Почетна » Поплаве на југу Србије! Спашавају се и људи и стока

Поплаве на југу Србије! Спашавају се и људи и стока

од admin
0 коментар

 

На југу Србије се од јутрос изливају реке. РХМЗ је јутрос издао упозорење да ће на Лиму водостаји ће бити у порасту у наредна 24 часа и кретаће се изнад границе редовне одбране од поплава.

На горњем току Јужне Мораве и Нишаве водостаји ће бити у порасту у наредна 24 часа са достизањем и превазилажењем редовне одбране од поплава код Ниша, Алексинца и Мојсиња. На х.с. Лесковац водостаји се крећу изнад ванредне одбране од поплава и имаће тенденцију мањег пораста у наредна 24 часа.

Домаћинства остала без огревног материјала, понуђена помоћ

Набујала Височица поплавила је јутрос у зору пиротско село Рсовци, али су мештани успели да се спасу, а успели су да спасу и стоку, рекао је за Агроклуб Владимир Алексић из тог места.

„За сада још не знамо колико је штета причињена. Водостај реке је и даље висок, мада се она полако повлачи у своје корито. Извесно је да су поједина домаћинства остала и без петнаестак кубика огревног дрвета“, изјавио је Алексић.

Према његовим речима, велики број грађана већ је понудио помоћ становницима Рсовца.

„Људи питају да ли треба да помогну око хране за стоку. Видећемо са председником Месне заједнице Рсовци колика је штета причињена и око допремања помоћи.“

Село на „Старој“ познато по овчарству

Рсовци се налазе на обронцима Старе планине, на левој обали реке Височице.

Село је удаљено од Пирота 24 километара и има мање од 100 становника. Мештани се углавном баве сточарством, пре свега узгојем оваца.

Рсовци су познати по томе што се на два километра од села налази Црква светог Петра и Павла, изграђена у 13. веку, јединствена по томе што је у њој на фресци Исус приказан као младић без косе. За сада није познато да ли су обилне падавине и поплаве оштетиле тај манастир.

Како су јавили српски медији, поплављена су многа места око Ниша, Лесковца, Пирота, као и места на Косову и Метохији. Поједине општине прогласиле су ванредну ситуацију, а увелико се евакуишу мештани и њихова стока.

Агроклуб.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар