Почетна » Ново „Ликовно путовање” у Ранчићевој кући

Ново „Ликовно путовање” у Ранчићевој кући

Синоћ у Гроцкој

од Други Пишу
0 коментар

Осма годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање” отворена је у Ранчићевој кући пред бројном публиком. Дечја изложба је осврт на креативне авантуре са којима су се полазници ликовне радионице Центра за културу Гроцка сусретали у протеклој години. Поставка обухвата одабир најуспешнијих остварења више од стотину деце – цртежа, слика, скулптура и уметничких објеката насталих у оквиру рада две креативне радионице за основце школа у Врчину и Гроцкој. Радионице су успешно водиле сликарке Мика Ловре Миловић и Марион Дедић, а креативни радови младих стваралаца нашли су се и на дечјим изложбама широм Србије.

– Традиционална годишња смотра дечјег стваралаштва, с намером названа „Ликовно путовање”, изнова плени својом непосредношћу уз изобиље и лепоту ликовног израза. Путовало се темама, мотивима, стиловима, епохама, упознавале су се различите културе и уметничка дела. Циклус радионица установе културе општине Гроцка, осим стицања основа визуелне уметности, осмишљен је да негује и охрабрује дечје стваралаштво, да едукује и подстиче визуелну радозналост, да развија интересовање, а потом и љубав за уметност и ликовну културу – рекла је отварајући изложбу Зорица Атић, директорка установе.

Маштовити, радознали, вредни полазници изнедрили су мноштво радова – изведених самостално или заједнички. Заступљеност разноликих тема и техника младим ствараоцима проширује креативне видике, а изложби изнова доноси свежину и шароликост, која се огледа у многобројним цртежима, сликама, графикама, вајарским и другим уметничким предметима обликованим у различитим ликовним и примењеним техникама. Теме „Ликовног путовања” низале су се од упознавања са уметничким делима домаћих и страних уметника, „вечитих тема” – мртве природе, портрета, аутопортрета и пејзажа, преко народне уметности, животињског и биљног света, празничних мотива… Коришћене технике и поступци били су колаж, вајање, зграфито, акварел, монотипија, висока штампа и комбиноване технике, а лични доживљај заокружен је применом материјала као што су угљен, креде у боји, колаж, темпере, картон, глина, суви и уљани пастел, фломастери, графитне и оловке у боји, водене боје…

У музичком делу програма на отварању изложбе – која ће трајати до 20. фебруара – наступиле су Наталија Мастелица и Марија Првановић, клавир, ученице ОМШ „Невена Поповић” из Гроцке.

 

Д.К, Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар