Почетна » Укидају таксе за уверења

Укидају таксе за уверења

од admin
0 коментар

Влада подржала Закон о општем управном поступку, грађанима ускоро разне погодности на располагању. Грађани неће морати да ваде изводе као до сада

ИЗВОД из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и многа друга документа која су у поседу државе, а грађани су раније морали сами да их прибављају како би остваривaли своја права, Законом о општем управном поступку постепено ће отићи у историју. Овај пропис јуче је прихваћен на седници Владе и донеће велико растерећење грађана и привредника.

– После 90 дана од усвајања овог закона у Скупштини Србије, државни службеници ће све податке који се тичу грађана, а налазе се у службеним евиденцијама, морати сами да обезбеде – кажу у Министарству државне управе и локалне самоуправе. – У супротном, законом су предвиђене ригорозне казне за непоштовање ове одредбе.

Крштенице и уверења о држављанству су „папири“ који су до сада грађанима били неопходни за остваривање многих права.Прибављали су их, примера ради, за уписивање деце у школу и вртић, подизање стамбеног кредита, подношење захтева за пензију, издавање пасоша… Доношењем овог прописа, не само да ће бити ослобођени чекања у редовима, већ и плаћања републичких таксa. Садашњи износи за извод из књиге рођених су 420 динара за оригинал и 120 за сваку наредну копију, док је међународна потврда била 690 динара. За документ о држављанству требало је издвојити 740, а копија је коштала 440 динара. Домаћи извод из књиге умрлих износио је 420, а међународни 670 динара.

Упис детета у предшколску установу је добар пример када више институција одлучује о једном праву, односно пружа једну услугу. Само у Београду до 31. децембра 2014. године уписано је 17.738 деце и сви они су морали да поднесу извод из књиге рођених, држављанство, потврде о радном односу.

Према рачуници министарства, за ове папире било им је неопходно нешто више од 2.500 динара. Овде је урачунат и „трошак времена“, које странка проведе у прибављању докумената у општинама и институцијама. Применом закона наведени издаци били би мањи за 1.770 динара и износиће свега 854 динара. То значи, да би уштеда само у Београду достигла око 29,3 милиона динара.

ВЕЛИКЕ УШТЕДЕВелики је број услуга државних органа који су захтевали прибављање разноразних докумената. Примера ради, при рођењу детета родитељи морају да пријаве његово лично име и упишу га у матичну књигу. За тај посао требало је да издвоје 3.402, а сад ће их коштати свега 585 динара. Промена презимена жена приликом венчања младе супружнике коштала је 10.664, а сада ће бити нижа за 3.500 динара.

Ј. Ж. С.      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар