Почетна » У српским уџбеницима слуђују децу. Уџбеник 1: Дража Михаиловић је неправедно осуђен. Уџбеник 2: Дража је вођа четничког покрета

У српским уџбеницима слуђују децу. Уџбеник 1: Дража Михаиловић је неправедно осуђен. Уџбеник 2: Дража је вођа четничког покрета

од Други Пишу
0 коментар

Српски ђаци уче из уџбеника различитих издавача, те се неретко дешава да лекција која је код једног издавача међу првим темама, код другог буде на средини књиге или чак последња. Тако је различито приказан и лик четничког вође Драже Михаиловића у лекцији о Другом светском рату, у уџбенику „Природа и друштво“ за четврти разред. Наиме, „Логос“, односно аутори уџбеника пишу да је Михаиловић „неправедно осуђен на смрт и стрељан по лажним оптужбама за издају и сарадњу са непријатељем“, док, рецимо, „Бигз школство“ о истој теми кратко спомиње Михаиловића као вођу четничког покрета. И то је то.

Често се дешава да српски ђаци уче различито о једној истој теми, али та различитост махом се односи на распоред тема у самом уџбенику, другачијим илустрацијама, називима лекција и слично.

Заправо, уче све исто, само је градиво у уџбеницима другачије распоређено, с обзиром да на „просветном тржишту“ има много издавача.

Међутим, једна различитост посебно је привукла пажњу, а тиче се лекције о Другом светском рату и дешавањима након њега. „Главни актер“ теме четнички вођа Драгољуб Дража Михаиловић представљен је у уџбенику издавачке куће „Нови логос“ као неко ко је „неправедно осуђен на смрт и стрељан по лажним оптужбама за издају и сарадњу са непријатељем“.

Наиме, у делу о Другом светском рату у уџбенику четвртог разреда „Природа и друштво“, чији су аутори Александар Кандић, Гордана Субаков Симић, Жељко Васић, Ивана Петровић и Иван Матејић, а издавач је „Логос“, наведена је биографија Драгољуба Драже Михаиловић.

„Драгољуб Дража Михаиловић је стекао војничко образовање. Учествовао је у балканским ратовима, а као официр српске војске се истакао у Првом светском рату. У Краљевини Југославији обављао је значајне војне дужности у периоду између Првог и Другог светског рата. За време Другог светског рата предводио је ослободилачки четнички покрет који се борио за краља и отаџбину. Непосредно после Другог светског рата неправедно је осуђен на смрт и стрељан по лажним оптужбама за издају и сарадњу са непријатељем“, наводи се у уџбенику на страни број 145.

На следећој страни наведена је табела у којој су описани покрети који су деловали у Другом светском рату.

Што се тиче уџбеника другог издавача, на пример „Бигз школства“, део о Другом светском рату у ком се спомиње Михаиловић је кратак.

Наиме, прво се на уводним странама лекције објашњава о почетку Другог светског рата и о савезницима Југославије.

Већ на следећој страни у одељку „Ко се супротстављао окупатору“ у оквиру исте лекције, кратко се наводи Михаиловић.

„Упоредо са доласком немачких снага на простор Југославије, организују се два покрета отпора – четнички и партизански. Од остатака краљеве војске и народа који им се придружио формиран је четнички покрет. Четници су подржавали краља. На челу овог покрета налазио се Драгољуб Дража Михаиловић. Четници су на својој капи носили кокарду“, пише у уџбенику овог издавача.

На следећој страни говори се о вођи другог покрета – Јосипу Брозу Титу.

И то је то.

Остаје нејасно због чега су лик и дело Михаиловића у уџбенику „Логоса“ представљени на другачији начин од оног како је то урађено у другим књигама, као у „Бигз школству“, али једно је сигурно – деца се тиме само збуњују.

Foto Printskrrin

Сања Радовановић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар