Почетна » Мрежицама против најезде: Смрдибубе – досадне и безопасне

Мрежицама против најезде: Смрдибубе – досадне и безопасне

од admin
0 коментар

Велики број грађана се жали да су им се у станове уселили инсекти. Стручњаци саветују да се на прозоре и врата поставе мрежице и да будете стрпљиви, јер ће за недељу, две престати њихова потрага за склоништем

ОВИХ дана, поједине делове Београда окупирале су смрдибубе. Досадне зелене и браон инсекте, који у овом периоду траже место да презиме, немогуће је избацити из кућа, станова, канцеларија. Суграђанима се саветује да на прозоре и врата поставе мрежице, и да се стрпе недељу, две, када ће ови инсекти до тада наћи своје склониште.

Становници Звездаре, Врачара, Видиковца, Падинске скеле, али и других делова града, већ недељама избацују незване госте из својих домова. Промена климе, топло, али влажно лето, допринели су повећању бројности смрдибуба. Ипак, стручњаци наводе да нема потребе за њиховим сузбијањем.

– Ове године их има више него иначе – наводи Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију. – Клима је погодовала њиховом рзмножавању, па их има свуда. У овом периоду оне траже скровита и топла места где би се сакриле и ту презимиле. Зато улазе у куће и станове. Ова појава ће трајати још недељу, две.

Алексић наводи да је механичка заштита, попут мрежица на прозорима, најбоља одбрана. Каже и да нема потребе за сузбијањем, јер не представљају опасност по здравље људи.

НЕ УЈЕДАЈУ

Са Биолошког факултета у Београду кажу да ови инсекти из рода стеница нису опасни по људе.

– Ове зелене и бран „купинове“ смрдибубе хране се биљним соковима и није тачно да уједају. Опасна је само креветна стеница, која је паразит, али ове смрдибубе не представљају претњу људима. Уједно, не размножавају се преко зиме, па нема бојазни да ће се намножити у стану.

С. Б. М.     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар