Почетна » ИСПОВЕСТ: Тукла сина и ћерку као да их није родила

ИСПОВЕСТ: Тукла сина и ћерку као да их није родила

од admin
0 коментар

Исповест М. Ш., брата Лесковчанке Ј. М. (37) која је пре десетак дана избацила децу на улицу и против које је поднета кривична пријава

ПРОТИВ Лесковчанке Ј. М. (37), која је пре десетак дана своје двоје деце избацила на улицу, овдашњи центар за социјални рад је надлежном тужилаштву поднео кривичну пријаву због сумње да је малишане и физички злостављала. У Центру истичу да до сада ништа није указивало на то да су деца трпела физичко насиље, али да су се на пријаву одлучила како би биле проверене све околности око овог случаја.

Деца су у међувремену смештена код хранитеља, јер је мајка изјавила да не може да се „избори“ са њима. Ово је основ за делимично или потпуно одузимање родитељског права, о чему ће одлучивати суд.

Ујак малишана М. Ш. тврди, међутим, да су деца трпела вишегодишње занемаривање и физичко злостављање. Истиче да је то пријављивао лесковачком центру за социјални рад, али да до сада нико није предузимао адекватне мере да се малишани заштите.

– Двадесетак пута у протекле две године био сам у Центру за социјални рад, покушавајући на све могуће начине да их заштитим – прича двадесетосмогодишњи младић, који је спреман да са супругом преузме бригу о својим сестрићима. – Више су времена проводили код мене него са мајком и очухом. Трпела су гладна, гледала језиве сцене у кући. Дешавало се да обоје буду модри по читавом телу, али су увек имали некакве изговоре за те повреде. Децу је тукла чак и летвом и према њима се понашала као да их није родила.

Каже да њима са мајком и очухом нема живота, јер не престају да пију и да их ништа друго не интересује.

– Моја сестра из три брака има четворо деце. Најстарије живи са оцем. Забринут сам за шестогодишњег дечака који је још са њом. Због свега што преживљава отежано комуницира. Потпуно је запуштен и има красте по лицу. Плаћао сам нагомилане дугове уз њено обећање да ће водити бригу о деци, али се алкохолу враћала већ после два дана – јада се ујак и истиче да је девојчица због свих мука намеравала да оде од куће са луна-парком који је прошлог лета био постављен у центру града.

М. Ш. каже да је тражио да види децу, али да у Центру за социјални рад нису хтели да кажу где су смештена. Он се нада да ће на крају успети да дође до старатељства.

Социјални радници тврде да су дванаестогодишњи дечак и једанаестогодишња девојчица били под надзором, а да је за издвајање из биолошке породице неопходна и сагласност деце.

– Са њима се радило дуго и темељно. Деца су страховала да ће код хранитеља бити мучена, па смо објашњавали да су они посебно обучени за рад са најмлађима и да ће им тамо бити боље – рекли су у Центру за социјални рад.

Теоретски је могуће да у крајњем исходу бригу о малишанима преузме ујак, али је предуслов да је у добрим односима са њиховом мајком и да прође обуку за хранитељство.

У ЗАПИСНИКУ БЕЗ ПОВРЕДА     КАДА су пре десетак дана затражила да преспавају у учионици своје школе деца су, према незваничним информацијама, по телу имала модрице, а дечак ране на рукама које му је, како тврди ујак, нанео очух. Међутим, социјални радник у свом извештају није имао такво запажање, па су деца код хранитеља смештена без лекарског прегледа. У школи кажу да се ради о паметној деци која имају одличне резултате с обзиром на то шта им се дешава.

Игор МИТИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар