Почетна » Више од 30.000 потписа против копања литијума: Манојловић објашњава шта даље

Више од 30.000 потписа против копања литијума: Манојловић објашњава шта даље

од Жиг Инфо
0 коментар

Еколошки активисти сакупили су неопходан број потписа за Народну иницијативу за забрану ископавања литијума и бора у Србији и то пре законског рока. Саво Манојловић је, гостујући у јутарњем програму „Пробуди се“ рекао да је спреман на оба сценарија – и ако будући парламент одлучи да усвоји иницијативу, али и уколико одлучи да то није потребно.

Како испред „Крени-промени“ каже Саво Манојловић, прикупљено је и више од потребног – 32.000 потписа, а „сваки од потписника сада улази у историју јер је баш он предлагач закона“.

Манојловић објашњава да, према Уставу Србије и новом Закону о референдуму и народној иницијативи, Народна скупштина је у обавези да на наредном редовном заседању одлучује о овом предлогу.

„То је нека врста законске и уставне обавезе, за разлику од претходног периода, када су такви предлози стајали у фиоци, што је такође било нека врста кршења Устава“, каже Манојловић.

Према његовим речима, „Крени-промени“ има опције и уколико будући парламент гласа против, али и уколико гласа за усвајање иницијативе. Он истиче да, ко год буде чини нови парламент, треба да усвоји иницијативу грађана, јер „тамо где се народ плаши власти, то је диктатура, а тамо где се власт плаши народа – демократија“.

Уколико парламент гласа против, Манојловић истиче да ће тада објавити који је „план Б“.

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар