Почетна » НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ПРОТЕСТА У СРБИЈИ

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ПРОТЕСТА У СРБИЈИ

од Други Пишу
0 коментар

Архив јавних скупова је, у сарадњи са Цртом, члановима Фејсбук групе Фан клуб протеста и другим појединцима и организацијама, дошао до података из 10 градова (од њих 16) у којима су од 13. до 16. септембра одржани протести против насиља. На темељу процене посећености, ти протести су разврстани у категорије према релативној величини у односу на број становника града у ком су одржани.

Од 10 градова за које имамо податке, прошле недеље су у њих шест одржани мањи протест
(Нови Сад, Чачак, Вршац, Ужице, Лесковац и Београд), а у Бачкој Паланци је одржан протест средње величине.

У три града су одржани протести које можемо категорисати као велике у локалним размерама: – у Горњем Милановцу је у протесту учествовало 140 људи, што би одговарало одзиву од око  8.400 у Београду;
– у Краљеву је протесту присуствовало око 400 грађана (еквивалент око 9.000 у Београду); – у Петровцу на Млави је протестовало 45-50 грађана (еквивалент око 9.500 у Београду). У Београду је 16. септембра у протесту против насиља учествовало близу 2.000 људи. Ово је други протест одржан после објаве техничких организатора о захтеву за ванредним изборима, а уједно и други за редом у коме број учесника опада. Такође, ово је први пут откако се организују протести против насиља да је протест у Београду пао у категорију мањих протеста (до 2.000 учесника), не рачунајући августовски протест одржан по олујном невремену.

Са друге стране, у Краљеву је дошло до огромног пораста броја учесника, што је свакако последица реакције на напад на Предрага Воштинића из Локалног фронта. Поред значајно повећаног броја Краљевчана, својим присуством су подршку Воштинићу дали и бројни активисти из више других градова. Релативно највећи прошлонедељни протест у Србији није имао везе са серијом протеста „Србија против насиља“, а одржан је у Кнез Селу код Ниша, због најава о могућем насељавању миграната у Клинику за плућне болести у том селу. То је био повод да се 13. септембра на протесту окупи између 180 и 200 мештана, што је око четвртине укупног становништва Кнез Села.

Архив јавних скупова

Можда ти се свиди

Оставите коментар