Почетна » Маске код деце у вртићима створиће нови здравствени проблем

Маске код деце у вртићима створиће нови здравствени проблем

од admin
0 коментар

 

За разлику од одраслих, деца немају развијени осећај одговорности, а посебно је оним најмлађима тешко да се навикну да морају да носе маску. Као и одраслима, и деци је маска често напорна, тешка за дисање, и стално имају потребу да је скидају. Такође знамо да деца узраста до шест година стално додирују лице, а имају и обичај да стављају прсте и разне предмете у уста.

Због свега тога, нове препоруке Кризног штаба додатно су отежале посао у вртићима, а Душанка Тасић, из Удружења приватних вртића, каже и да су непотребне.

“Ми смо затечени, с обзиром на то да су то деца узраста годину до седам година. Што је млађи узраст то је теже да се деца навикну на ношење маске, такорећи непримењиво. Оно што сви заборављају је да у вртић не долазе сваки дан друга деца. То је један колектив који већ има неки свој развијени имунолошки свет. Мислим да су сасвим довољне мере које се већ примењују у вртићима, пре свега мере које се односе на долазак и одлазак деце, мере у колективу, али и високи степен одговорности родитеља, и ту се већ направио леп однос, колико може у овим околностима, јер безбедне средине нема”, говори Тасић за “Нову”.

Наша саговорница упозорава да ће обавезне маске у вртићима, уместо веће заштите, довести до већег здравственог проблема.

“То су бактеријске инфекције, јер маска, која год да се носи, морала бих увек да се мења, чим се овлажи. А то су мала деца, зубићи им расту, балаве…Просто тако је, имају појачан секрет јер им зубићи расту, а и стално имају потребе да стављају нешто у уста. Непримерено је”, објашњава Тасић.

Она говори и да са колегама из других вртића планира да разговара са Секретериијатом за здравство, са којим су, како каже, већ имали одличну сарадњу.

“Апеловаћемо да деца носе маску само док долазе до вртића, односно док су ван тог заштићеног простора. Што су деца старија лакше им је објаснити неке ствари, али за млађе је то атак и јако тешко. Кад им зими ставите заштиту преко уста, настане хаос, јер мала су деца и не знају. Немогуће је пре свега из здравствених разлога то спроводити свих осам до десет сати колико деца проводе у вртићу”, наглашава Тасић.

Најзад, она је имала и поруку за лекаре из Кризног штаба.

“Обраћам се лекарима: иако знам да што више знате више се и плашите последица, исто тако да би они могли да дају препоруке шта да се ради у вртићима, морају да разумеју развојне фазе деце и време које та деца проводе у вртићу. Ја могу да контролишем десеторо деце које имам у групи, то није проблем. Није проблем да ли ће васпитач контролисати да ли је маска на лицу, да ли је мокра или не. Ми говоримо о функционалности маске као методе заштите. Не говоримо шта може да се деси, већ само кажемо да је тај вид заштите, за децу тог узраста, потпуно бесмислен”, закључује Тасић.

 

Божица Луковић   Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × five =