одреди висину надокнаде за потенцијалне доноре и донорке из Србије, него да увозимо репродуктивни материјал из свих осталих европских земаља.

Донација сперматозоида или јајних ћелија, плус поступак вантелесне оплодње коштао би далеко мање, ако би Србија давала новчану надокнаду нашим донорима. Уколико би цена поступка ВТО била повољнија у односу на друге земље Европе, велика је вероватноћа да би у Србију долазили парови и жене из других земаља – управо због донација.

Наиме, процедура ВТО са донираним репродуктивним материјалом кошта укупно 5.000 евра, а за донацију сперме донатор добија од 100 до 150 евра, док донаторки јајних ћелија следи новчана надокнада од 5.000 евра (у појединим земљама је и до 10.000), јер је процес далеко компликованији и дуготрајнији.

“Тужно је што имамо банку за репродуктивне ћелије, која је празна. Било би паметно да држава почне са подстицањем грађана да донирају јајне ћелије и сперматозоиде, како их не бисмо добијали из других земаља. То се решава новчаном надокнадом за донаторе, али мора постојати и правилник који прописује критеријуме које мора испунити потенцијални донатор. Неопходна нам је и едукација, кампања о донорству и слично”, каже за Нова.рс Маријана Аризановић, из Удружења “Шанса за родитељство”.

Она истиче да се грађани повремено јављају и кажу да желе да донирају, али је то јако ретко.

“Од како је формирана банка репродуктивних ћелија, још 2019., нашем Удружењу обратило се неколико момака, који су желели да донирају сперматозоиде, али нису знали како и где. Не знамо да ли су на крају успели, а упутили смо их на банку у Вишеградској. Њима није био циљ да зараде новац, јер то у Србији свакако не могу. Овде нико не добија новчану надокнаду, што је иначе у већини земаља пракса. Свакако не би било лоше омогућити бар неку надокнаду људима који донирају сперму или јајне ћелије, јер многи нису из Београда, па им, ако ништа друго треба надоместити или рефундирати трошкове превоза и смештаја. Донацију треба подстаћи, јер много значи нашим паровима, али и женама које су без партнера”, објашњава Аризановићева.

Сви парови и жене без партнера који желе да се пријаве за донацију репродуктивних ћелија, треба да се јаве Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској путем телефона: 011 3615 607 или мејлом: банка.бмпо@гмаил.цом.

Када се јавите банци или пишете мејл, потребно је да оставите следеће податке: име и презиме, датум и место рођења и становања, број телефона, као и за шта сте заинтересовани (за које ћелије) и у којој клиници бисте волели да обавите поступак ВТО.

Најављена је такође и нова апликација, која ће ускоро бити пуштена, а умрежиће банку репродуктивних ћелија у ГАК Вишеградска и банку, која ће тек бити отворена, у ГАК Народни фронт, као и све приватне клинике (има их 13) и државне клинике (има их 7) у којима ће бити могуће обавити овај поступак.

Подсетимо, према најавама председника Вучића право на вантелесну оплодњу донираним репродуктивним материјалом, имаће сви парови и жене до 45. година, које немају партнера, а желе дете. За овај поступак већ се пријавило више од 150 парова.

Каријера у донирању сперме

Американац из Калифорније, Џон Карпантије доказ је да од донирања сперме у појединим земљама може да се направи посао, односно да се плате основни животни трошкови. Он је годинама био запослен као донатор сперме. Његов уговор се продужавао на сваких 12 месеци, а “на посао”, тачније на клинику, одлазио је два пута недељно. Морао је само да се суздржава од сексуалних односа неколико дана пре него што донира ћелије, а за овај „мукотрпни рад“ зарађивао је 1.000 долара месечно.

Ово је, међутим, у многим земљама немогуће јер постоје ограничења колико пута неко може да буде донор.

Донирање репродуктивних ћелија у Србији

Како да донирате сперму:

1. Донација је анонимна и за даваоца и за примаоца

2. Донација је један на један – када дарујете сперму дарујете је само једном мушкарцу тј. једном пару или за оплодњу жене која нема партнера.

3. Када је у питању пар, сперматозоиде дарујете мушкарцу који нема свој репродуктивни материјал, па зато не може доћи до оплодње и зато тај пар не може остварити трудноћу.

4. Морате урадити анализе.

5.Морате се ретестирати након 6 месеци.

6. Све анализе радите о трошку РФЗО.

7. Јављате се Банци репродуктивних ћелија и ембриона – тамо се врше сва испитивања за Вас као могућег донора. Банка се налази у КЦ Србије – ГАК Вишеградска.

8. Из Банке ће Ваш узорак, након завршене комплетне процедуре, отићи у клинику за вантелесну оплодњу у којој ће се урадити процедура.

9. У систему Регистра (Национални регистар) ће се налазити Ваши подаци, који нису видљиви никоме – ни примаоцима, ни јавности, ни детету.

10. Дете добијено процедуром донације не може Вас контактирати или Вам се јавити у неком тренутку живота. Може добити само медицинске податке о Вама и то само уколико има неких здравствених проблема.

11. Дете добијено уз помоћ донације сперматозоида носилац је Ваших гена, али расте и развија се у материци жене која није Ваша партнерка и коју не познајете.

12. Ви нисте родитељ детета, иако сте биолошки отац.

13.Постоји низ папира које морате попунити како бисте ушли у процедуру донирања.

14. Након тестирања и ретеститања узорак дајете ејакулацијом.

15. Неопходна је процена психолога

Критеријуми:

• мушкарац до 40 година

• физички и психички здрава особа
• да није ризичног понашања
• да се није подвргао тетоважи у последњих 12 месеци
• да нема жутицу
• да не конзумира алкохол и да не пуши
• да има нормалан налаз спермограма (минималан број сперматозоида би требало да буде преко 15 мил/мл, у укупном ејакулату више од 39 мил, покретљивост преко 35%, а добра морфологија сперматозоида преко 4%)

• да није прималац матичних ћелија, ткива, органа и крви
• да не болује од хроничних болести
• да није имао дијагнозу деменције
• да је оптималне телесне тежине

Како да донирате јајне ћелије:

1. Донација је анонимна и за даваоца и за примаоца.

2. Донација је један на један – дарујете ћелије само једној жени тј.пару.

3. Своје јајне ћелије дарујете жени која нажалост нема свој репродуктивни материјал и зато не може остварити трудноћу.

4. Морате урадити анализе.

5. Морате се ретестирати након 6 месеци.

6. Све анализе радите о трошку РФЗО.

7. Јављате се Банци репродуктивних ћелија и ембриона, а налази се у КЦ Србије – ГАК Вишеградска.

8. Из Банке ће Ваше ћелије, након завршене комплетне процедуре, отићи у клинику за вантелесну оплодњу у којој ће се урадити процедура за пар.

9. У систему Регистра (Национални регистар) налазиће се Ваши подаци, који нису видљиви никоме.

10. Дете добијено процедуром донације не може Вас контактирати или Вам се јавити у неком тренутку живота. Може добити само медицинске податке о Вама и то само уколико има неких здравствених проблема.

11. Дете добијено уз помоћ донације јајних ћелија носилац је већином Ваших гена, али расте и развија се у материци друге жене. Најновија истраживања кажу да дете добија делом и гене жене која га носи.

12. Ви нисте родитељ детета, иако сте биолошка мајка.

13. Постоји низ папира које морате попунити како бисте ушли у процедуру донирања.

14. Пролазите неинвазиван поступак стимулације јајника који омогућава да се добије више ћелија које ћете донирати. Ова процедура стимулације траје у просеку 10 дана. Колико ће се ћелија добити стимулацијом не може се предвидети, али све ћелије које добијете дарују се жени могућем примаоцу.

15. Неопходна је процена психолога.

Критеријуми:

• жена од 21 до 34 године
• физички и психички здрава особа
• да није ризичног понашања
• да се није подвргавала тетоважи у последњих 12 месеци
• да нема жутицу
• да не конзумира алкохол и да не пуши
• да је очувана оваријална резерва – ово се проверава низом анализа
• да није прималац матичних ћелија, ткива, органа и крви
• да не болује од хроничних болести
• да није имала дијагнозу деменције
• да је оптималне телесне тежине

Анализе за све даваоце:

Морају да се тестирају како би тиме биле искључене вирусне и бактеријске инфекције и болести, хемофилије и други поремећаји коагулације, цистична фиброза, а у неким случајевима и тропске болести. Избор репродуктивних ћелија врше стручна лица у клиници и Банци. Успоставља се систем евиденције о резултатима процене и тестирања кандидата за даваоца, а донирање је добровољно, без новчане надокнаде.
За све додатне информације можете се јавити Удружењу “Шанса за родитељство” на 061/624-5224, Банци репродуктивних ћелија на 011/3615607 или Центру за вантелесну оплодњу на бесплатан број 0800 333 030.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар