Почетна » Смењена тужитељка након хапшења због штете нанете ЕПС-у

Смењена тужитељка након хапшења због штете нанете ЕПС-у

од Други Пишу
1 коментар

Тужитељка Вишег јавног тужиластва у Београду Бојана Савовић која је дуже од годину водила истрагу око ЕПС, смењена је након хапшења шест особа, сазнаје Н1.

Савовић је у среду наложила полицији хапшење шест особа а данас су је сменили – одузели су јој предмет и пребацили је из одељења за борбу против корупције у друго одељење.

„Управо је смењена тужитељка ВЈТ која годину дана припрема случај ЕПС и по чијем налогу је јуче ухапшено шест лица! Нису јој дозволили ни да их саслуша! Зашто је склоњена да ово НЕ заврши? Тако манипулишу предметима и падају у воду дајући их неком ко неће поставити права питања“, написала је на Твитеру потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

 

Савовић је једна од најобученијих тужитељки за борбу против корупције, јер, како се зна, за пет година рада нема ниједну ослобађајућу пресуду. Тужитељки нису дозволили ни да саслушава окривљене у последњем случају, а уместо ње саслушања окривљених сада ради Бранкица Марић, најближа сарадница Ненада Стефановића.

Занимљиво је да Више јавно тужилаштво у среду није ни обавестило новинаре о тој акцији, већ само полиција, иако је у питању најзначајнији предмет у последњих неколико месеци у вези са корупцијом.

Подсетимо, у акцији полиције и Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапшено је шест особа осумњичених да су оштетили Електропривреду Србије (ЕПС) за 7,5 милиона долара, током извођења радова на термоелектрани Костолац Б. Познаваоци прилика поручују да је ово само врх леденог брега и да се штета од малверзација у ЕПС-у мери у милијардама евра.

„Како се сумња, Б.В.С, Н.Т. и Ж.М. су у периоду од септембра 2017. године до краја децембра 2018. године сачињавали и оверили документацију у којима су неистинито навели да су извршени радови који нису извршени, или су делимично извршени приликом изградње индустријског колосека од железничке станице „Стиг“ до Термо-електране Костолац Б. Потом је, како се сумња, М.Л. наведену документацију и рачуне потписао и верификовао, након чега су одговорна лица ЕПС-а за праћење пројекта В.Ј. и Н.М. дали налоге да се изврши плаћање за радове који нису извршени“, саопштио је МУП.

Како је портал Нова.рс објавио хапшењима су изведена на територији Београда и Пожаревца, а ухапшена су службена и одговорна лица у ЕПС, ЦИП, Бауwесен и Италиана Цонструциони.

Како је објавио „Блиц“, којима су ове информације потврђене, осумњичени су:

Војкан Јанчић из Пожаревца, шеф службе за грађевински надзор ЈП “ЕПС“ огранак ТЕ-КО Костолац и лице овлашћено испред инвеститора ЈП “ЕПС“, огранак Костолац за праћење реализације уговора за изградњу индустријског колосека;

Небојша Мишић из Пожаревца, главни пројект инжењер у ЈП „ЕПС“, огранак ТЕ–КО Костолац, координатор реализације „Прве фазе пакет пројекта ТЕ Костолац Б“, руководилац пројекта „Прва фаза пакет пројекта ТЕ-КО Б“ и председник стручног тима за праћење реализације уговора за изградњу индустријског колосека од железничке станице „Стиг“ до Термо-електране Костолац „Б“;
Милан Лукић из Београда, руководилац тима стручног надзора „Саобраћајног института ЦИП“ над изградњом индустријског колосека ;

Бојан Владимир Старец из Београда, тадашњи директор огранка привредног друштва „Италиана Цоструциони с.п.а“, огранак из Београда;
Немања Трифуновић из Ваљева, тадашњи директор привредног друштва „Бауwесен“ д.о.о Лазаревац;
Жељко Марковић из Београда, одговорни извођач радова на изградњи индустријског колосека у ТЕ-КО Б постављен од стране директора привредног друштва „Италиана Цоструциони с.п.а.“, огранак из Београда.

„Италијанска фирма ‘Италиана Цоструциони с.п.а’, била је у конзорцијуму са Бауwесен, и требало је да изграде око 20 км пруге. Надзор је вршио ЦИП. ЕПС је плаћао по привременим ситуацијама које је оверавао ЦИП. У неком тренутку, људи из ЕПС-а, који су ишли у обилазак, схватили су да недостаје неколико километара пруге, а да се то све регуларно налазило у грађевинској ситуацији коју је оверавао уредно ЦИП“, наводи извор из ЕПС-а за Нова.рс.

Осумњичени су на тај начин оштетили ЕПС за чак 7,5 милиона долара, а у питању је малверзација везана за изградњу индустријске пруге од станице Стиг до термоелектране “Костолац Б”.

Пруга чија је планирана дужина 21 километара гради се више од пет година година. Вредност пројекта је 14 милиона долара, о чему је још 2018. године писао Данас.

Пројекат је израдио Саобраћајни институт „ЦИП“ из Београда, а извођач радова је, пише Нова.рс, група понуђача коју предводи италијанска компанија „Италиана Цострузиони“ с групом домаћих понуђача с фирмом „Бауwесен“ из Лазаревца. Та компанија основана је, како наводи Инсајдер, 2007. и званично је у власништву Боривоја Трифуновића. Јуче је, према писању Инсајдера, приведен његов син, који је био директор фирме до 2019.

Све више послова од државе фирми из Лазаревца

Како показује истраживање Инсајдера, фирма Баувезен последњих година добија све више послова од државе, иако је дуго била на црној листи Управе за јавне набавке. Поред ЕПС-а, била их је ангажовала Дирекција за изградњу, Министарство привреде, а на послу са Путевима Србије државни ревизор уочио је 2020. неправилност у изградњи обилазног пута око Зрењанина, где радови нису били завршени у уговореном року, нити су постојали подаци о истраживању тржишта који служе да се утврди да ли је уговорена цена – реална, наводи Инсајдер.

Што се тиче изградње индустријске пруге до Костолца Б, како нова.рс пише 2018. године пројект менаџер за прву фазу кредита Небојша Мишић, за ког медији јављају да је међу ухапшенима, изјавио је да уговором договорен и ремонт колосека у станици Стиг. Уговор којим се регулишу односи у станици Стиг са „Инфраструктуром железнице Србије“ потписан је у фебруару 2018. године и створили су се услови за реализацију радова на првих 150 метара у станици Стиг. Са „Инфраструктуром железнице Србије“ уговорен је и завршен ремонт колосека у станици Стиг, преноси Нова.

Ово није први пут да се ЕПС сусреће са малверзацијама. Надлежни су 2016. отркили да је предузеће због трговине струјом оштећено за десетак милиона евра, због чега је са својих позиција тада смењено или премештено петнаестак људи.

Н1 Београд, нова.рс, Блиц

Можда ти се свиди

1 коментар

Mučenik фебруар 23, 2023 - 16:34

KRADU, A ČESTITI?

Tužiteljka Višeg javnog tužilastva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko malverzacija i kriminalnih radnji vodećih u EPS, smenjena je nakon hapšenja šest osoba umešanih u kriminalu u EPS-u za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na TE Kostolac B, a špekuliše se da se šteta od malverzacija u EPS-u meri u milijardama evra. Za ova kriminalna dela uhapšena su odgovorna lica u EPS, CIP, Bauwesen i Italiana Construcioni. Za nezavršene poslove overavane su situacije kao da je sve završeno kao pod konac po projektima, pare su zgrtali uhapšeni i njihovi šefovi i rođaci. Nakon svega treba da odgovara tužiteljica jer, nije uzela pare, a otkrila načinjene štete I same činitelje. Zbog ovoga, treba uhapsiti tužiteljicu, a osloboditi uhapšene i nagraditi lopove i kriminalce. Narod se pita gde plovi ovaj naš lopovski brod, a njegovu trajektoriju ne znaju niti ΛV, niti A. Brnabić i njeni, slični njoj, ministri.

Понови

Оставите коментар