Почетна » Калуђерчанин доживео инфаркт и умро,комшије безуспешно покушавале да дођу до Хитне из Гроцке

Калуђерчанин доживео инфаркт и умро,комшије безуспешно покушавале да дођу до Хитне из Гроцке

од Други Пишу
1 коментар

Још један живот изгубљен је током чекања службе Хитне помоћи. Мушкарац је доживео инфаркт, и била му је потребна хитна реанимација, а санитета ни на видику. Комшије су га одвеле у најближу медицинску испоставу, али је тамо, како се тврди у објави на друштвеним мрежама, уследио још већи шок, јер човека на крају нико није ни реанимирао. Преминули Мушкарац је из Калуђерице, где се такође преплићу надлежности две службе хитне помоћи, као што је био и у случају Саре Петковић (22) из Великог Мокрог Луга. И она је преминула чекајући да се службе усагласе која треба да изађе на тај терен.

– Око 18 сати је први комшија до мене пао у дворишту, доживео је инфаркт. Позвала сам Хитну помоћ где су рекли да морам да зовем Гроцку, дали су му број хитне у Гроцкој, где сам молила да пошаљу возило јер човек полако остаје без знакова живота, а за то време ми му дајемо вештачко дисање – пише жена у посту који је објављен на Инстаграм страници сербиаливе_београд.

Један санитет за целу Гроцку
Како даље наводи, из службе Хитне помоћи Гроцка рекли су јој да немају ниједно возило, и да им је једини санитет који имају у Специјалној болници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“.

 

– Крећемо ка Винчи колима, успут их зовем да ми кажу где можемо да га доведемо најближе да има некога да може да га реанимира. На то ме госпођа испитује које је крвне групе, шта се десило… док мени човек умире у крилу. Долазимо до Винче, докторка није покушала ни да га реанимира, ни да му да вештачко дисање, да му масира срце, ништа, апсолутно ништа, а временска разлика од када је пао до када смо га довели је 10 минута – наставља се даље у објави.

Како тврди, докторка јој је је рекла „нећемо ваљда насред улице да га реанимирамо“, што је ову жену посебно шокирало.

– На то сам ја додала – „одведи га у кафић, као да је битно где ћете реанимирати човека“, притом никога није било ко је могао да га подигне… Нас је било двоје, а човек опуштен… Није било шансе. Нити су довезли колица, било шта да га пребацимо у нешто. То би требало да буде хуман посао, а ово је ужас, срамота. Треба нешто да се покрене поводом овога, јер знамо да ово није први случај за Хитну, а камоли за подручје Калуђерице – пише она даље.

„Водите га у Клинички на реанимацију“
Она даље пиште да је човек преминуо након свега.

– Али ово није први пут да се ово дешава, не може једно возило на оволику општину. Притом, Гроцка и Калуђерица су на пола сата, ово је стварно срамота. И да додам само, звала сам их неколико пута да бих питала где да одведемо човека, а да неко може да му помогне реанимацијом или слично. На шта су ми рекли: „Не знам, вероватно Клинички центар Србије. Да из Калуђерице возимо ми у колима човека који је на самрти до Клиничког… – и даље у неверици пише ова жена.

Посетимо, пре нешто мање од месец дана Србију је запрепастила и потресла смрт младе Саре Петковић (22) из Београда, која је преминула након снажног напада астме док су службе Хитне помоћи пребацивале одговорност једна на другу ко треба да оде на адресу на којој је девојка живела и са које је упућен позив.

У вези са овим случајем „Блиц“ је послао питања Дому здравља Гроцка у чијој надлежности су служба хитне медицинске помоћи у Гроцкој и Здравствена станица у Винчи. У кабинету директора нам је речено да су питања добили и да ће нам одговорити у најкраћем могућем року, али до објављивања овог текста их нисмо добили.

Foto Rina

Никола Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

1 коментар

Biki април 11, 2024 - 22:51

Ime i prezime doktorke koja nije htela da reanimira pacijenta u “neadekvatnim” uslovima?

Понови

Оставите коментар