Почетна » НЕДЕЉА 9. ОКТОБАР БЕЧ Лидија Ћирић РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН ДАН

НЕДЕЉА 9. ОКТОБАР БЕЧ Лидија Ћирић РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН ДАН

од admin
0 коментар

Писац и аутор романа Лидија Ћирић и њен „пркосно чубурскои дух“ се не смирују. Како је обишла скоро све библиотеке за мање од девет месеци, од прошлогодишњег Београдског сајма, и у јулу јој је изашло друго издање, време је за „турнеју“.

Пошло јој је за руком нешто што се ретко догађа у Србији, а то је да се писац сам без ичије заштите избори за своје место у кутури.

9 октобра  од 17-22 часа ће се одржати њена прва промоција у Бечу, у улици Laurenzerberg 2, Der Keller , 1010 Wien Austria у организацији“ Интеграционо и културно удружење ОСТРА Беч“

 

Зоран Ћирић о роману

Роман „Реквијем за један дан“ јесте крајње необична породична сага из које избија аутентични, чудесно пркосни чубурски дух – за који су многи поверовали да је и дефинитивно ишчезао како би сачувао макар нешто од свог достојанства. А о достојанству његових педигрираних јунакиња се, пре свега, и ради у овој понекад урнебесној повести о породичном намирењу рачуна који се не могу ни намирити ни наплатити ни заборавити. С бруталним поштењем третирајући и очинску и мајчинску патологију, као и манипулативну преосетљивост њихове деце, ауторка је исписала доиста упечатљиву и за наше прилике тотално апартну причу, запањујуће суптилну и слојевиту чак и по највишим књижевним стандардима. Сурова и нежна, духовита и тужна, драматична у свом сивилу али и универзална по оној препознатљивој доколици упокојене нам средње класе – обојеној мрачном ведрином и виталистичким губитништвом. Постоји ли уопште нешто иза нихилизма прљавих породичних тајни, пита се писац са типичном женском жестином. А посвећеном читаоцу овог романа преостаје да се сам запита постоји ли икакав одговор на ово готово индискретно питање .

Организатори догађаја су: Касијана Милошевић и Драгица Пејић

О роману ће говорити: Светлана Матић, професор матерњег језика у министарству просвете Аустрије

Аутор: Лидија Ћирић

ДОБРО ДОШЛИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар