Почетна » „Гашић код Јотке на казану“: Данас преноси текст због ког је осуђен КРИК

„Гашић код Јотке на казану“: Данас преноси текст због ког је осуђен КРИК

од Други Пишу
0 коментар

Истраживачка мрежа КРИК-а осуђена је по налогу Вишег суда у Београду јер је објавила вест са суђења криминалној групи Зорана Јотића Јотке у којој су пренели оно што се дешавало у судници, односно цитирао прислушкивани разговор чланова криминалне групе у коме се чуло да је директор БИА-е Братислав Гашић код Јотића „на казану“.

Пресуда је донета по Гашићевој тужби за повреду части и угледа, а уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић каже да је реч о опасном преседану јер се поставља питање да ли новинари у Србији и даље смеју да извештавају из суднице. „Ова пресуда показује да је власт у великој мери завладала и судовима.

Гашић је тужио КРИК у мају прошле године и тражио да му се исплати пола милиона динара због наводне повреде части и угледа због вести са суђења криминалцу Зорану Јотићу Јотки.

Поменути текст због којег је КРИК осуђен преносимо у целости:

Директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић био је „на казану“, односно на платном списку познатог крушевачког криминалца Зорана Јотића Јотке, тврди члан ове криминалне групе у разговору који је прислушкивала полиција, а који је пуштен на јучерашњем суђењу. Гашић није одговорио на питања новинара КРИК-а о овоме. У осталим разговорима се спомињу и неименовани министар за којег Јотка каже да им је „златан“, као и то да је познати криминалац са Косова Звонко Веселиновић летео полицијским хеликоптером. Ови разговори су део доказа против Јотића и његове групе којима се суди за два убиства у Крушевцу.

Након убиства криминалца Дејана Станковића Ждрокинца у јуну 2018, крушевачка полиција почела је помно да мотри Јотићеву групу за коју су веровали да је извршила ово убиство. Осим што су им прислушкивали телефоне, полицајци су поставили прислушне уређаје и у аутомобиле Јотића и његовог блиског пријатеља, криминалца из Београда Саше Зораје – сада оптуженог да је као члан групе помогао Јотићу да сакрије Ждрокинчевог убицу након злочина.

Разговори из њихових аутомобила, осим што су обезбедили важне доказе тужилаштву у случају убиства Станковића, могу да разоткију и везе које је Јоткина криминална група имала са људима из власти.

Наиме, Зораја у разговору са својим пријатељем Игором Нешковићем који је полиција снимила крајем октобра 2018. говори како Јотић не мора да се плаши непријатеља јер има везе са моћним људима.

„Ко да га убије? Па Братислав Гашић је код њега на казану. Нема ко да га убије“, говори Зораја Нешковићу. Израз „бити на казану” значи да та особа прима новац од некога.

Гашић, иначе Крушевљанин, од 2017. је директор обавештајне агенције БИА. Новинари КРИК-а јуче су послали питања о овоме Гашићу, на његов званичан мејл у БИА-и, али он на њих није одговорио.

Братислав Гашић Фото:Амир Хамзагиц/АТАИмагес
Сутрадан, Зораја у аутомобилу разговара са Јотићем и говори: „Да видимо са нашим министром“, а Јотић му одговара „Ћути, он нам је златан.“

У овом разговору ни један ни други нису именовали министра, нити су на суђењу казали о коме је реч.

У истом разговору, који је јуче пуштен у судници, говоре о Звонку Веселиновићу, утицајном бизнисмену са Косова који је више пута био оптужен, али не и осуђен за криминал, а који је такође повезан са владајућим структурама. Зораја се жали Јотићу да му се Звонко не јавља на телефон.

„Слетео је хеликоптером у лов“, каже Јотић у разговору који је полиција прислушкивала.

„Њега чува БИА?“, пита га Зораја.

„Па муријашким хеликоптером је слетео“, одговара му Јотић.

Јотић је јуче у судници потврдио да су говорили о Звонку Веселиновићу.

„Ишли смо кући (аутомобилом), причали смо о Звонку Веселиновићу и тако те глупости“, рекао је Јотић истичући да у разговору нема ништа што доказује да су извршили убиство као што то тврди тужилаштво.

Оптужени Зораја није желео да коментарише ниједан прислушкивани разговор јер, како је рекао, по савету адвоката чека да се сви пусте на суђењу након чега ће објаснити са ким је и о чему разговарао.

Јотић и Зораја су у озвученом аутомобилу причали и о истрази која се против њих тада водила за убиство Ждрокинца.

„Тешка срца одајем признање полицији“

Пошто је истрага већ била у јеку, а полиција саслушала Јотића и Зорају, у њиховим разговорима могло се приметити да су нервозни због свега што је полиција до тада открила.

„Је*и га, овде је неко дебело помогао, није ово крушевачки мозак“, коментарише у прислушкиваном разговору Јотић рад полиције и додаје: „Да ли је Београд радио или шта, да ли је Београд давао инструкције.“

У истом разговору за убијеног Станковића Јотић говори „смрдљиви Ждрокинац“.

Јотић је коментаришући овај разговор судији рекао да је у међувремену сазнао неке детаље о Ждрокинцу.

„Он је професионални убица и за државу је радио неке ствари, али не треба то да причам, забрањено ми је.”

Јотић и Зораја су „тешка срца“ похвалили истрагу полиције, чује се у снимцима из аутомобила.

„Направили су конструкцију 90 одсто тачну, само нису могли да докажу, стварно морам тешка срца да им одам признање“, говори Зораја у једном од прислушкиваних разговора.

Тема разговора била су и два наводна покушаја убиства Јотића.

„Послали му ликвидатора“, прича Зораја својој мајци.

„Опет?“, пита га она.

„Хтели да га убију пре неки дан“, потврђује јој Зораја и објашњава да је полиција ухватила убицу тако што је пратила Јотића.

Јотић је на суђењу објаснио да је његово убиство унапред било плаћено

„Добио је 70.000 евра да ме уклони, ухваћен је јер је имао црвену перику као Зорица Брунцлик. Нашли су му 15 метака и један у цеви и резервну гардеробу.“

Јотићу се, подсетимо, суди да је наручио убиство Ждрокинца и са својом криминалном групом га и реализовао у јуну 2018. у Крушевцу. Убиство је, тврди тужилаштво, било освета за ликвидацију Горана Петровића Пете, криминалца из Крушевца и блиског Јотићевог пријатеља који је убијен 2015, а чија ликвидација још није расветљена. Петровићева деца оптужена су као чланови Јотићеве групе.

Убијени Ждрокинац годинама је живео у Јужној Африци, а у Крушевцу му се судило због убиства локалног стоматолога. Ждрокинац је у поступку ослобођен пошто суд није успео да утврди да ли је ДНК пронађен на месту ликвидације његов или његовог брата близанца.

Данас Онлине  

Можда ти се свиди

Оставите коментар