Почетна » Косовска полиција: Милан Радоичић повезан са узгајивачима марихуане на северу Косова

Косовска полиција: Милан Радоичић повезан са узгајивачима марихуане на северу Косова

од Други Пишу
0 коментар

Косовска полиција открила је 11 лабораторија за узгој марихуане на северу Косова у претходних годину и по дана, а полицајци који су руководили овим акцијама тврде да су особе које су ухваћене у том нелегалном послу, биле повезане са Миланом Радоичићем, пише БИРН.

Уселу Извори, смештеном између Лепосавића и Зубиног Потока, уз сам административни прелаз са Србијом, откривено је највеће узгајалиште марихуане на северу Косова. У овој лабораторији пронађене су хиљаде стабљика канабиса у мају прошле године, пише БИРН.

БИРН наводи да је ово била најбоље опремљена лабораторија за узгој марихуане – имала је најсавременију опрему, у коју је спадао већи број клима и специјалних филтера који онемогућавају да се мирис марихуане шири изван простора у ком је узгајана.

„Све климе, вентилација, сви филтери… Пронађене су и друге лабораторије на северу, али ниједна није имала те специјалне филтере који спречавају да се напољу шири мирис канабиса”, кажу за БИРН у косовској полицији.

Снимак косовске полиције лабораторије у селу Извори на северу Косова погледајте овде.

Узгајалиште у Изворима једно је од укупно 11 колико је косовска полиција открила у последњих годину и по дана, од којих је једно откривено пре него што је на њему почео да се узгаја канабис. То је за БИРН рекао Ветон Ељшани, в.д. директора полиције за север Косова, пише БИРН.

У два случаја подигнуте су оптужнице, а у осталим је истрага и даље у току. Према речима Ељшанија, ухапшен је већи број особа, већина су Срби, неки са Косова, а у једном случају чак 90 одсто умешаних је из Србије. Многи од њих су имали већ кривична дела почињена у Србији, а многи су приликом акција косовске полиције побегли у Србију.

Групе које су биле ангажоване на овим нелегалним пословима нису биле међусобно повезане, али су све, према речима Ељшанија, биле под контролом Милана Радоичића, за чији утицај кажу да је у знатној мери смањен након што је после догађаја у Бањској, побегао у Србију.

Истраживање БИРН-а показало је да је Радоичић повезан са најмање три особе које косовска полиција сумњичи за узгој марихуане.

Милан Радоичић није био доступан за коментар на бројевима телефона познатим редакцији БИРН-а.

Ове лабораторије на северу Косова радиле су око две године, каже Ељшани. Две су чак несметано су радиле на удаљености мањој од 100 метара од зграде суда и полиције у Северној Митровици.

Процене о приходима оствареним узгојем марихуане драстично се разликују. Док косовска полиција и премијер Косова Аљбин Курти наводе да се ради о стотинама милиона евра, међународна организација Глобална иницијативе за борбу против транснационалног организованог криминала процењује да је тај приход знатно мањи и да за цело Косово изности до 28 милиона евра.

До повећања производње канабиса на Косову дошло је пошто су фарме марихуане у Албанији – одакле је канабис затим пребациван на Косово – редом откриване и њихов рад онемогућен, што је довело до скока цена канабиса, поготово после 2019. године, наводи се у извештају Глобалне иницијативе за борбу против транснационалног организованог криминала, преноси БИРН.

Извори БИРН-а са Косова наводе да је отварање лабораторија за узгој марихуане на северу Косова почело после 2020. године, а интензивирано је 2021.

У том периоду, односи Београда и Приштине били су напети због настојања Приштине да уведе косовске регистарске таблице, што је резултирало подизањем барикада, протестима и сукобима на северу Косова.

Док се водила битка око регистарских ознака, а лидери Српске листе међу којима је био и Милан Радоичић позивали сународнике да одбију пререгистрацију возила на косовске таблице, милиони евра су улагани у опремање простора за узгој марихуане.

Радоичић и његов блиски пријатељ и сарадник Звонко Веселиновић стављени су на листу санкција америчког Министарства финансија 8. децембра 2021. године.

У саопштењу америчког министарства наведено је да је Звонко Веселиновић вођа групе за организовани криминал и да је реч о једној од најозлоглашенијих корумпираних личности на Косову. Наведено је и да је Веселиновићева група, у којој су и његов брат Жарко, Милан Радоичић и још неколико особа, укључена у шему подмићивања великих размера са косовским и српским безбедносним званичницима, који омогућавају групи илегалну трговину робом, новцем, наркотицима и оружјем између Косова и Србије. Америчко министарство је тада подсетило и да су поједини припадници ове групе осумњичени за умешаност у убиство Оливера Ивановића.

Лабораторије марихуане на северу Косова отварали Радоичићеви сарадници

На истој листи америчког министарства нашао се и привредник из Звечана Синиша Недељковић, означен као сарадник групе Звонка Веселиновића.

Извори БИРН-а са севера Косова кажу да је он власник имања на ком је била подигнута највећа лабораторија марихуне откривена у селу Извори.

Лабораторија у Изворима, откривена 23. маја прошле године, имала је више од 10.000 стабљика канабиса, кажу за БИРН у косовској полицији.

Лабораторија је била смештена у подрумским просторијама наменски направљеним у сврху узгајања марихуане. Ељшани каже да је имала најсавременију, скупу опрему, међу којима је већи број клима и специјални филтери који онемогућавају да се мирис марихуане шири изван простора у ком је узгајана.

Извори БИРН-а кажу да је марихуана узгајана у две просторије, од који је једна била 48 пута 16 метара, као и да је пронађено 16 клима, а да је лабораторија имала сијалице за грејање и 316 комада трафоа, од којих један вреди нешто мање од 200 евра, док свака сијалица вреди око 100 евра.

Извори БИРН-а из српске заједнице са севера Косова за Недељковића кажу да нема криминалну прошлост, али да је био у вези са екипом Милана Радоичића и Звонка Веселиновића.

„Он је имао неку зграду, богат човек, опљачкали га, узели му све, имао робну кућу, био узоран домаћин, био у бизнису, плаћао порезе, имао трговину са разном робом и онда су га уцењивали за бизнис – дођи ти код нас, и мало по мало закопали га, сад су га закопали скроз. Он је сад у Србији у бекству,“ каже један од извора са Косова.

О једном објекту који је Недељковић зидао у Изворима медији су писали у мају 2021. Наиме, тада га је покрет Срба са Косова „Отаџбина“ оптужио да са приштинским властима ту гради војни објекат. Недељковић је то тада демантовао за портал КоССев рекавши да није реч ни о каквом војном, већ о угоститељском објекту који „гради на својој дедовини“.

Пошто се нашао на листи санкција америчког министарства финансија због повезаности са Веселиновићем, Недељковић је за портал КоССев рекао да већу глупост није чуо.

„Глупост да не може бити већа коју сам за својих 50 година доживео“, рекао је Недељковић нагласивши да послује легално, али и да брине како ће се ова одлука одразити на имиџ који годинама ужива код својих муштерија.

Према подацима из АПР-а, Синиша Недељковић је, између осталог, власник робне куће Метал у Звечану која је активна, али у блокади за скоро 4,3 милиона динара.

БИРН није успео да ступи у контакт са Недељковићем преко броја телефона познатог редакцији.

Наши извори кажу да полиција за ово узгајалиште сумњичи пет особа, од којих су две у притвору, док су три у бекству.

Због лабораторије у Изворима тренутно је у току финансијска истрага, а према проценама косовске полиције, од марихуане са овог узгајалишта, осумњичени су за годину дана зарадили 30 милиона евра.

Цело истраживање читајте овде.

Foto Shutterstock/MR.Yanukit – Andrej ISAKOVIC / AFP

БИРН/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар